Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

  Provera prohodnosti jajovoda i produvavanje jajovoda

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14691
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Provera prohodnosti jajovoda i produvavanje jajovoda    Sre Apr 11, 2012 6:14 pm

Histerosalpingo-sonografija (HSSG), odnosno Hy-Co-Sy i kontrastna histero-sonografija, tj. Hy-Co su ultrazvučne kontrastne metode koje se koriste u diferencijalnoj dijagnostici anatomskih - stečenih i/ili kongenitalnih anomalija uterusne šupljine (septus - «pregrađena» materica, polipi, miomi..), kao i u svrhu procene prohodnosti jajovoda. Za razliku od histerosalpingografije (HSG), koja se kod nas u bolnicama još uveliko koristi, u svetu su pomenute ultrazvučne metode potpuno potisnule ovu zastarelu rendgensku dijagnostiku, a sve u interesu pacijentkinja.

Razlozi i ciljevi pregleda

Što se tiče indikovanja ovakvih vrsta pregleda, neophodno je da se ustanove jasni razlozi i ciljevi - pre odluke o pregledu (što je vaš lekar obavezan da vam objasni). Pre toga je neophodno da se obavi kompletan ginekološki pregled (PAPA test, analiza vaginalnog sekreta, kolposkopija), kao i analiza krvi. Inače, ovaj ultrazvučni pregled se izvodi u prvoj fazi ciklusa, 10-12 dana dana od početka menstrualnog krvarenja, pri čemu je neophodno naglasiti pacijentkinji da je neophodno uzdržavanje od seksualnih aktivnosti do pregleda.


Bezbolna procedura

Pregled se izvodi u ambulantnim uslovima, bez anestezije - pošto je procedura potpuno bezbolna, a pacijentkinja može odmah nakon toga da se vrati uobičajenim aktivnostima. HSSG izvode ginekolog i iskusni sonografer (specijalista radiologije), koji pod kontrolom ultrazvuka prati distribuciju kontrasta. Posle aplikacije Goldstein sonhisteroskopskog katetera kroz cervikalni kanal, ubrizgava se kontrastno sredstvo. U prvom aktu, kontrast ispunjava šupljinu uterusa, tako da omogućava procenu anatomije materične šupljine, dok dodatnim ubrizgavanjem kontrasta mogu da se vizuelizuju jajovodi i ispita njihova prohonost.

Prednosti Hy-Co-Sy

Procedura Hy-Co-Sy je u stručnoj praksi i literaturi svetske medicine poznata i priznata od 1985. godine. Od tada je urađeno dosta multicentričnih ispitivanja pouzdanosti njene primene. Jedno od «najsvežijih» je sprovedeno u okviru Odseka za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetske bolnice Valensija u Španiji. Naime, oni su upoređivali rezultate 3D Color Dopller ultrazvučnog Hy-Co-Sy nalaza sa nalazima laparoskopski praćene hrompertubacije (pod kontrolom optičkih instrumenata uvedenih u trbušnu duplju pacijentkinje, prati se prolaznost bojenog kontrasta, koji je plasiran kroz cerviks - grlić pacijentkinje, pri čemu je neophodno naglasiti da se laparoskopija radi nakon uvođenja pacijentkinje u opštu anesteziju). U toku istraživanja je utvrđeno da je pouzdanost 3D procene kavuma (materične šupljine) i tuba (jajovoda) - 96,6 odsto u odnosu na laparoskopski načinjenu procenu. Potom je Color Dopller procena kompetentnosti tuba pokazala 95,4 odsto pouzdanosti u poređenju sa laparoskopskom procenom.

Nakon ovakvih egzaktnih parametara, odnosno proverljivih naučnih istina, kao zaključak se nameće da je transvaginalna 3D Color Dopller analiza kavuma i Fallopijevih tuba (jajovoda), tj. Hy-Co-Sy procedura - moderan i suveren metod. Prema navodima španskih kolega, akcenat je na poštedi pacijentkinja - pre svega od bespotrebnog zračenja, kao i izlaganja jodnom kontrastu prilikom primene zastarele metode HSG (histerosalpingografije). Važno je dodati i da je procedura u toku ispitivanja prohodnosti jajovoda savremenom Hy-Co-Sy metodom mnogo kraća, uz značajno smanjenje nelagodnosti kod pacijentkinja.


Laparoskopija
Prohodnost jajovoda se moze dijagnostikovati laparoskopijom. To je hirurska metoda pri kojoj se kroz mali rez od 1cm na trbusnom zidu uvodi laparoskop-opticki instrument pomoc kojeg se posmatraju jajovodi i ostali organi male karlice:jajnici i materica. Na ovaj nacin kroz trbusni zid mogu da se uvedu hirirski intrumenti i urade operativni zahvat na jajovodu i jajnicima, tj. da se otklone otkrivene preprerke(srasline( koje su dovele do neprohodnosti jajovoda i ucine ih prohodnim.

Nalazi potrebni za HSG i laparoskopiju:
- pregled interniste
- analiza krvi:kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom,sedimentacija, fibrinogen,PT,aPTT, vreme krvarenja,vreme koagulacije,serumsko gvozdje,proteini,glukoza,urea,kreatinin,Na,K,CL,ALT,AST,,krvna grupa i Rh faktor
- pregled urina i urino kultura
- vaginalni i cervikalni bris-bakterioloski pregled
- bris endocerviksa:hlamidija, ureaplazma i mikoplazma

izvor: svet zena

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
me_

avatar

Broj poruka : 28
Points : 12280
Reputation : 0
Datum upisa : 29.03.2012
Godina : 35

PočaljiNaslov: Re: Provera prohodnosti jajovoda i produvavanje jajovoda    Sre Apr 11, 2012 6:39 pm

Nazad na vrh Ići dole
http://www.admincentar.net/mybb/
 
Provera prohodnosti jajovoda i produvavanje jajovoda
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: Želim bebu :: POMOĆ PRI ZAČEĆU-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.forumotion.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.