Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Šta je to sutra i koliko traje minut?

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13941
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Šta je to sutra i koliko traje minut?    Pon Apr 02, 2012 10:10 pmVreme je apstraktan pojam, "ne vidi" se, nije opipljivo, pa je mališanima jako teško da ga razumeju i stave u realan kontekst. Zbog toga često zasmejavaju roditelje rečenicama kao što su "juče ću da idem u školicu" ili "sutra sam bio u igraonici". Koliko je pet minuta, šta je sutra ili za nedelju dana, detetu nije lako objasniti. Učeći ga pojmovima kao što su minut, sat, dan ili mesec pomažete mu da savlada ovu, za njega, komplikovanu veštinu.
Najveća greška koju roditelji tada čine je da dopuštaju greške vodeći se razmišljanjem da će sve to doći na svoje kada dete još malo odraste. Ali, poimanje vremena je od izuzetne važnosti već prilikom prvog detetovog odvajanja od roditelja (vrtić, putovanje i slično).
Takođe, u prvom razredu osnovne škole razvijen pojam o vremenu biće detetu od velike važnosti jer će se lakše priviknuti na nove okolnosti. Zato, umesto da čekate da dete shvati poimanje vremena, pomozite mu da to što lakše savlada.
Kad god pogreši, ispravite ga. Ne morate svaki put detaljno da objašnjavate pojmove, ali je važno da rečenicu koju izgovori ponovite pravilno. Objašnjenja koja pružate mališanu treba da budu što jednostavnija i prilagođena njihovom rečniku.
Nemojte lagati kada mu, na primer, kažete "vraćam se za deset minuta", nego uvek recite istinu. Manipulacija detetovim nesnalaženjem u vremenu najveća je greška.
Podsećajte ga na nešto što se dogodilo, na primer, letovanje ili zimovanje, što će pomoći da shvati pojam godišnjih doba. Recite mu da se leti jede sladoled, dok se zimi sanka, kako bi napravilo razliku. Govorite uvek o konkretnim događajima ili iskustvima jer
će na taj način dete shvatiti kada mu, na primer, u šestoj godini kažete "kada prođe još jedno leto ti ćeš ići u školu".
Na konkretnim primerima objasnite mu koliko nešto traje. Na primer, 5 minuta je dovoljno da se isprži jaje, film traje sat i po, dva minuta je potrebno da se promeni pelena. Da bi dete lakše shvatilo trajanje nekog vremenskog perioda poslužite se brojanjem. Na primer, dok čekate da se upali zeleno svetlo na semaforu brojite sekunde ili stepenike dok se penjete do stana. Možete mu i napraviti satove od kartona na kojima su označena vremena doručka, ručka i večere. Stavite kazaljke na određeno vreme i onda dete pitajte šta u to vreme obično radi. Objasnite mu i odnos veće-manje, duže-kraće, što će pomoći da shvati vremenske odrednice.
Približite im pojam o vremenu tako što ćete objasniti pojmove dana i noći. Kada padne mrak to znači da je noć, a buđenje je znak da je jutro. Tako ćete dete lakše naučiti i šta je juče, sutra ili danas. Na primer, recite detetu da je sutra dan koji će doći kada padne mrak i ponovo dođe jutro. Jednom, kada dete ovo usvoji, moći ćete i da mu objasnite šta znači nekoliko dana, sedmica ili mesec.
Koristite vremenske odrednice u komunikaciji sa detetom, čak i ukoliko ih ono ne razume. Pravilan ritam života u domu, takođe, doprinosi boljem razumevanju vremena. Ukoliko ručate ili večerate u isto vreme, to može da posluži kao odličan putokaz.
Vreme ima značajnu ulogu i kada su u pitanju kazne. Važno je da dete shvati koliko vremena mu je nešto zabranjeno, ali stručnjaci ne preporučuju da dajete preduge kazne. Preporučljiva kazna je tzv. "time out" kazna, odnosno ona kada dete pošaljete u drugu sobu. Najbolje je da minuti odgovaraju detetovim godinama (na primer, ako ima 4 godine isto toliko minuta treba da provede u drugoj sobi). Kada objašnjavate vremenski pojam, rukovodite se odrednicama koje dete razume. Na primer, nemojte da kažete "vraćam se sa posla za osam sati", već mu recite "dolazim posle tvog ručka (ili pre nego što padne veče)".
Detetu možete pomoći tako što ćete na kalendaru ispod svakog datuma napisati šta ste radili, ili ako svaki važan datum označite crvenim flomasterom (na primer, rođendan ili dan u kojem će se raditi nešto lepo i zabavno za dete). Pred spavanje pogledajte kalendar i zamolite dete da prebrojavanjem kockica unazad odredi kada ste bili, na primer, kod nekog drugara, na šišanju ili u igraonici. Svako jutro kada se probudite precrtajte prethodni dan, što će detetu pomoći da shvati koliko dana je preostalo do nekog važnog događaja, kao i da se on ravnomernim tempom približava.+

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
 
Šta je to sutra i koliko traje minut?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Par pitanja u vezi aspiracije
» Implantacijsko krvarenje
» Neprohodnost jajovoda i HSG
» Reakcija na utrogestan/dabroston
» Ciklusi posle stimulacije

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: Dete :: Vaspitanje od kolevke do školske klupe :: Saveti za roditelje-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.goodoolz.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.