Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 O blizancima :-)

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13941
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: O blizancima :-)   Čet Feb 02, 2012 12:28 am

Kako nastaju?

Blizanci se mogu pojaviti na dva načina. U jednoj trećini slučajeva oplođeno je samo jedno jajašce koje se kasnije razvija u dvije odvojene stanice, a svaka stanica raste u pojedinačni fetus što rezultira jednojajčanim blizancima. U ostale dvije trećine slučajeva kod ovulacije dolazi do otpuštanja dva jajašca koja oplođuju dva različita spermija i tako nastanu neidentični blizanci.

Neidentični blizanci (dvojajčani ili dizigotni) nisu ništa drugačiji od bilo koje druge braće ili sestara. Ti su blizanci začeti u isto vrijeme ili odmah jedno za drugim unutar jednog menstrualnog ciklusa, tako da teoretski neidentični blizanci mogu imati i različite očeve. Neidentični blizanci dijele, u prosjeku, samo pola svojih gena, tako da mogu biti jako slični jedni drugima ili pak sasvim različiti.
Ne postoji isključivi razlog zašto dolazi do ovakvog tipa blizanačke trudnoće, ali postoji nekoliko faktora koji se s tim povezuju:

Rasna pripadnost – blizanci su vrlo uobičajeni među Nigerijcima, a vrlo rijetki među Japancima
Obiteljska povijest s majčine strane – očev doprinos je manje vjerojatan
Dob – žene u kasnim tridesetima puno češće imaju blizance
Ako već imate djecu – vjerojatnost se povećava s brojem djece koju već imate

Identični blizanci (jednojajčani ili monozigotni) se pojavljuju kada se iz nepoznatog razloga oplođeno jajašce podijeli tijekom prvih 14 dana, a svaki blizanac dobije istu genetičku "sliku". U posljednje je vrijeme primijećeno kako se identični blizanci rađaju nakon što je majka primala lijekove koji potiču ovulaciju – taj tretman daje veću vjerojatnost da će se vanjski sloj jajašca podijeliti.

Sijamski blizanci su identični blizanci kod kojih nije došlo do potpune podjele tijekom ranog fetalnog razvoja, tako da mogu dijeliti dijelove tijela ili organe. Sijamski blizanci pojavljuju se izuzetno rijetko, jednom u 200 tisuća rođenja i najčešće se pojavljuju u Indiji i Africi. Točan uzrok nastanka ovakih blizanaca nije poznat, ali se pretpostavlja da do razdvajanja zigote dolazi tek nakon 13 dana od začeća.

Hoće li biti identični?


Možda ćete morati čekati do rođenja ili čak da vaši blizanci navrše jednu godinu da biste otkrili jesu li jednojajčani. Najjednostavniji pokazatelj jesu li identični je i najočitiji – ako su različitoga spola sigurno nisu jednojajčani. Ako saznate da nosite blizance prije 12 tjedna (kasniji nalaz je nepouzdan), zamolite ginekologa da provjeri posteljicu. Jedna placenta upućuje isključivo na jednojajčane blizance. Dvije posteljice su nepouzdane – mogu biti i jednojajčani i dvojajčani.
Nakon rođenja djece, odgovor može dati posteljica. Ako je jedna posteljica, djeca su identični blizanci, ali dvije povezane ili odvojene posteljice opet mogu znači i jedno i drugo. Nakon rođenja može se uzeti krv iz pupkovina i analizirati se krvna grupa, enzimi ili najpouzadnije DNA. Međutim, te pretrage nisu dostupne svugdje i morali biste ih plaćati.
Napokon, kada vaši blizanci istog spola budu odrastali prilično siguran pokazatelji bit će boja kose i očiju, oblik ušiju i vrijeme kada im izbijaju zubi.

Blizanačka trudnoća

Prvi znakovi da nosite dva djeteta (ili više) može biti oštrina trudničke mučnine i brzina kojom se povećava vaš trbuh. Prvi pouzdani znak je ultrazvuk, obično moguć krajem drugog mjeseca.
Tijelo će vam se mijenjati kao i svim ostalim trudnicama, ali možete očekivati da će vam neke trudničke neugodnosti biti izraženije i da ćete imati veće potrebe zbog dvije bebe koje se razvijaju. Nema potrebe jesti za troje, čak ni za dvoje, ali morate paziti na zdravu prehranu s 50 do 100 posto više proteina, kalcija, željeza, folne kiseline i vitamina B12.

Bez obzira kakav je intenzitet vaših aktivnosti, odmor je vrlo bitan. Lagano vježbanje poput plivanja ili šetnji može biti vrlo korisno. Pušenje smanjuje dotok kisika do djece i povećava i onako vrlo visok rizik od preranog poroda i niske porođajne težine.

Posljednja tri mjeseca blizanačke trudnoće su posebno zamorna pa bi bilo dobro prestati raditi oko 29. tjedna. Obzirom da blizanačke trudnoće prosječno traju oko 37 tjedana, bilo bi dobro da ranije upišete trudničke tečajeve, kako bi ih uspjeli i završiti.

Komplikacije kod blizanačke trudnoće

Mnogi uobičajeni trudnički problemi pojave se ranije u puno jačem obliku. Mučnine mogu biti puno izraženije zbog povišene koncentracije hormona. Žgaravica, probavne smetnje i potreba za učestalim mokrenjem postaju puno izraženiji proporcionalno rastu maternice koja pritišće ostale organe. Bol u leđima je uobičajena zbog dodatne težine kombinirane s opuštajućim efektima ligamenata trudničkih hormona. Također je vjerojatnije da će se pojaviti problemi sa spavanjem, popucane kapilare i proširene vene.

Moguće su i mnogo ozbiljnije komplikacije u trudnoći. Pobačaj je češći, prema nekim istraživanjima, a i vaginalno krvarenje, djelomično i zato što obje placente leže nisko u maternici.

Sada je poznato da u nekim slučajevima jedan od blizanaca umre u maternici u ranim tjednima trudnoće, ostavljajući iza sebe jednog zdravog "borca". Ultrazvuk između četvrtog i šestog tjedna pokazuje dvije amnijske vrećice, ali od 12 tjedna jedna od vrećica se apsorbira nazad u tijelo.

Do približno 28 tjedna, blizanački razvoj je obično normalan. Ali nakon toga neke bebe ne rastu dovoljno brzo koliko bi trebale. Unutarmaternična razvojna retardacija obično se vrlo pažljivo prati pomoću ultrazvuka.

Kod nekih blizanačkih trudnoća, previše plodne vode može majci život učiniti prilično neugodnim. Razina plodne vode može se smanjiti pomoću amniocenteze, ali to bi moglo izazvati prerani porođaj ili obavezno mirovanje.

Visoki krvni tlak u trudnoći i preeklamsija također su češći u blizanačkim trudnoćama, i mogu značiti da će se bebe morati poroditi ranije.

Prerani porođaj najčešći je rizik blizanačke trudnoće, vjerojatno uzrokovan prevelikim rastezanjem maternice. Četiri od deset blizanačkih trudnoća (češće s identičnim blizancima) završe porođajem prije 37. tjedna.

Porođaj blizanaca

Ako nosite blizance, vrlo je vjerojatno da ćete imati raniji porođaj, i to prosječno oko 37. tjedna. Blizanci su osjetljiviji nakon rođenja, uglavnom zbog preranog rođenja i težine – prosječno 2,5 kg, što je za cijeli kilogram manje od prosječne porođajne težine jedne muške bebe. U prilog tome ide i podatak da čak 40 posto djece iz blizanačkih trudnoća zahtijeva i posebnu njegu nakon rođenja.

Uglavnom, porođaj neće biti duplo dulji ili teži –u stvari, manja veličina bebica čak ga i olakšava. Kada se porođajni kanal jednom rastegne, drugo dijete rodi se vrlo brzo nakon prvog.
Ako su obje bebice okrenute glavom prema dolje, moguć je normalan vaginalni porod, pa čak i kada je drugi blizanac u stavu zatkom, postoji mogućnost da se okrene i rodi glavicom prema dolje. Međutim, ako je prvi blizanac u stavu zatkom, vrlo vjerojatno će biti potreban porođaj carskim rezom. Zapravo, više od polovine blizanaca rođeno je carskim rezom i neke klinike uvijek prakticiraju porođaj blizanaca u operacionoj sali.


Hranjenje blizanaca

Što god odlučili o hranjenju blizanaca, pripremite se na izdvajanje puno vremena! Donijeti odluku hoćete li ih dojiti ili hraniti formulom nije baš jednostavno i vrlo je važno da ne osjećate nikakav pritisak. U prvim danima, možda ćete morati kombinirati dojenje s formulom, kao što ćete možda morati i stvarati zalihe vašeg, izdojenog mlijeka.


Dojenje

Da, možete dojiti blizance – ako su bebe u mogućnosti jesti uvijek koliko žele proizvest ćete dovoljno mlijeka za obje. Osim toga što je vaše mlijeko zdravije i jeftinije, možete naučiti i hraniti ih istovremeno pa ćete uspjeti uštedjeti i na vremenu. Kako god bilo, dojenje blizanaca vrlo je zahtjevan posao i možda će proći tjedni prije nego naučite izvesti to kako treba. U početku ćete možda imati problema s bolnim bradavicama, boli u križima i premorenošću. Također ćete trebati i jesti malo više – oko 450 do 600 kalorija po djetetu dnevno.


Stavljanje djece na dojku u prvih sat vremena nakon rođenja može pomoći u privikavanju na dojenje, ali to nije i presudan faktor. Podrška medicinskog osoblja ili nekoga s iskustvom može vam biti od velike pomoći.

Kada jednom dođete kući, trebat će vam rutina, jer bi vam se inače dani mogli pretvoriti u jedan, produženi obrok. U početku, majkama je lakše hraniti svaku bebu posebno, ali istovremeno hranjenje može vam itekako uštedjeti vrijeme. Neke majke čuvaju određenu dojku za određenu bebu ili svaki novi obrok nude drugu dojku. Stariji blizanci često sami odluče koja im je dojka draža.

Hranjenje na bočicu

Vjerojatno najveći argument za hranjenje na bočicu je taj da vam uvijek netko drugi može pomoći. Također možete točno znati koliko je dijete pojelo. Možete hraniti dvije bebe istovremeno, ali to baš i nije najlakši posao, pa ćete s vremenom to vjerojatno ipak činiti odvojeno. Da bi barem malo uštedjeli na vremenu, pripremite formulu u bočice za sljedeća 24 sata i čuvajte je u frižideru

KOJA JE UČESTALOST?
U fiziološkoj, na prirodan način (bez metoda potpomognute reprodukcije, odnosno “bebe iz epruvete”) nastaloj trudnoći mogućnost začeća dvojaka iznosi u prosjeku jedan na stotinu slučajeva, dok do začeća trojaka u prirodnim okolnostima dolazi tek u slučaju jedne od 7000-8000 trudnoća.
Sudeći po svemu, sklonost začimanju više od jednog ploda prenosi se po ženskoj obiteljskoj liniji, što znači s majke na kćer ili unuku, no pravih, znanstvenih dokaza za tu tvrdnju zapravo nema.
Višeplodna trudnoća može se otkriti već tijekom drugog mjeseca trudnoće za vrijeme pažljivo učinjenog ginekološkog pregleda. U svakom slučaju, prvi pregled pomoću ultrazvuka, učinjen tijekom prvog tromjesečja uklanja (ili potvrđuje) svaku sumnju. Činjenica koja može ukazati na postojanje dvojaka je i povećano dobivanje na težini do kojeg dolazi brže nego što je to uobičajeno.

JEDNOJAJČANI ILI DVOJAJČANI

Postoje dvije vrste blizanaca:
Jednojajčani ili homozigotni a to su oni koji su uvijek istoga spola i izgledaju potpuno jednako.
Dvojajčani ili dizigotni, koji su različiti jedan od drugoga a mogu biti istog ili različitog spola.

JEDNOJAJČANI BLIZANCI
Oni se razvijaju nakon oplodnje jedne jedine jajne stanice od strane jednoga spermija, a od kojih se stvara zigota (prva stanica embrija). Ona se zatim dijeli što se događa i inače kod jednoplodnih trudnoća. Kod jednoplodnih trudnoća, međutim, dolazi do daljnjeg umnažanja stanica zigote koja za to vrijeme putuje kroz jajovod prema maternici i tamo se smješta u sluznicu i nastavlja razvijati. Jednojajčani blizanci nastaju, kada iz još nepotpuno poznatih razloga, dolazi do podjele oplođene jajne stanice u dvije jedinke, koje su potpuno jednake i istog spola zbog toga što imaju potpuno jednake gene.
Ovi blizanci mogu imati odvojene posteljice i odvojene plodove ovoje; mogu imati zajedničku posteljicu i svaki svoje plodove ooje a mogu imati i zajedničku posteljicu i zajedničke plodove ovoje.
Kakva će se posteljica razviti ovisi o trenutku u kojem dolazi do podjele oplođene jajne stanice u dvije jedinke.
Ako do podjele dođe dok jajna stanica tek putuje prema maternici, razvit će se dvije odvojene posteljice i amnijske šupljine, kao kod dvojajčanih blizanaca, jer se svaki zametak zasebno smješta u sluznicu maternice.
Ako do podjele dođe nakon što se zametak već ugnijezdio u sluznicu maternice, nakon početka razvoja posteljice, ali dok se još nisu razvile amnijske šupljine okružene plodovim ovojima, doći će do razvoja zajedničke posteljice sa dvije amnijske šupljine. To je situacija do koje ne može doći kod dvojajčanih blizanaca;
Ako do podjele zametka dođe nakon početka razvoja i posteljice i amnijskih šupljina razvit će se jedna posteljica i jedna zajednička amnijska šupljina okružena plodovim ovojima unutar koje se “guraju” oba blizanca. To je također situacija do koje ne može doći kod dvojajčanih blizanaca
Neobično je važno istaknuti da se kod jejdnojajčanih blizanaca sa zajedničkom posteljicom i/ili zajedničkim plodovim ovojima mogu tijekom trudnoće razviti teške komplikacije koje su svojstvene samo takvoj vrsti blizanaca (međublizanačka transfuzija krvi kroz zajedničku posteljicu, nejednak rast blizanaca, zapetljanje dvaju pupkovina i slično). Zato je neobično važno već tijekom prvog tromjesečja (najbolje između 8. i 12. tjedna trudnoće) napraviti temeljit ultrazvučni pregled pri kojem se može razlikovati jednojajčane od dvojajčanih blizanaca znakovito lakše nego kasnije u trudnoći. Pritom je dijagnostika znakovito olakšana novom tehnikom trodimenzionalnog ultrazvuka.


DVOJAJČANI BLIZANCI

Oni nastaju kao posljedica oplodnje dvije jajne stanice od strane dva spermija. Mogućnost takvog začeća postoji kada u žene, tijekom jednog menstruacijskog ciklusa dođe do izbacivanja (ovulacije) dvije jajne stanice istovremeno. To je i razlog što na ovaj način nastali blizanci ne moraju biti istog spola i ne moraju si međusobno sličiti ništa više nego da se radi o braći ili sestrama istih roditelja iz dvaju različitih trudnoća. Dvojajčani blizanci uvijek imaju svaki svoju posteljicu i svoju amnijsku šupljinu okruženu plodovim ovojima. Kada se očekuju blizanci, redovite ginekološke i ultrazvučne preglede treba obavljati češće. Ultrazvučnim pregledom u prvom tromjesečju trudnoće najlakše se određuje da li su blizanci jednojajčani ili dvojajčani. To je presudno za daljnji nadzor trudnoće i predviđanje mogućih komplikacija.

POVEĆANI NAPOR ZA TIJELO MAJKE
Kako bi se prilagodilo trudnoći, tijelo buduće majke doživljava niz promjena koje su izrazitije i naglašenije ako je djece više.
Tijelo buduće majke mora se pripremiti za razvoj ne samo dvoje djece koja se moraju razviti do kraja kako bi se mogla roditi, već i svega što je toj djeci potrebno za razvoj i preživljavanje: dvaju pupkovina, dvije posteljice, dvostruke količine plodove vode, dvaju plodovih ovoja. Ukoliko se razvija samo jedna posteljica ona je, međutim veća i teža od posteljice kod jednoplodne trudnoće.
Posljedica ovih promjena je krajnje naprezanje majčinih organa što može predstavljati i zdravstvene tegobe za majku.

OPASNOST OD GESTOZE
Najučestalija opasnost koju sa sobom nosi blizanačka trudnoća je opasnost od pojave gestoze, bolesti povezane sa trudnoćom, a koja može ozbiljno ugroziti zdravlje i buduće majke i djeteta koje nosi.
Gestoza je obilježena povišenjem arterijskog krvnog tlaka (hipertenzijom), nastankom otoka (edema) oko zglobova i na licu te proteinurijom, odnosno izlučivanjem bjelančevina u mokraći.
U blizanačkoj trudnoći povećanoj opasnosti od nastanka gestoze doprinosi i još veće povećanje količine tekućine u tijelu majke nego kod jednoplodne trudnoće, što može dovesti do hipertenzije i zadržavanja vode u tkivima majke.

Ovi organi su najopterećeniji:
Srce Obujam krvi u cirkulaciji tijekom normalne trudnoće povećava se na sedam litara, a u blizanačkoj trudnoći čak i do deset litara. Do tog povećanja ne dolazi najednom, već postupno, ali već u drugom tromjesečju je potpuno. Srce, koje inače pumpa svake minute sedam litara krvi u jednoplodnoj trudnoći, mora uložiti daleko veći napor ako je trudnoća višeplodna.
Jetra Jetra također osjeća povećano opterećenje jer je to glavni organ za preradu mnogih hranjivih ali i otpadnih tvari u tijelu a kojih se tijekom blizanačke trudnoće stvara dvostruko više.
Bubrezi Opće povećanje količine tekućine u tijelu, a koje je, kao što je već spomenuto u blizanačkoj trudnoći još izrazitije, opterećuje više i bubrege, koji osim što pročišćavaju krv majke, pročišćavaju istovremeno preko majčine krvi i krv dvoje djece.
Maternica Izrazitije povećanje maternice koje je očito kod blizanačkih trudnoća može dovesti do poteškoća pri disanju jer krajem trudnoće pritišće ošit i podiže ga te smanjuje prostor prsne šupljine. Osim toga, maternica pritišće na velike vene kojima se krv vraća iz donjeg dijela tijela u srce te na taj način stvara venski zastoj i dovodi do oticanja nogu.

KORISNI SAVJETI

Moguće je spriječiti opasnosti povezane s višeplodnom trudnoćom: dovoljno je slijediti nešto brojnije upute a koje su usmjerene prvenstveno na sprečavanje gestoze, ali i drugih tegoba.

Redovito se kontrolirati Pretrage krvi i mokraće moraju se obavljati u kraćim vremenskim razmacima nego što je to slučaj kod jednoplodne trudnoće te prema tome treba slijediti upute ginekologa. Također treba češće kontrolirati krvni tlak.

Izbjegavati pretjerane napore Treba izbjegavati zamaranje, no osobito preaktivan način života koji ne odgovara tijelu opterećenom povećanim radom, a što bi moglo dovesto do razvoja hipertenzije. To međutim ne znači apsolutno mirovanje. Dapače, polagana šetnja (uz udobnu odjeću i obuću) može biti samo od koristi. Buduća majka može nositi i trudnički pojas koji će joj olakšati optećenje donjeg dijela kralješnice koja podnosi dvostruku težinu maternice. Ako je trudnica zaposlena, ginekolog bi joj mogao savjetovati odlazak na trudničko bolovanje prije nego što nastupi razdoblje porodiljskog dopusta.

Odabrati laganu i uravnoteženu prehranu Tijekom trudnoće je uvijek dobro ograničiti unos soli, pa tako i kada se očekuju blizanci. Hranu valja odabrati na način koji će osigurati tijelu sve potrebne hranjive tvari. Ukoliko ginekolog smatra potrebnim propisati će dopunsko uzimanje željeza i kalcija.

Održavati tjelesnu težinu Tjelesna težina, koja se u blizanačkoj trudnoći povećava značajno već tijekom prvih mjeseci, treba se držati pod nadzorom. Prosječnim dobitkom na težini smatra se onaj od petnaestak kilograma; treba misliti na činjenicu da dob majke može utjecati na dobivanje na težini (više godina-više kilograma). Blizanačku trudnoću ne prati osobito povećanje opasnosti od razvoja gestacijskog dijabetesa no on se može razviti, kao i kod jednoplodne trudnoće.

VEZANO UZ POROD
Ako se očekuje blizanaca dobro je psihološki se pripremiti na činjenicu kako bi porod vrlo vjerojatno mogao uslijediti prije termina, iz jednostavnog razloga što je težina i veličina maternice tolika da ne može izdržati sve do uobičajenog termina poroda.
Do poroda može doći na fiziološki, odnosno normalan način ako svako dijete ima svoju amnijsku šupljinu i ako ne postoje neki čimbenici koji povećavaju opasnost za dijete (primjerice tjelesna težina puno manja od normalne za tu dob).
Ako je potrebno, može se učiniti carski rez, a najčešće je to kada postoji poremećeni stav djeteta na izlazu iz zdjelice ili drugi čimbenici poput bolesti majke. Carski rez može biti potreban i ako ne dolazi do “uhodavanja” trudova zbog toga što je maternica već rastegnuta u tolikoj mjeri da ne mora biti sposobna stezati se dovoljno da izazove porod.


Preuzeto sa: ringeraja.rs

Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
 
O blizancima :-)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: POSTAĆU MAMA :) :: Višeplodna trudnoća i porođaj-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.goodoolz.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.