Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Sastav majčinog mlijeka

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14711
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Sastav majčinog mlijeka    Pon Apr 16, 2012 3:31 am

Dojenje intenzivno zadovoljava i majku i dijete kako na psihološkom tako i na emocionalnom planu. Zrelo mlijeko predstavlja neprovidnu bijelu tečnost sa primjesama žute i plavičaste koje dolaze od karotena i vitamina B2. U zrelom mlijeku se nalazi više od 100 različitih sastojaka.
Proteini

Sadržaj proteina iznosi 11,0-12,0 g/l mlijeka.Proteini majčinog mlijeka se sastoje iz kazeina i proteina surutke.Kazein čini 40% ukupne količine proteina.U želudcu se zgrušava u vidu finih flokula.Osnovna uloga kazeina je nutritivna.Proteini surutke čine 60%ukupne količine proteina. Sastoje se iz laktalbumina,laktoferina,lizozima,serumskih albumina i imunoglobulina. Laktalbumin ima vidnu biološku ulogu. Laktoferin veže gvožđe u crijevima i ima bakteriostatski učinak. Lizozimu se pridodaje antibakterijsko dejstvo. IgA čini 95% ukupne količine imunoglobulina i štiti crijevnu slutokožu od patogenih bakterija.
Masti

Sadržaj masti u majčinom mlijeku dosta je nestalan. Na količinu masti djeluju brojni faktori (trajanje trudnoće,stadijum laktacije,faza podoja,doba dana,ishrana dojilje). Količina masati se kreće od 35-45g/l mlijeka. Predstavljaju odličan izvor energije. Obezbjeđuju 40-50% potrebne dnevne energije bebe. Masti majčinog mlijeka čine:trigliceridi,fosfolipidi,holesterol i slobodne masne kiseline.Majčino mlijeko je bogato lipšazom.Lipaze pomažu varenje i resorpciju masti majčinog mlijeka u tankom crijevu jer je aktivnost pankreasne lipaze i količina žučne soli neznatna.
Ugljeni hidrati

U majčinom mlijeku se nalaze kao laktoza i oligosaharidi. Laktoze ima 70g/l mlijeka.Pod dejstvom laktaze se razlaže na glikozu i galaktozu. Glikoza se pretežno koristi kao izvor energije a mali dio glikoze odlazi u debelo crijevo bebe, mijenja se u mliječnu kiselinu te se stvara kisela sredina. Laktoza i laktuloza pomažu razvoj laktobacilusa bifidusa tzv.bifidus faktor koji spriječava razvoj patogenih crijevnih bakterija.
Minerali

Sadržaj minerala u majčinom mlijeku je najveći u drugom mjesecu laktacije. Ukupna količina minerala iznosi 2g/l majčinog mlijeka. Tu se nalaze: kalcijum,fosfor,magnezijum,hlor,natrijum,kalijum,sumpor,gvožđe,bakar,jod,cink,mangan i fluor.
Vitamini

U majčinom mlijeku postoje sve vrste vitamina.Sadržaj vitamina prvenstveno zavisi od ishrane dojilje.

Enzimi

Majčino mlijeko sadrži brojne enzime a neki od njih su: amilaza, alkalna fosfataza, katalaza i dr.
Hormoni

U majčinom mlijeku se nalaze gonadotropin, prolaktin, eritroprotein.

Pored nabrojanog u majčinom mlijeku se nalaze i mnoge druge hemijske materije kao što su modulatori rasta, prostaglandini E2 i F2 i dr.
Majčino mlijeko ima brojna svojstva i značajne prednosti: nutritivna svojstva, antiinfektivna svojstva, antialergijska.
Nutritivna svojstva

Majčino mlijekpo u potpunosti zadovoljava potrebe bebe do 6 mjeseci života.Energetska vrijednost mlijeka iznosi oko 70kcal/100ml. Količina izlučenog mlijeka kreće se od 600-850ml/dan
Antiinfektivna svojstva

Bebe na prirodnoj ishrani rijetko oboljevaju od različitih infekcija posebno gastrointestinalnog trakta i respiratornog sistema. U majčinom mlijeku se nalaze antibakterijska i antivirusna antitjela.
Antialergijska svojstva

Majčino mlijeko ne sadrži sastojke koji su odgovorni za nastanak alergija dok poređenja radi u kravljem mlijeku se nalazi više od 25 proteinskih komponenata sa antigenim svojstvima.
Dojilji treba obezbjediti adekvatnu ishranu i unos tečnosti, a alkohol i cigarete su strogo zabranjeni. Dozvoljena je upotreba samo strogo indikovanih lijekova pod liječničkim nadzorom.
Izvor: djeca.org

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
 
Sastav majčinog mlijeka
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» SVE O KLAVIRU
» Sanjala sam
» Majčino mleko
» U razlikama je sličnost - Specijalno za cicsa80
» SUZI - Moja najveca radost....

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: Dete :: Nas mali čovek :: Dojenje-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.forumotion.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.