Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Let down refleks ili refleks ispuštanja mleka

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14691
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Let down refleks ili refleks ispuštanja mleka    Pon Apr 16, 2012 3:29 am

Znaci zdravog refleksa ispuštanja mleka

Deo mleka u dojkama se skuplja u mlečnim kanalima – duktulama, koji se nalaze blizu bradavice (vidi tekst „Anatomija dojke“), ali većina mleka se nalazi raspoređena u ostalim delovima dojke. Refleks ispuštanja mleka „gura“ to mleko u mlečne kanale da bi bilo dostupno bebi.

U toku podoja bebino sisanje stimuliše ovaj refleks. Kada beba započne podoj pokreti koje prave njena usta, jezik i vilica šalju nervni impuls hipofizi koja utiče na otpuštanje prolaktina i oksitocina. Oksitocin stimuliše refleks otpuštanja mleka iz dojki. Oksitocin daje impuls mlečnim zlezdama – alveolama da se stegnu i izguraju mleko iz svih delova dojke. Mišići dalje šalju mleko ka duktulama koje se nalaze u pozadini bradavice iza areole (na 2-2.5cm dubine) tako da je mleko dostupno bebinim ustima.

Bilo koji od ovih znakova moze biti znak ispuštanja mleka:

Stezanje materice i isticanje krvi iz nje (prvih par dana posle porođaja)
Bockanje kao iglicama kroz dojku ( neke žene ovo ne osećaju a neke osećaju samo u prvim nedeljama dojenja)
Mleko kaplje iz druge dojke
Promena u bebinom ritmu sisanja i gutanja od brzog do sporog i dužeg sisanja sa gutanjem i disanjem između gutljaja
Pojava mleka u uglu bebinih usana
Osećaj opuštanja u maminom telu (relaksacije)
Majke opisuju na različit način ovaj osećaj, kao: peckanje, štipanje, bockanje, iglice u dojkama, pa do probadajućeg bola i grča. Dok druge majke ne osećaju ništa ili osete tek ponekad. Najpouzdaniji znak da refleks radi je promena ritma bebinog sisanja i gutanja u toku samog podoja od brzog sisanja i ponekog gutanja ka sporijem sisanju i gutanju. Ukoliko beba lepo napreduje svaka majka može biti sigurna da njen refleks lepo funkcioniše bez obzira da li ga ona oseća ili ne.

U toku jednog podoja može doći i do vise aktiviranja refleksa ispuštanja mleka. Na taj način beba sebi osigurava dovoljno zadnjeg kao i prednjeg mleka.

Kada je refleks ispuštanja mleka odložen ili ga nema?

Bebe kod čijih majki ne dolazi do aktiviranja refleksa ili on kasni, sisaju aktivno nekoliko minuta, a zatim vuku mleko ali bezuspešno. Zbog toga su nezadovoljne. Majka će primetiti da beba sisa ubrzano ali da ne guta. Određena količina mleka se nalazi u mlečnim kanalima blizu bradavice, ali bez aktiviranja refleksa ispuštanja, ostatak mleka ce ostati u dubini dojke uprkost bebinog napora.

U vreme kada mama prolazi kroz emocionalnu krizu ili stres takvo njeno stanje utiče na aktiviranje refleksa. Ukoliko majka ima na svojim bradavicama sor (gljivična infekcija), znajući da će onog trenutka kada postavi bebu na dojku osetiti bol, moze doći do odloženog aktiviranja refleksa ispuštanja mleka. (O problemima sa sorom i ostalim problemima sa dojkama biće više reči u delu 8. „Problem sa bradavicama“ - uskoro)

Stres, pušenje, prekomerna upotreba alkohola ili kafe kao i neki lekovi ili narkotici koje majka uzima takođe mogu da utiču na aktiviranje refleksa. Ukoliko su problem stres, pušenje, kafa ili alkohol pokušajte da ih smanjite na najmanju moguću meru ili ukinu u potpunosti. Kada je reč od lekovima najbolje je da porazgovarate sa lekarom o mogućoj zameni leka. (Detaljnije o kafi, lekovima, vitaminima ... u delu 20. „Lekovi, vitamini, vakcine i dijagnostički testovi“ - uskoro)

Majka koja prolazi kroz ozbiljnu emocionalnu ili psihičku krizu – kao sto je smrtni slucaj u porodici ili udes (sudar) – moze osetiti da sve to privremeno utiče na njen refleks.
Potrebno je da majka pokuša sto bolje da se opusti, ako treba i da se izmlaza da bi održala proizvodnju mleka. Ovo će uticati na što brži povratak refleksa.

Kod prevremeno rođenih beba ili jako bolesnih sasvim je ubičajno da količina mleka u dojkama varira prema bebinoj potražnji. Sve dok je majka zabrinuta za stanje svoje bebe ona neće biti ustanju da izmuze dovoljno mleka. U vreme ovakvih kriza normalno je da se količina mleka privremeno smanji.

U ovakvim situacijama ako majka nema podršku okoline da nastavi sa dojenjem ona jako lako odustaje ako nije našla oslonac na drugom mestu. Ovakvo stanje sa količinom mleka i problemom ispuštanja mleka iz dojki je samo privremeno. Mami je potrebna podrška i samopouzdanje da bi se što bolje opustila i dozvolila svom telu da „radi svoj posao“.

...
Kako pomoći da refleks lakše krene?

U prvim nedeljama normalno je da majkama treba određeno vreme (1-2 minuta) stimulacije da mleko krene. Kasnije kada bude sigurna u sebe i svoje telo mnogo ce se lakše opustiti. Ovaj refleks takođe moze da se aktivira i drugim stimulansima: pogled na bebu, dodir bebine koze, miris bebe, bebin plač (čak i plač tuđe bebe)... Vremenom i praksom refleks će postati skroz automatizovan.

Vežbanje, odmor, relaksacija u svakom obliku, tople obloge pred podoj, masaža dojke, mirno okruženje, sve su ovo stvari koje pomazu aktiviranju refleksa ispuštanja mleka. Nekim majkama je najlakše da se opuste kada doje svoju bebu u ležećem položaju.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
 
Let down refleks ili refleks ispuštanja mleka
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: Dete :: Nas mali čovek :: Dojenje-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.forumotion.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.