Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Anemije u trudnoći

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14691
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Anemije u trudnoći    Sre Apr 11, 2012 8:01 pm

Anemija ili malokrvnost je najpoznatija i najčešća komplikacija u trudnoći, koja se javlja u proseku kod svake druge trudnice. Naravno blage forme malokrvnosti prolaze bez problema a tek teški oblici ugrožavaju trudnoću.
U normalnoj trudnoći ukupna količina krvi se uvećava i ova punokrvnost se naziva pletora trudnice, koja ide čak do 2 litra. Razlog za ovo povećanje je obezbeđivanje dovoljne količine krvi za plod i stvaranje rezerve za krvarenje koje nastaje u porođaju ili se patološki javlja tokom trudnoće.
Utvrđivanje anemije u trudnoći je relativno lako i obuhvata razgovor sa trudnicom, gde dobijamo podatke o ranijim hematološkim oboljenjima ili anemiji pre trudnoće i laboratorijska analiza koja obuhvata kompletnu krvnu sliku. Ona obuhvata određivanje broja krvnih elemenata i vrednost hemoglobina i hematokrita, uz dodatne analize kao što je vrednost prosečne zapremine eritrocita ( MCV ), nivo serumskog gvožđa, broj retikulocita, razmaz periferne krvi, sternalna punkcija i ispitivanje kostne srži, koje se rade u zavisnosti od vrste i stepena anemije u trudnoći.

Tokom normalnog porođaja izgubi se oko 500 ml krvi, dok je taj gubitak duplo veći tokom carskog reza. Jasno je da anemična trudnica ulazi sa povećanim rizikom u završnicu trudnoće i porođaj, jer je njena rezerva za krvarenje smanjena. Najpoznatije i najčešće anemije su zbog smanjene količine hemoglobina a među njima najčešći uzrok je nedostatak gvožđa. Nedostatak gvožđa je skoro uobičajeno stanje za ženu, jer svoje rezerve gvožđa troši još od vremena adolescencije, kada počinje naglo rast i razvoj, zatim tokom menstrualnog krvarenja, koje je karakterirično za svaku ženu. Obaveza je žene da do sledećeg menstrualnog krvarenja ishranom nadoknadi gubitak gvožđa. Ukoliko se to ne desi eto nama anemije i pre trudnoće. Ona se u trudnoći samo još povećava jer rezerve gvožđa su davno potrošene.
Trudnica je u obavezi da tokom trudnoće obezbedi preko 1200 mg gvožđa. Unos gvožđa hranom, uz rezerve koje postoje u telu, skoro nikada nije dovoljan i zato je neophodan spoljni unos gvožđa, putem lekova.
Sami razlozi nedostatka gvožđa su veoma jasni a to su krvarenje u trudnoći, neadekvatna ishrana, prekomerno povraćanje u trudnoći, višeplodna trudnoća, upotreba antacida i loša apsorpcija gvožđa.Malokrvna trudnica se lako umara, malaksala je i bleda.Sprečavanje anemije u trudnoći vrši se unosom 50mg čistog gvožđa dnevno a da bi se to postiglo potrebno je uneti 5 – 6 puta veću količinu gvožđa koja se zatim resorbuje putem crevnog trakta.

Preparati gvožđa se unose obično u obliku tableta ili rastvora za oralnu primenu. Istraživanja su pokazala da je najefikasniji i najkorisniji način unosa gvožđa u organizam trudnice putem rastvora za oralnu primenu. Broj ampula koje se dnevno unose iznosi od 2 do 4, u zavisnosti od stepena anemije. Odluku o tome donosi vaš ginekolog.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
 
Anemije u trudnoći
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Ishrana i aktivnost u trudnoći
» Vrednosti AMH-a
» Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće
» Farbanje u trudnoći
» Odredjivanje plodnih dana- kako do željene trudnoće

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: POSTAĆU MAMA :) :: Neugodnosti u trudnoći-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.forumotion.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.