Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Povraćanje u trudnoći-Emesis gravidarum

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13696
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Povraćanje u trudnoći-Emesis gravidarum    Sre Apr 11, 2012 7:03 pm

Veliki broj trudnica, čak oko 90% u početku trudnoće ima mučninu i povraćanje- Emesis gravidarum, što je karakteristika trudnoće. Ako se to stanje održava i povraćanje bude učestalo, dolazi do stanja Hiperemesis gravidarum, koje u nekim slučajevima može i životno ugroziti trudnicu. U ispitivanju koje je radjeno na 360 trudnica, samo 2% trudnica je imalo mučnine ujutru, dok je 80% imalo mučnine tokom celog dana. Najizraženije tegobe nastaju oko 9 GN ( gestacijske nedelje), dok posle 20.GN prestaju. Medjutim u 20% slučajeva mučnina i povraćanje se mogu nastaviti sve do porodjaja. Najteže stanje učestalog i obilnog povraćanja je Hiperemesis gravidarum ( HG). Po standardnoj definiciji to više od 3 povraćanja dnevno sa gubitkom telesne težine više od 3kg. U pojedinim slučajevima mogu nastati komlikacije zbog dehidratacije, acidoze - zbog neadekvatne ishrane, alkaloze - zbog gubitka hidrohlorida i hipokalijemije. Postoje dva stadijuma HG:
1.mučnina i povraćanje bez metaboličkih poremećaja.
2.izražena mučnina i obilno povraćanje sa metaboličkim disbalansom.

Etiologija nije poznata.
Po jednoj teoriji to su razni biološki, fiziološki, psihološki i socioekonomski faktori.Po drugoj teoriji mučnina i povraćanje su evolucijsko prilagodjavanje tj zaštita od unosa toksičnih supstanci.Toksini i mikroorganizmi u hrani, mesu, povrću daju hrani pojačan miris i ukus, na koji trudnica reaguje ne konzumirajući ga i tako štiti plod od štetnih supstanci.
Kako ipak sve trudnice ne doživljavaju mučninu i povraćanje, to čisto fiziološki okidači ne mogu objasniti nastanak jutarnje mučnine, jer su oni prisutni kod svih trudnica. Jutarnja mučnina je u nekim primitivnim društvima gde je stil života jednostavniji, opušteniji i manje zahtevan nepoznat fenomen. S druge strane izolacija i hospitalizacija mnogih trudnica koje pate od prekomernog povraćanja i smeštaj ovih trudnica u relativno umirujuće okruženje bolnice dovodi do prestanka tegoba i brzog oporavka
Faktori rizika za nastanak prekomernog povračanja su:
višetruka trudnoća
prvorotke
povišena telesna težina
metabolički poremećaji
HG u predhodnoj trudnoći
bolesti trofoblasta
poremećaj ishrane ( anoreksija, bulimija)
Humani horionski gonadotropin (HCG) – je najverovatnije endokrini faktor koji utiče na pojavu povraćanja u trudnoći. Ovakav zaključak se nameće jer je učestalost hiperemesisa najveća kada je nivo HCG najviši – oko 9 GN.Ovakvo mišljenje nije dokazano, jer neke trudnice nemaju ove simptome, dok pacijentkinje koje boluju od horiokarcinoma gde je nivo beta HCG veoma visok, nemaju mučninu i povraćanje.Ovo se pripisuje postojanju različitih izoformi HCG-a, kao i individualnoj osetljivosti na ovaj hormon.

Helicobacter pylori – hronična infekcija ovom bakterijom može uzrokovati hiperemesis gravidarum- na ovo je ukazalo istraživanje gde je u 95% trudnica sa hiperemesis gravidarum imalo ovu bakteriju. Posle odgovarajućeg lečenja antibioticima ( Erytromycin) u većini slučajeva je došlo do poboljšanja. Iako Helicobacter pylori ne može biti jedini uzrok HG, kod teških i upornih slučajeva treba uključiti antibiotsku terapiju.
Hormoni koji mogu uzrokovati HG su estrogen, progesteron, ACTH, kortizol, hormon rasta prolaktin i serotonin.
Psihosomatski pristup
Do pre izvesnog vremena se smatralo da je da je psihički uzrok glavni u nastajanju HG.Danas se zna da u trudnoći nastaju promene kojima se neke trudnice teško prilagodjavaju. Dolazi do promene fizičkog identiteta i samog društvenog života. Trudnice su ograničene u uobičajenim dnevnim aktivnostima, osećaju se bespomoćnim i neshvaćenim od strane partnera i porodice. Psihijatrijsko objašnjenje je bilo da je prekomerno povraćanje ustvari podsvesna želja za pobačajem. Danas se smatra da ovo može biti uzrok u pojedinim slučajevima, a ne generalizovano i da su psihičke patnje posledica HG a ne njegov uzrok. Najnovija istraživanja su pokazala da bračni status, željenost trudnoće, kao i stav prema trudnoći ne učestvuju u nastanku HG. Trudnice sa HG su više emotivne, a kao tipovi ličnosti su histerične i infalntilne.
Klinički simptomi su nespecifični, ali je važno isključiti organske uzroke povraćanja, kao peptički ulkus, gastrontestinalne bolesti, hepatitis, pankreatitis, bolesti štitne žlezde i dr.Povraćanje u trudnoći ima malo simptoma osim umora, iscrpljenosti i neraspoloženja. Temperatura, glavobolja, bolovi u predelu želudca, neurološki znaci, upućuju na druge uzroke. Pojava simptoma nakon 10.GN nije tipična za prekomerno povraćanje u trudnoći te se moraju ispitati ostale bolesti. Dijagnoza se postavlja laboratirijskim ispitivanjem i UZ pregledom.
Lečenje
Lečenje zavisi od težine simtoma, a ono podrazemeva različite nivoe lečenja od savetovanja, hidratacije, davanje antiemetika, do hospitalizacije i konsultacije psihijatara.
Higijensko dijetetski režim – životni stil: kod trudnica sa mučninama i povraćanjem potrebno je savetovati uzimanje manje količine tečnosti, jesti češće, a količinski manje obroke. Hrana treba biti bogata ugljenim hidratima a siromašna mastima i kiselinama.
Preporučuju se mlečni proizvodi, orašasti plodovi, suva i slana peciva, a glavo jelo mora biti bogato proteinima. Izbegavanje stresa, emocionalna podrška od strane partnera i porodice, odmor, šetnje, prestanak pušenja, pozitivno deluju na mučnine i povraćanje.
Ako se simtomi ne smiruju već produbljuju potrebno je uključiti medikamentoznu terapiju:
Antiemetici ( Ondansetron) u niskim dozama
Metoklopramid za poboljšanje gastrointerstinalnog motaliteta
Vitamin B6, Mg daju zadovoljavajuće rezultate.
Antihistaminici i antiholinergici (meclizine, dimenhydrinate i diphenhydramine)

Svi ovi medikamenti daju prateće simptome kao što su vrtoglavica, pospanost, tahikardije i halucinacije (doxylamine, metoclopramide, diphenhydramine, dimenhydrinate, promethazine).Glavobolja, bol u mišićima, groznica i drhtavica se takodje mogu javiti (prednisolone, procholrperazine, promethazine, dimenhydrinate, doxylamine, metoclopramide).
Diazepam svojim sedativnim dejstvom pozitivno utiče na smirivanje simptoma.
Studija koja je istraživala 74 trudnice koje su primale antiemetike i diazepam, zaključuje da je ova kombinacija lekova uspešna i da u velikom procentu samnjuje simptome i hospitalizaciju.Sa Diazepamom treba biti oprezan zbog stvaranja zavisnosti.
Alternativna terapija kao akupresura ( pritisak na 6 tačaka unutrašnje strane ručnog zgloba) kao i akupunktura nisu eksperimentalno dokazane.
Upotreba djumbira ( 1g/dnevno) pokazuje povoljno dejstvo na mučninu i povraćanje a nema negativnih dejstava na fetus.
Hospitalizacija- u slučajevima gde postoji teška dehidratacija ili ketonurija, trudnicu je potrebno hospitalizovati, gde intravenska promena tečnosti i elektrolita uz dodatak vitamina brzo smanjuje tegobe. Kod najtežih i upornih slučajeva pored i.v. promene tečnosti uvodjenje gastrične sonde i ispitivanje na Helicobacter pylori i uvodjenje hidrocortizona ( smatra se da nemaju negativno dejstvo na fetus)
Psihosomatska terapija je dijalog izmedju lekara i trudnice pre svega radi podrške i prihvatanja trudnoće.Istraživanja su pokazala da kod 90% hospitalizovanih trudnica, samim bolničkim tretmanom dolazi do poboljšanja simptoma – ovo se objašnjava sigurnošću koju trudnica oseća u bolnici, mirovanja, kao i odlazak iz sredine koja je uznemirava.
Ishod trudnoće i prognoza
U većini slučajeva mučnina i povraćanje su ograničeni na period do 12. odnosno 20.GN.
Zanimljivo je da su ovakve trudnoće povezane sa nižom stopom pobačaja, IUZR, prevremenog porodjaja i ishod trudnoće je u većini slučajeva odličan.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
 
Povraćanje u trudnoći-Emesis gravidarum
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: POSTAĆU MAMA :) :: Neugodnosti u trudnoći-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.goodoolz.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.