Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

  Šta je mentruacija, zašto može biti neredovna, bolna itd.

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
UN@

Broj poruka : 960
Points : 14901
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Šta je mentruacija, zašto može biti neredovna, bolna itd.    Ned Apr 08, 2012 6:51 pm

Menstruacija je fiziološki proces koji se kontinuirano, sa cikličnim ponavljanjima iz meseca u mesec, dešava u životu jedne žene, počevši od najranijih pubertetskih dana, pa sve do menopauze. Vremenski, taj period traje čak 40-ak godina.

Sve počinje buđenjem hormona u pubertetu, kada pod njihovim dejstvom i jajne ćelije sazrevaju u jajnicima (to su parni organi smešteni levo i desno od materice, koja zauzima centralno mesto u tzv. malom stomaku i kojoj se u odgovarajućem trenutku razvija plod, tj. buduća beba). Od jajnika, putem jajovoda, jajne ćelije dospevaju do materične šupljine. Na tom putu bivaju ili ne bivaju oplođene (što zavisi od eventualnog prisustva spermatozoida). Ako oplodnje nema, sredinom ciklusa, jajna ćelija propada, a nakon toga, tačnije nakon 14 dana ljušti se i unutrašnjost materične šupljine. Sve se stalno ponavlja.

U koje doba počinje menstruacija?

Prva menstruacija u proseku nastupa oko 13-te godine. Ali varijacije postoje i to 10 – 17 godine. Ukoliko se i sa 16 godina menstruacija nije označila, obratite se lekaru. Sa menstruacijom žene žive sve do menopauze (45 – 55 godine). Od prvog do poslednjeg menstrualnog ciklusa, oslobađaju se jajne ćelije iz jajnika (najčešće naizmenično iz levog i desnog), i ako postoje ponekad i anovulatorni ciklusi (ovulacija – sazrevanje, oslobađanje jajne ćelije), što znači da od prve do poslednje menstruacije u vašem životu možete ostati trudni.

Koliko traje menstruacija?

Od početka ciklusa, menstruacija može trajati 1 – 7 dana, u proseku 3 – 5 dana. Svakog meseca, prosečno 28 dana, ali može biti i 3 – 6 (pa i 8 ) nedelja, protekne od početka jedne, do početka sledeće menstruacije. Dakle, prvi dan ciklusa je prvi dan krvarenja, tj. prvi dan menstruacije za taj mesec. Ciklus se računa od tog prvog dana do sledećeg prvog dana. Prve 3 godine menstruacije mogu biti neredovne, preskakati po neki mesec ili se i češće javljati. Tonije nista neuobičajeno. Uostalom, menstruacija može izostati usled preteranog stresa, brige, ispita, straha od neželjene trudnoće, izrazitih promena u životu, nove škole, putovanja.

Razlog da potražite savet lekara

Obratite se lekaru:

- Ukoliko je ciklus neredovan i nakon dve ili tri godine;
- Ukoliko su menstruacije preobilne i preduge;
- Ukoliko se bolne menstruacije ne mogu rešiti ni uz pomoć izvesnih promena položaja tela, utopljavanjima toplom jastucima, masažom, toplim napicima, odmorom;

Previše zagrevanja može pojačati krvarenje, kao što je slučaj sa direktnim izlaganjem sunčevim zracima. U tom slučaju lekar će vam prepisati neki od lekova koji uvlažavaju tzv. menstrualne kolike. Nemojte na svoju ruku koristiti aspirine – i oni pojačavaju krvarenje. Sigurno ste čuli o blagotvornom dejstvu kontraceptivne pilule na bolne menstruacije. To jeste tačno ali za takvu odluku neophodna je prethodna konsultacija kao i dodatne analize na koje će vas uputiti ginekolog.

izvor: www.zenskastrana.com

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
UN@

Broj poruka : 960
Points : 14901
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Re: Šta je mentruacija, zašto može biti neredovna, bolna itd.    Ned Apr 08, 2012 6:54 pm

Neredovna menstruacija (oligomenoreja)

Menstruacije mogu biti veoma bolne, mogu vam zadavati glavobolje, ponekad ili često osećate će se bolesno ili ćete imati bolove u stomaku. Da – menstruacije mogu biti veoma bolne, a situacija može biti još gora ako postanu neredovne. Neredovna menstruacija je jedna od najčešćih menstrualnih bolesti. Vrlo često, neredovne menstruacije nisu razlog za brigu, ali ponekad one mogu biti signal zdravstvenih problema.

Redovne menstruacije

Pre nego što definišemo neredovnu menstruaciju, treba odrediti šta znači redovna menstruacija. Obično se kaže da redovna menstruacija dolazi svakih 28 dana, ali zapravo menstrualni ciklus svake žene je drugačiji. U zavisnosti od vašeg tela i vaših hormona, menstruaciju možete dobiti svakih 20 ili je možete dobiti svakih 35 dana. Dobar način da utvrdite da li su vaše menstruacije redovne jeste da vodite evidenciju i izračunate broj dana između svake menstruacije. Ukoliko se one javljaju u približno jednakom broju dana između svakog ciklusa, znači da su vaše menstruacije redovne. Redovna menstruacija obično traje 5 dana, ali i krvarenje koje traje 3 do 7 dana je potpuno normalno.

Neredovne menstruacije

Neredovne menstruacije nisu retkost, one pogađaju oko 30 procenata žena u njihovim plodnim godinama. Neredovna menstruacija je bilo koja vrsta krvarenja koja nije normalna u poređenju sa vašim uobičajenim menstrualnim ciklusom. Ovo podrazumeva kašnjenje ili preuranjenu menstruaciju, kao i bilo kakvo krvarenje između dva ciklusa. Može se javiti kao naročito obilno (menorrhagia) ili oskudno krvarenje. Mnoge žene doživljavaju neredovan menzis kao izostanak mentruacije, neprekidno krvarenje ili menstruacije koje se javljaju dva puta u jednom ciklusu.

Uzroci neredovne menstruacije

Neredovne menstruacije su često rezultat pobrkanih hormonskih signala. Da bi došlo do menstruacije vaše telo stvara hormone, kao što su estrogen i progesteron. Sistem oslobađanja ovih hormona se vezuje za osovinu hipotalamus – hipofiza i jajnike unutar vašeg tela. Da bi započela ovulacija i menstruacija ovi delovi tela jedni drugima treba da pošalju signal. Ovi signali se ponekad mimoiđu ili se međusobno preskoče što izaziva neredovne menstruacije.

Ali šta utiče na poremećaje ovih hormonskih signala? Postoje zapravo brojni uzroci koji lako mogu da izazovu promene nivoa hormona i izostanak menstruacije:

- trudnoća: ako ste trudne, vaše telo će početi da proizvodi drugačiji nivo hormona. Ovo će izazvati brojne simptome trudnoće, kao što je i prestanak menstruacije.

- stres: stres je česti uzrok neredovne menstruacije. Ako ste umorne, zabrinute ili uznemirene to može izazvati disbalans vaših hormona.

- dijeta: oskudna dijeta ili nagli gubitak kao i porast kilograma može, takođe, da utiče na vaše hormone. Žene sa anoreksijom ili bulimijom često nemaju menstruaciju ili je imaju neredovno.

- vežbe: intenzivno vežbanje vam se može osvetiti izostankom menstruacije.

- prva menstruacija: nakon prve menstruacije ciklusi mogu biti neredovni neko vreme. Dok ne postanu redovni može proći i do tri godine.

- perimenopauza: period koji prethodi menopauzi uzrokuje promene nivoa vaših hormona i često je signaliziran neredovnom menstruacijom.

- hormonska kontracepcija: tablete za kontracepciju i neredovna menstruacija ponekad idu zajedno. Potrebno je vreme dok se vaše telo navikne na novi nivo hormona koji se reguliše hormonskom kontracepcijom.

Komplikacije

Za većinu žena neredovna menstruacija nije nešto oko čega se treba zabrinuti, većina žena će na kraju ipak imati redovan ciklus i redovne menstruacije. Ponekad ipak, u pozadini ovih komplikacija može ležati uzrok menstrualnih problema. Ako primetite posebno neredovne menstruacije ili vam je menstruacija izostala godinu ili više dana treba da posetite svog lekara. Ako imate jake grčeve, obilno krvarenje, vrtoglavicu, mučninu ili vas hvata nesvestica takođe bi bilo dobro da posetite vašeg lekara.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je dosta uobičajena komplikacija, koja pogađa oko 10 procenata žena. Ovaj sindrom izaziva formiranje cista na jajnicima, koje predstavljaju prepreku redovnoj ovulaciji. Simptomi ovog sindroma su: pojačana maljavost, višak kilograma, akne, perut, visok krvni pritisak i neplodnost. Ako otkrijete neki od ovih simptoma trebale biste da proverite ciste na jajnicima. Ukoliko se ovaj problem ne leči može dovesti do drugih mnogo ozbiljnijih komplikacija, uključujući endometriozu, srčana oboljenja i rak jajnika.

Upalna crevna bolest

Upalnu crevnu bolest izaziva upala donjih creva. Ovo je povezano sa neredovnim menstruacijama i može biti propraćeno simptomima kao što su gubitak kilograma, bolovi u abdomenu i dijareja. Upalna crevna bolest može postati ozbiljna i ponekad je neophodna hospitalizacija i operacija. Ukoliko imate bilo koji od ovih simptoma posetite doktora i proverite da li imate ovu upalu.

Lečenje neredovnih menstruacija

U zavisnosti od uzroka vaših neredovnih menstruacija, postoji nekoliko stvari koje možete pokušati da uradite. Ako neredovne menstruacije imate samo kraće vreme (kraće od 7 meseci) verovatno je da će one same ponovo postati redovne. Međutim ako je pozadina toga neki medicinski problem koji izaziva vaše neredovne menstruacije onda bi uzimanje terapije trebalo ponovo da ustali vaše menstruacije. Ako neredovne menstruacije počnu da vam smetaju, postoji nekoliko stvari koje možete da pokušate, koje mogu pomoći u regulisanju vaših hormona.

- smanjite nivo stresa. Odvojite vreme za meditaciju, opuštanje ili prosto vreme za sebe. Ovo može pomoći da se ciklus ustali.

- potražite pomoć za poremećaj u ishrani. Ako ste anoreksične, bulimične ili ako imate neku drugu vrstu poremećaja ishrane morate potražiti pomoć. Ovi problemi će ne samo poremetiti vaš menstrualni ciklus nego mogu takođe uticati i na vašu jetru, creva, grlo i srčane funkcije.

- nemojte prekomerno vežbati. Redovno vežbanje i dobra forma su važni ali prekomerno vežbanje može biti problematično. Ako ste istrajna sportistkinja, pokušajte malo da smanjite treninge dok vam se neredovne menstruacije ne vrate u normalu.

- Redovna upotreba Peruanske make dokazano pomaže kod blažih oblika poremećenog mentrualnog ciklusa na prirodan način.

Medicinsko lečenje

Postoji nekoliko tretmana koji mogu pomoći u regulisanju vaše menstruacije:

- hormonska kontracepcija: Hormonska kontracepcija se često koristi kao pomoć u regulisanju menstrualnog ciklusa. Ova vrsta kontracepcije kombinuje estrogen i progesteron i zadržava hormone vašeg tela na određenom balansiranom nivou. Ova vrsta kontracepcije je dostupna na recept i može se uzimati oralno ili kao injekcija, a postoji i vaginalni prsten i kontraceptivni flaster.

- hormonski dodaci: Ako imate poseban hormonski problem, kao što je prekomerna proizvodnja testosterona, hormonski dodaci mogu pomoći u regulisanju vaše menstruacije. Za više informacija obratite se vašem lekaru.

izvor: neplodnost.wordpress.com

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
 
Šta je mentruacija, zašto može biti neredovna, bolna itd.
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: ZENSKI SVET... :: U zdravom telu zdrav duh :: Menstruacija-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.forumotion.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.