Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Sve o pilulama

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14566
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Sve o pilulama   Ned Apr 08, 2012 4:23 pm

Koliko dugo je poželjno koristiti pilulu?
Ukoliko ste zdrava osoba sa zdravim navikama pilulu mozete koristiti u kontinuitetu i do 10 godina ili do zeljene trudnoce uz uredne ginekoloske kontrole jednom u 6 meseci do jednom godisnje (uz kontrolu krvne slike i biohemije krvi sto treba svakako raditi bez obzira da li koristite pilulu) . U okviru navedenog broja godina dozvoljenog koriscenja nije potrebno praviti bilo kakve pauze u koriscenju osim onih rezimskih od 7 dana nakon svake kutije. Pilula nakon prestanka koriscenja ne utice na buducu trudnocu, plodnost i plod te prvi ciklus nakon prestanka koriscenja mozete poraditi na trudnoci.

Način korišćenja pilule?
Lekar ti je propisao oralnu kontracepciju-pilulu. Sa korišcenjem pilule poželjno je početi prvog dana menstruacije jer u tom slučaju zaštita počinje odmah. Moguće je početi drugog do petog dana menstruacije ali se u tom slučaju savetuje dodatna kontracepcija (lokalna, mehanička metoda) tokom prvih 7 dana korišćenja pilule.
Pilule se uzimaju svakodnevno u približno isto vreme koje sama izabereš (ujutru ili uvece).
Ako je u pitanju takozvana "tradicionalna", 21/7 pilula, nakon popijene 21.-e pilule praviš 7 dana pauze i narednu kutiju pocinješ 1 dan posle pauze ( 8-og dana).
Ako je u pitanju novija, 24/4 pilula, najpre izaberi nalepnicu koja počinje istim danom koji je dana kada počinješ sa korišcenjem i zalepi je na označenom mestu. To će ti pomoći da vidiš da li si propustila neku od pilula. Krećeš od pilule označene kao "početak", uzimaš po jednu od 24 ružičastih, aktivnih pilula tokom 24 uzastopna dana, pri čemu pratiš pravac strelica. Potom uzimaš po jednu od 4 bele placebo (neaktivne) pilule. Čim završiš jedno pakovanje odmah započinješ sledeće. Nema pauze između dva pakovanja.
U oba slucaja zaštićena si od prvog dana kao i u vreme pauze (i dok koristiš placebo pilule).


Da li postoji način da odložim menstruaciju?
Ukoliko niste korisnica kontraceptivne pilule (koja Vam omogućava odlaganje menstruacije), menstruaciju možete odložiti upotrebom pilule koja sadrzi cisti progestagen. To je hormonska ali nije kontraceptivna pilula. U dogovoru sa vasim ginekologom, započećete njeno koriscenje oko 3 dana pre očekivanog ciklusa i uzimaćete 2x1 tabletu, onoliko dana koliko želite da odložite menstruaciju, a najviše 14 dana. Nakon 2-4 dana od poslednje tablete dobićete menstruaciju. Ukoliko ste zdrava osoba, ova procedura nema posledica.
Ako već koristite kontraceptivnu pilulu, mehanizam je još jednostavniji. Na aktuelno pakovanje nadovežete naredno - bez sedmodnevne pauze između. Nadovezano pakovanje koristite onoliko dana koliko želite da pomerite menstruaciju (ili svih 21 dan). Po isteku ovog perioda pravite sedmodnevnu pauzu, nakon koje počinjete novo nenačeto pakovanje i koristite ga na uobičajeni nacin.

Intermenstualna krvarenja?
Opisano krvarenje pripada grupi intermenstrualnih krvarenja koja se javljaju kod većine korisnica u prvih nekoliko ciklusa korišćenja, BEZOPASNA SU I PROLAZNOG karaktera, odnosno nakon nekoliko prvih ciklusa nestaju i više se ne javljaju. Upravo su pokazatelj da su to niskodozne pilule i pokazatelj navikavanja ciljanog organa (unutrašnjosti materice) na pilulu. Intermenstrualno krvarenje moze biti kao: 1. produžena ali oskudna menstruacija, 2. probojno krvarenje u sredini ciklusa ili 3. krvarenje neposredno pre završetka kutije. Nista ne treba preduzimati već samo nastavite da uredno koristite pilulu i krvarenja će nestati.

Savet sa lekarom?
Ako ste dobrog opšteg zdravlja, potičete iz zdrave porodice i zdravih ste životnih navika, a ginekološkim pregledom u proteklih 6 meseci ste potvrdili da ste i dobrog ginekološkog zdravlja (tj. uredan nalaz pri pregledu i uredan papanicolaou test) možete početi sa korišćenjem kontraceptivne pilule.
Nije obavezan pregled ginekologa za započinjanje upotrebe kontraceptivne pilule, ali savetujemo konsultaciju sa ginekologom koji će nakon pregleda (uobičajen ginekološki pregled, a savetuje se i kolposkopski pregled ukoliko je prošlo vise od 6 meseci od poslednjeg) i uvida u Vaše zdravlje i potrebe posavetovati najadekvatniju pilulu. Takođe (isto nije obavezno ukoliko ste zdrava osoba), ali radi svake eventualnosti možete uraditi analizu krvne slike i biohemije krvi sa faktorima koagulacije.
Na trzistu Srbije i Crne Gore postoji nekoliko niskodoznih pilula, sve podjednako pouzdano štite od neželjene trudnoće, a razlikuju se po dodatnim efektima što je kriterijum Vašeg izbora. To su: ultra niskodozne pilule namenjene mladim devojkama, zatim pilule koje posebno dobro rešavaju probleme PMS-a (bolnost i osetljivost dojki, osećaj nadutosti...), utiču na Vaše dobro raspoloženje i izgled - telesna težina je stabilna, zatim pilule koje imaju naglaseni kozmetički efekat na kožu i kosu, kao i na lakše oblike akni. Takodje postoji pilula koja ima progestagen sa izrazenim antiandrogenim efektom i koristi se kao terapija umerenih do teških formi akni i maljavosti uz dodatni kontraceptivni efekat. Uz sve ovo, navedene pilule pomažu da menstruacije dolaze na vreme, nisu bolne, oskudne su i kraće traju.
Tokom odnosa biće Vam pouzdana kontracepcija, a dok ne ustanovite da je partner polno zdrav koristite i kondom pored pilule, a nakon toga možete nastaviti samo sa pilulom. Pilula Vas uvodi u hormonsku ravnotežu i regulise menstrualni ciklus tako što menstruacije dolaze na vreme, oskudnije su, kraće traju i nisu bolne. Ukoliko ste zdrava osoba sa zdravim navikama pilulu možete koristiti u kontinuitetu i do 10 godina ili do željene trudnoce uz uredne ginekološke kontrole. Pilula ne utiče na plodnost, buduću trudnoću i plod. Preventivno deluje na benigne promene dojke, jajnika i karcinom jajnika i unutrašnjosti materice. Posetite ginekologa i posavetujte se o predloženim kontraceptivnim pilulama.

Interakcije sa lekovima?
U slučaju korišćenja antibiotske terapije (bilo koje) savetuje se dopunska zaštita prezervativom za svaki odnos koji se desi u vreme kao i 7 dana nakon završene antibiotske terapije. Ostali lekovi koji se koriste npr. u lečenju gripa (antipiretici ili analgetici, Vitamin C i sl.) mogu se slobodno koristiti jer ne utiču na efikasnost pilule. Drugi lekovi sa kojima treba biti obazriv tokom korišćenja kontraceptivne pilule su lekovi sa tzv. "centralnim delovanjem" (tj. antidepresivi, antipsihotici, jači sedativi, antepileptici i sl.), ali predpostavljam da ni jedan lek te vrste ne koristite jer ste dobrog opšteg zdravlja. Takođe je primećeno da neki biljni preparati na bazi kantariona (tj.oni koji imaju veću koncentraciju kantariona u sebi) mogu uticati na efikasnost pilule pa izbegavajte sistemsku upotrebu takvih biljnih preparata. Napomenuću jos jednu "vanrednu" situaciju tj. povraćanje nakon popijene pilule. Naime, ukoliko se desi povraćanje u intervalu do (maksimalno) 4h nakon popijene pilule, postoji verovatnoća da se pilula može naci u povraćenom sadržaju pa je potrebno ponovo popiti pilulu. Ukoliko povratite nakon definisanog vremenskog intervala, smatra se da je pilula prešla iz želuca dalje te da povraćanje ne utiče na efikasnost pilule.


Uticaj pilule na telesnu težinu?
Na prirast telesne težine tj. udeo masnog tkiva u telesnoj težini utiču 3 faktora: sklonost ka gojenju, stepen fizičke aktivnosti i način i vrsta ishrane. Dakle, pilula ne dovodi do porasta telesne težine u korist masnog tkiva. Jedine diskretne varijacije u težini tokom korišćenja pilule mogu se privremeno pojaviti tokom prvih meseci korišćenja, a zbog prolaznog zadržavanja viška tečnosti u podkožnom tkivu kao u vreme PMS-a, što se manifestuje bolnom otečenošću grudi, šaka i stopala kao i donjeg dela stomaka. Dakle, govorimo o prolaznim varijacijama u težini od 1,5 kg do 3 kg koje se nakon završetka perioda navikavanja organizma na pilulu tj. nakon prvih 3 meseca više ni ne javljaju. Ukoliko želite da izbegnete i ovu prolaznu pojavu , koja će svakako sama nestati, savetuje se sa Vasim ginekologom o piluli koja okupira sve tegobe PMS-a a samim tim ne dozvoljava opisano zadržavanje viška tečnosti.

Zaboravljanje ili kašnjenje u uzimaju tablete?
Tek ukoliko sa uzimanjem pilule zakasnite 12 sati i više u odnosu na uobičajeno vreme korišćenja pilulu smatramo zaboravljenom. U tim situacijama, u zavisnosti od toga u kojoj nedelji korišćenja se zaboravljanje desilo savetujemo sledeće mere opreza.
Ako ste zaboravili pilulu u prvoj nedelji korišćenja, kada se setite popijete zaboravljenu pilulu i pilulu odgovarajuću za taj dan (iako to znači 2 pilule u jednom danu), a narednih 7 dana uz uredno svakodnevno korišćenje pilule svaki odnos dopunski morate zaštititi i prezervativom. Ako se pritom u tom periodu već desio odnos obratite se lekaru jer postoji veovatnoća za eventualnom upotrebom i pilule za jutro posle.
Ako pilulu zaboravite tokom druge nedelje korišćenja, kada se setite popijete zaboravljenu i pilulu odgovarajuću za taj dan i nastavite sa narednim pilulama na uobičajeni način. Pilula zaboravljena u trećoj nedelji korišćenja zahteva pijenje zaboravljenje i pilule odgovarajuće za taj dan (2 pilule u istom danu), a na aktuelno pakovanje treba nadovezati sledeće bez pravljenja uobičajene sedmodnevne pauze. Na taj način ćete odložiti očekivanu menstruaciju za jos 21 dan što je sasvim bezaleno. Druga mogućnost u ovom slučaju je da obustavite dalje korišćenje pilula iz pakovanja i započnete uobičajenu sedmodnevnu pauzu gde će dan kada ste zaboravili pilulu biti prvi dan pauze i opisana pauza nikako ne sme da traje duže od 7 dana (a moze biti kraća).


Izostanak menstruacije kod korisnica oralne kontracepcije?
Korisnicama oralne kontracepcije je upotrebom pilule omogućena regulacija ciklusa tako što ciklusi dolaze na vreme, kraćeg su trajanja, bezbolni su i znatno oskudniji te nekada mogu i da izostanu. Pilula ima izražen uticaj na deo meterice koji je odgovoran za menstruaciju (poprilično ga istanjuje te nema adekvatnog kvantuma tkiva za menstrualno krvarenje - kada menstruacija i izostane što je uglavnom BEZOPASNA pojava). Podrazumeva se da ste uredno koristili pilulu (bez kašnjenja i zaboravljanja pilule, uz urednu upotrebu kondoma za vreme i 7 dana nakon upotrebe antibiotske terapije, da nije bilo povraćanja do 4h od poslednje pilule) kako možemo isključiti trudnoću kao razlog ovoj pojavi. U cilju svake eventualnosti uradite test na trudnoću iz krvi, analizom hormona trudnoće (beta-hcg) koji se radi u privatnim laboratorijama i ukoliko nalaz isključuje postojanje trudnoće, ne brinite već smatrajte da je to upravo jedan od pozitivnih efekata pilule.

PMS?
Čak 20% devojaka ima tegobe PMS-a. Njihov tačan uzrok se jos uvek ne zna pa shodno tome ni adekvatna terapija. Smatra se da su posledica ili nepravilne ishrane i načina života ili rezultat prikrivenih psihijatrisjkih bolesti ili velikih i naglih hormonskih fluktuacija i individualne osetljivosti osobe na to. Jedno je ipak sigurno, da se one samo javljaju u ovulatornim ciklusima. Zato se tegobe PMS-a za sada najbolje kupiraju kontraceptivnom pilulom. Naime danas postoje pilule koje svojim sastavom obezbeđuju rešenje ovih problema u najvećem broju slučajeva. Regulišu promene u raspoloženju jer sadrze progestagenu komponentu koja podiže nivo Vasih sopstvenih beta endorfina (hormona srece), ali se istovremeno ukljucuje i u tzv. neurotransmiterski GABA sistem sa konačnim rezultatom - normalizovanjem apetita, umirenjem nervoze, podizanjem raspoloženja. Druge tegobe PMS-a tj. otečenost takođe se dobro kupiraju ovom pilulom jer se ne dozvoljava zadržavanje viška tečnosti u podkožnom tkivu, a samim tim ni pojava otečenosti i variranja u težini koja su ovim uslovljena.
Alternativna terapija je tzv. simptomatska terapija tj. lekovi protiv bolova, lekovi za izmokravanje, antidepresivi ili anksiolitici (naravno uz konsultaciju sa psihologom), a sve to u zavisnosti od tegoba koje su prisutne. Nekada i dopunska upotreba kalcijuma(1g/dnevno) i magnezijuma (400mg/dnevno) u ishrani, vitamina E i vitamina B6, ulja noćurka, kupinovog lista pomaže kao i balansirana ishrana (češći manji obroci sastavljeni od nedosoljene hrane složenih ugljenih hidrata - voća i povrća, soje), izbegavanje kofeinskih i alkoholnih napitaka, pojačanje fizičke aktivnosti, adekvatan odmor, izbegavanje stresa i sl.

Silent menstruacije?
Menstruacija se očekuje unutar sedmodnevne pauze u uzimanju pilula, ali je oskudnija i kratkotrajnija od onih iz spontanog ciklusa. Ako se ne pojavi, potrebno je preispitati disciplinovanost upotrebe pilule tokom poslednjeg ciklusa i ako je bilo zaboravljanja/kombinovanja sa antibioticima/antidepresivima/antiepileticima/preparatima kantariona/ povraćanja nakon popijene pilule..., javiti se ginekologu zbog provere na trudnoću - obzirom da navedene situacije mogu ugroziti efikasnost pilule. Ako ste, međutim sigurni da ste pilule sasvim uredno upotrebljavali, nema razloga za brigu pa ćemo izostanak pripisati dugotrajnoj upotrebi pilule koja nekada moze izazvati izostanak menstruacije. Naime, kod dugotrajne upotrebe kontraceptivne pilule materična sluznica može biti u toj meri istanjena da čak ne dodje do menstrualnog krvavljenja i taj fenomen zovemo "silent" menstruacije. Međutim, on je sasvim bezazlen i prolazan i ne treba da brine korisnice.

Kada se očekuje menstruacija kod korisnica KOK?
Menstruacija se kod korisnica kontraceptivne pilule javlja bilo kog dana unutar sedmodnevne pauze. Dakle, to ne mora biti prvi ili drugi dan već može biti i poslednji - to je vrlo individualno. Imajte na umu da će menstruacija biti oskudnija i kratkotrajnija nego ranije, spontana, a pritom bezbolna. Bez obzira na dan kada se krvarenje pojavi, Vi ćete naredno pakovanje početi po isteku 7 dana pauze i koristiti ga 21 dan i tako redom.
Da li je normalno da tokom prva tri meseca korišćenja pilula za kontracepciju imam tačkasta krvarenja?
Da, sasvim je normalno i nije opasno. To je samo adaptacija organizma.

Da li se prilikom korišćenja pilula smanjuje seksualna želja?
Pilule u najvećem broju slučajeva ne utiču na libido (seksualnu želju); čak i ako se to dogodi, češće je rezultat psiholoških faktora (potisnute želje za potomstvom) nego pilula. Ipak, postoje i pilule koje blago pojačavaju libido.


_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA


Poslednji put izmenio UN@ dana Ned Apr 08, 2012 4:25 pm, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14566
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Re: Sve o pilulama   Ned Apr 08, 2012 4:23 pm

KLINICKE MANIFESTACIJE KOJE ZAHTEVAJU HITAN PREKID PRIMENE KOMBINOVANE ORALNE KONTRACEPCIJE

U cilju maksimalne sigurnosti primene kontraceptivne pilule koja mora biti prethodno odobrena od strane Vaseg ginekologa navodim Vam klinicke manifestacije koje zahtevaju hitan prekid primene kontraceptivne pilule. Ove pojave su vrlo retke ali zahtevaju da se odmah prekine sa upotrebom pilule i hitno javljanje lekaru.
-neuobicajena ili jaka dugotrajna glavobolja;
-pojava aure sa gubitkom dela ili celog vidnog polja na jednom ili oba oka;
-poremecaj govora;
-parestezije ili slabost jedne strane tela;
-intenzivna ,nerazjasnjena nsvetica, akutna vrtoglavbica ili ataksija;
-pojava fokalne epilepsije;
-bolan otok noge;
-bol u brudima,posebno ako je pracen pleuralnim nadrazajem;
-gusenje i kasalj sa sukrvicavim ispljuvkom;
-imobilizacija;
-ako se planira hirurska intervencija 4 nedelje ranije treba prekinuti
sa upotrebom pilule;
-akutna zutica;
porast krvon pritiska preko 160'100 mmHg;
-izrazena ospa po kozi;
-pojava novog oboljenja koje umanjuje bezbednost koriscenja pilule (npr. sistemski lupus,karcinom dojke).

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14566
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Re: Sve o pilulama   Ned Apr 08, 2012 4:24 pm

Alkohol

Alkohol kada se koristi paralelno uz kontraceptivne pilule moze da ubrza put razgradnje pilula i na taj nacin da smanji delotvornost istih.Casa vina kada izadjete nece naskoditi ali svakodnevna upotreba alkohola ili upotreba istog u vecoj kolicini moze uticati na efikasnost pilule.Solarijum

Odlazak u solarijum korisnicama niskodozne kontraceptivne pilule ne bih preporucila zbog moguceg nastanka neestetskih promena na kozi koje se tesko eliminisu. Upotreba solarijuma ne utice na efikasnost pilule. Pozdrav


Pilule i sunce

Povecan nivo hormona moze pospesiti nakupljanje melanina, a posledice su tamne mrlje nakozi, kloazme (najcesce na bradi, iznad gornje usne,na celu ili slepoocnicama). Treba koristiti zastitnosredstvo s UVA i UVB filterom i nanositi ga na svaka 2sata."
OSOBE KOJE UZIMAJU PILULE ZA KONTRACEPCIJU TREBA DA KORISTE ZASTITNA SREDSTVA PRI SUNCANJU.


Pilule i Sena

Upotreba preparata koji sadrze senu povecavaju sekreciju u tankim crevima i ubrzavaju pasazu krz ista tako da mogu da ometaju resorpciju sadrzaja pilule.

Pilule i grejpfrut

Sastojci soka od grejpfruta delulju inhibitorno na enzim citohrom P450 koji u jetri ucetvuje u metabolickom putu razgradnje estrogena.
Na ovaj nacin nivo estrogena u cirkulaciji se znacajno povecava. Korisnice kontraceptivne pilule ne bi trebalo uopste da konzumiraju ovaj sok. Niskodozna kontraceptivna pilula je bas tako spravljena da minimalnom dozom hormona ne ostecuje zdravlje a ujedino utice na inhibiciju ovulacije i dodatne pozitivne efekte. Sokom od grejpfruta ovaj balans se remeti.

Pilule i cigarete

S obzirom na godine i sveukupnu stetnost konzumiranja duvana trebalo bi da ove veoma lose navike sami odrektnete. Preporuka je da broj cigareta dnevno smanjite na najmanji broj. Konzumiranje duvana nece uticati na efikasnst pilule ali ponavljam da je bilo kakva saradnja sa losim navikama vrlo stetna i beskorisna.

Pilule i dijeta

S'obzirom da su polni hormoni liposolubilni(rastvaraju se u mastima),onda je logicno da je potrebna odredjena kol masti za njihovu resorpciju.
Svaka vrsta dijetalne ,vegetarijanske ili bilo kakve redukcione ishrane nece umanjiti kontraceptivni efekat pilule,ali moze dovesti do probojnih krvarenja.U tu svrhu savetujem redovnu upotrebu C vitamina koji ima za cilj da potpomogne resorpciju hormona iz krvi.

Migrena

Migrena nastaje kao posledica reakcije krvnih sudova mozga na razlicite faktore unutrasnje i spoljasnje sredine. Jedan od uzrocnika nastanka migrenoznog napada je povecana osetljivost receptora za zenske polne hormone u samom zidu krvnih sudova mozga. S obzirom na navedeno i osobenosti krvnih sudova mozga osoba koje pate od migrene preporuka je da osoba koja ima migrene sa aurom ne moze biti korisnica oralne kontracepcije. Naime, postoji rizik da se broj napada migrene poveca kao i tezina napada te da se jave komplikacije u vidu teskog migrenskog napada tj. migrene compicata posle koje ostaju trajna neuroloska ostecenja. Ovu preporuku bi trebalo da poslusate bez obzira sto navodite da niste imali pogorsanje pri koriscenju pilule.


izvor: http://www.21dan.com/

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Sve o pilulama   

Nazad na vrh Ići dole
 
Sve o pilulama
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» SVE O PILULAMA
» Prestanak sa pilulama

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: ZENSKI SVET... :: Kontracepcija-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.forumotion.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.