Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

  Nehormonska kontracepcija

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13661
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Nehormonska kontracepcija    Ned Apr 08, 2012 4:17 pm

Žene koje ne mogu ili ne žele da koriste hormonske metode kontracepcije imaju alternativu.
Postoje metodi u kojima se barijera (mehanička ili hemijska) postavlja u vaginu da bi sprečila prolazak spermatozoida do materice. Tu spadaju dijafragma i cervikalna kapica, spermicidi i ženski kondom.
Intrauterini uložak (takođe poznat kao spirala) postavlja doktor u šupljinu materice.
Prirodne metode uključuju temperaturni metod, kalendarski metod, metod cervikalnog mukusa (ovulacioni metod) i simptotermalni metod. Osnovna ideja prirodnih metoda je da identifikuje plodne i neplodne dane menstrualnog ciklusa samo-posmatranjem. Za sve prirodne metode, žena mora voditi evidenciju o svojim observacijama i da ih interpretira na pravilan način. Razvijen je kontraceptivni kompjuter da bi se pojednostavio ovaj proces.
Dojenje pruža kontraceptivnu zaštitu samo na određeno vreme.
Sterilizacija je opcija samo kada ste potpuno sigurni da ne želite da imate više dece.
Muškarci takođe mogu da preuzmu odgovornost za kontracepciju. Metode muške kontracepcije uključuju vazektomiju (sterilizaciju), kondom i coitus interruptus (prekinut snošaj).
Prekidanje započete trudnoće (abortus) ne smatra se kontraceptivnim metodom.


Opis
Ulošci raznog oblika, ugrađeni u vaginu s ciljem da se stvori mehanička prepreka spermi na putu u matericu. Uobičajeno se kombinuju s hemijskom kontracepcijom, što značajno povećava njihovu pouzdanost.
- Tradicionalni predstavnik je dijafragma (vaginalni pesarijum), gumena kapica koja po ivicama ima metalnu oprugicu. Postavlja se duboko u vaginu tako da se naslanja ( i zatvara) grlić materice. Proizvode se u raznim veličinama (50-105 mm u prečniku), među kojima lekar mora da izabere pravi posle merenja vagine posebnim kalibracionim prstenovima.
- Ostali metodi kontraceptivne barijere (cervikalna kapica, fermidom, vaginalni sunđer koji sadrži nonoxynol-9 i kombinacija su mehaničke i hemijske barijere) nisu toliko popularni kao dijafragma.

Mehanizam delovanja
Mehanizam delovanja sastoji se u stvaranju mehaničke prepreke spermatozoidima.
Prednosti
Metodi imaju malo prednosti. Neki ne zahtevaju lekarski pregled i lekarski recept. Do izvesne mere snižavaju rizik od infekcija koje se prenose polnim putem.

Rizici
Ovi metodi su takoreći bez zdravstvenih rizika. Kod žena koje koriste dijafragmu ukazano je na neznatnu pojavu upale mokraćnih puteva. Kod dugog ostajanja u vagini mogu da izazovu pojavu sekreta. Glavni nedostatak tih metoda je izvesna neudobnost i mala pouzdanost. Kombinovanje s hemijskim metodama je najpoželjnije, ali ni u tom slučaju ne dostižu pouzdanost hormonalnih ili intrauterinih kontracepcija.

Kontraindikacije
S izuzetkom anatomskih posebnosti koje ne dozvoljavaju ugradnju, ili alergija, metodi nemaju nikakvu kontraindikaciju.

Podela preparata
Dijafragma (vaginalni pesarijum) postavlja se u vaginu ispred grlića materice.
Cervikalna kapica (cervikalni pesarijum) prislanja se direktno na grlića materice.
Femidom popunjava svojom površinom čitavu vaginu, i viri iz ženskih polnih organa.
Sunđer je kombinovan metod barijere i hemijske kontracepcije.
Opis
Kod ovog kontraceptivnog metoda koristi se dejstvo uložaka različitih oblika koji se uvode u matericu. Moderni ulošci su obično dopunjeni bakarnom žičicom. Ulošci se u matericu uvode ambulantno bez anestezije. Radi lakšeg odstranjivanja iz materice većina njih je snabdevena vlaknima koja posle uvođenja vire iz kanala grlića materice u vaginu i ne mogu se videti spolja.

Mehanizam delovanja
Osnovni mehanizam delovanja intrauterinih uložaka sastoji se u tome što u materici deluju kao strano telo, privlače veliku količinu belih krvnih zrnaca i ona napadaju spermatozoide koji napreduju kroz matericu nagore. Ovaj efekat pojačan je prisustvom bakarne žičice; oslobođeni bakar toksično deluje na spermatozoide i istovremeno ih blokira na putu kroz polne organe. Intrauterini ulošci obično se ugrađuju na najviše pet godina, zatim se preporučuje da se oni promene, što se može učiniti prilikom jedne seanse.

Prednosti
Glavna prednost uloška s bakrom je jednostavnija upotreba, a zatim i njihova cena koja je najniža u odnosu na sva ostala moderna kontraceptivna sredstva. Zdravstvene prednosti ne poseduju, uz jedan iznenađujući izuzetak - danas je već vrlo verovatno da snižavaju rizik od kasnijeg razvoja raka endometrijuma.

Rizici
Nemedikamentni ulošci i ulošci s bakrom pojačavaju neznatno dužinu i intenzitet menstrualnog krvarenja.
Glavni nedostatak uloška je u tome što ne poseduje neke od pogodnosti hormonalnih metoda. Ne štiti od tumora i cisti jajnika, ne štiti od upala unutrašnjih polnih organa . Zaštita od vanmaterične trudnoće je manja nego zaštita od normalne intrauterine trudnoće.Pojava ovih nepovoljnosti ne važi za hormonalno aktivne uloške, koji rizik od obe pojave snižavaju, isto kao i gestagena kontracepcija. Među nepovoljnosti uložaka neophodno je uvrstiti i to da može da dođe, mada retko, do povreda materice prilikom njihovog uvođenja ili odstranjivanja, i što izuzetno mogu iz materice da ispadnu (što eventualno žena ne mora ni da primeti). Po isteku pet godina preporučuje se da se uložak zameni.

Kontraindikacije
Apsolutne kontraindikacije, tj. stanje kada se intrauterina kontracepcija isključuje, predstavljaju samo neobjašnjivo krvarenje iz materice i urođene mane materice. Praktično se tu ubrajaju i stanja prilikom kojih je za uvođenje uloška bila neophodna narkoza (zatvoren grlić materice). Ulošci koji sadrže bakar, osim toga, ne mogu da se ugrađuju ženama s Vilsonovom bolešću i ženama koje su alergične na bakar.
Relativne kontraindikacije (tj. stanja kada je neophodna pojačana opreznost) su: hronične ili ponovljene infekcije materice i jajovoda, promiskuitet, veliki miomi materice, neobjašnjivi bolovi u karlici, imunosupresivno lečenje. Kod uložaka koji sadrže bakar tu se dodaje i jako, često ili bolno menstrualno krvarenje, ranija vanmaterična trudnoća, poremećaji koagulacije krvi sa pojačanim krvarenjem, ozbiljna anemija.

Podela preparata
Intrauterini ulošci mogu da budu inertni, bez daljih biološki dejstvujućih materija . Ovi ulošci imaju veoma različite oblike. Novu generaciju predstavljaju ulošci s bakarnom žičicom čija je površina obično 375-380 mm2. Većinom su oblika koji više-manje podseća na slovo T.


_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA


Poslednji izmenio UN@ dana Ned Apr 08, 2012 4:27 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13661
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Re: Nehormonska kontracepcija    Ned Apr 08, 2012 4:18 pm

1. Prekinut snošaj i slični metodi
Vic : DA LI ZNATE KAKO SE ZOVU PAROVI KOJI KORISTE OVAJ METOD KONTRACEPCIJE? - RODITELJI
Opis
Prekinut odnos sastoji se u tome da muškarac prekine snošaj još pre orgazma i ejakulira van polnih organa žene. I ostali metodi predstavljaju razne tehnike, koje imaju za cilj da se spreči kontakt spermatozoida i vagine.
Mehanizam delovanja
Princip jeste da se spreče spermatozoidima da prodru u polne organe žene.
Prednosti
Jedina prednost prekinutog snošaja je u tome što uvek stoji na raspolaganju.
Rizici
Jedini, ali važan, rizik sastoji se u eventualnom izostanku kontrole. Ne svi muškarci su u stanju da metod sprovode, a oni koji se mogu kontrolisati, oplode ženu prosečno jednom u pet godina.
Razlog se nalazi u preejakulacionoj tečnosti koja iz penisa ističe još pre orgazma, i koja sadrži relativno veliku količinu sperme. Opasnost od trudnoće javlja se i pri prvom i pri ponovljenom odnosu, i to i u slučaju kada se muškarac izmokri. Metod je toliko rizičan i nepouzdan da ga ne bi trebalo primenjivati.
Podela metoda
Coitus interruptus je prekinut snošaj prilikom kojeg muškarac prekine odnos pre orgazma i ejakulira mimo polnih organa žene. To je uveliko najčešće upotrebljavani metod u ovoj grupi.
Coitus reservatus znači da tokom odnosa izostane orgazam.
Coitus saxonicus je tehnika kada pre ejakulacije partnerka stisne muškarčev penis i tako spreči izlaženje sperme. Nastaje tzv. retrogradna ejakulacija u mokraćni mehur. Metod je potrebno uvežbati prethodno prilikom onanisanja, tako da je još manje pouzdan nego prekinut snošaj.
Pregled metoda koji se koriste u Srbiji
U Srbiji se koristi praktično samo coitus interruptus. Ovaj kontraceptivni metod u priličnoj meri je bio domaći specijalitet. U poslednje vreme je međutim njegova popularnost značajno opala, pre svega kod mlađe generacije, što se može okarakterisati kao izrazito pozitivan trend.
Coitus interruptus može da se koristi samo kao prisilna zaštita (po pravilu da je i loša kontracepcija bolja nego nikakva).

2. Metodi periodične apstinencije (plodni i neplodni dani)
Opis
Metodi periodične apstinencije polaze iz saznanja da je žena plodna samo u kratkom periodu menstrualnog ciklusa - najviše 2-3 dana). Ovim postupcima nastoji se utvrditi koji dani mogu da budu plodni, a koji pouzdano neplodni. U prošlosti se u te svrhe koristilo izračunavanje pri kojem se polazilo od dužine ciklusa i pretpostavke da se oslobađanje jajašceta dešava obično 14 dana pre menstruacije. Danas se koristi praćenje različitih fizioloških promena ženskog organizma tokom menstrualnog ciklusa. Postoje i sredstva pomoću kojih se može odrediti nivo hormona u mokraći i tako dalje precizirati prognoza ovulacije.
Mehanizam delovanja
Pri korišćenju ovog metoda nastoje se izbegavati seksualni kontakti u periodu koji je blizu ovulacije. Polazi se od toga da je jajašce u stanju da bude oplođeno najviše 48 sati, a spermatozoidi maksimalno 3 dana. Seksualni kontakt nakon tri dana pre ovulacije ili dva dana posle nje dakle ne može da dovede do oplodnje.
Prednosti
Metod nema zdravstvenih rizika. Glavna prednost je u tome što stoji na raspolaganju i parovima kod kojih se drugi vidovi kontracepcije ne mogu primeniti iz religioznih razloga.
Rizici
Jedan, ali vrlo bitan, rizik jeste ako se strogi uslovi ne ispune. U stvarnosti, naime, većinu dana menstrualnog ciklusa žena ili ima menstruaciju ili se nalazi u plodnim danima i za seksualni odnos tako ostaje samo nekoliko dana. Metod je, ukoliko se pravilno primenjuje, relativno pouzdan, mada se pokazalo da je u praksi izuzetno rizičan, jer većina žena stroge uslove ne poštuje. Za parove koji mogu da primene i druge mogućnosti zaštite od neželjene trudnoće, ovaj metod će verovatno biti previše ograničavajući. Osim toga zabranjuje seksualne odnose upravo onda kada su seksualni nagoni, uslovno rečeno, najsnažniji.
Metod ni u kom slučaju nije pogodan za jednokratnu improvizaciju jer je rizik od greške priličan.
Podela metoda
Kalendarski Ogino-Knausov metod koristio je određivanje plodnih i neplodnih dana izračunavanjem. Polazi se od menstrualnog kalendara za poslednjih 12 meseci. Od najkraćeg ciklusa se oduzme 18 - rezultat je prvi plodan dan, izračunato od prvog dana menstruacije. Od najdužeg ciklusa se oduzme 11 - rezultat je zadnji plodan dan, računato od prvog dana menstruacije. Metod je ekstremno nepouzdan i danas se više ne primenjuje.
Temperaturni metod koristi merenje bazalne telesne temperature. Meri se uvek ujutru u vagini ili u čmaru, uvek u isto vreme pre nego što žena ustane iz kreveta, pre eventualnog polnog kontakta. Neplodni dani počinju 3 dana nakon tzv. odlučujućeg porasta temperature.
Bilingsonov metod koristi praćenje promena količine i strukture sluzi koju stvaraju žlezde grlića materice. Na početku ciklusa sluzi ima malo i lepljiva je, ne može da se isprede u niti ("suvi" dani). Označava neplodnu fazu ciklusa. Bilo kakva promena količine ili strukture predstavlja početak plodne faze. Sluz se postepeo pojačava, postaje vodena i razvlači se ("vlažni" dani). Posle ovulacije se struktura sluzi naglo menja, postaje opet malog obima i lepljiva je ("suvi" dani). Tri dana nakon toga nastupaju neplodni dani.
Cerviklani metod prati stanje grlića materice. Polazi od toga da se pre ovulacije grlić materice širi, čep postaje mekši i pomera se nagore. Posle ovulacije se grlić sužava, čep je tvrđi i spušta se niže. Metod nije statistički potvrđen.
Simptotermalni metod se danas preporučuje kao najpouzdaniji. Predstavlja kombinaciju navedenih postupaka. Važi pravilo da ukoliko bilo koji pokazatelj označava plodan dan, treba ga smatrati plodnim. Jedan od pokazatelja mora da bude bazalna temperatura.
Metod koji koristi promenu kristalizacije pljuvačke, i za tu svrhu konstruisane kontraceptivne lupe, imaju racionalnu osnovu, ali njihova pouzdanost nije nikada dokazana i u praksi nije prihvatljiv (eventualno bi mogao da se koristi samo kao dopuna simptotermalnom metodu).
Metodi koji koriste određivanje nivoa hormona (obično luteinizirajućeg hormona) u mokraći su skupi i nisu praktični i pre će se koristiti za određivanje plodnih dana kod sterilnih parova, a ne kao kontracepcija.
Lunacepcija je pokušaj da se pojača pouzdanost metoda periodične apstinencije time što u neplodnoj fazi žena spava u strogo zamračenoj prostoriji, dok u plodnoj fazi spava u osvetljenoj prostoriji. Metod ima racionalan osnov, ali naučno nikada nije dokazan.
Pregled metoda prisutnih u Srbiji
Uobičajeni metodi periodične apstinencije ne zahtevaju nikakve komercijalne preparate. Metod treba pre korišćenja detaljno upoznati.
Na tržištu su se pojavile kontraceptivne lupe različitog kvaliteta - mogu se koristiti najviše kao dopuna simptotermalnog metoda, inače je rizik od neuspeha priličan.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13661
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Re: Nehormonska kontracepcija    Ned Apr 08, 2012 4:19 pm

Opis
Dojenje je prvobitna čovekova „kontracepcija" kojom se regulisala plodnost žena u hordi lovaca-sakupljača u kameno doba, i do danas sprečava na svetu više trudnoća nego svi ostali kontraceptivni metodi skupa. Da bi dojenje sačuvalo kontraceptivni efekat moraju biti ispunjeni sledeći uslovi:
Žena mora da doji često (žene lovaca-sakupljača su dojile 40 puta dnevno, kako vidimo kod plemena Kungu u Kalahariju), tj. najmanje 6 puta u 24 sata (bolje i češće).
Najduži (obično noću) prekid između dve epizode dojenja ne smeju ni u kom slučaju da pređu 6 sati u toku noći i 4 sata u toku dana.
Žena nesme da ima menstruaciju.
Od porođaja nije proteklo više od 6 meseci.
Dete je „skoro sasvim" dojeno (može biti dohranjivano napicima, „ali ne redovno").
Mehanizam delovanja
Dojenje umanjuje dejstvo na centre u međumozgu koji regulišu funkciju jajnika - u perifernoj krvi to se može dokumentovati povećanim nivoom hormona prolaktina i sniženim nivoom luteinizirajuceg hormona. Nije bitna ukupna dužina dojenja, već frekvencija epizoda hranjenja dojenčeta. Posledica je tzv. laktaciona amenorea i privremeni sterilitet, što se dokazuje sniženim nivoom ženskih polnih hormona.
Prednosti
Dojenje je prirodan i jednostavan kontraceptivni metod. Sa stanovišta žene je povoljno sporedno dejstvo izrazita zaštita od kasnije pojave raka dojke, ali se ne može smatrati pouzdanom zaštitom.
Rizici
Dugotrajno dojenje dovodi do dugotrajnog pada nivoa ženskih polnih hormona, što se manifestuje gubitkom koštane mase (po završenom dojenju trebalo bi da se reguliše, i ukoliko imamo u vidu dojenje u trajanju od 6 meseci, nema nikakvo praktično značenje) i eventualno probleme u vezi s polnim organima (npr. pojačana osetljivost na vaginalne infekcije).
Dojenje takođe izrazito povećava rizik od postporođajne upale dojke (infekcija se prenosi iz nosa i grkljana dojenčeta i kod žena koje ne doje se ne javlja), a žene koje doje imaju više seksualnih problema (pad libida, bolovi pri kontaktu i sl.) nego žene koje ne doje.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13661
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Re: Nehormonska kontracepcija    Ned Apr 08, 2012 4:19 pm

Hirurška metoda kojom se postiže neplodnost žene naziva se sterilizacija.
Ovo se obavlja opstrukcijom prirodnog puta kojim jajašce putuje od jajnika do materice. Laparoskopski se blokiraju oba jajovoda. To se radi ili postavljanjem plastične štipaljke ili zatvori termokoagulacijom. Procedura se obavlja u opštoj anesteziji. Preporučuje se kratka hospitalizacija.
Sterilizacija ne utiče na funkciju jajnika ili proizvodnju polnih hormona.
Menstrualni ciklus i seksualna želja (libido) ostaju nepromenjeni.
Kontraceptivna efikasnost sterilizacije
Sterilizacija je vrlo efikasan metod kontracepcije. Zrela jajna ćelija više ne može da dospe do materice.
Prednosti sterilizacije
Sterilizacija je vrlo efikasan metod kontracepcije za žene koje su završile sa rađanjem ili ne žele da imaju dece. Ona ženu oslobađa straha od neželjene trudnoće.
Nedostaci sterilizacije
Sterilizacija je hirurška procedura. Komplikacije su retke, ali vas o njima može obavestiti vaš lekar. Ovo uključuje povredu krvnih sudova koji snabdevaju krvlju matericu i jajovode. Ovo može rezultovati lošom ishranjenošću jajnika, tako opada produkcija hormona jajnika, pa menopauza prevremeno nastupa. Menstrualni poremećaji se takođe mogu dogoditi.
Sterilizacija je ireverzibilna metoda.
Kod nekih žena, neplodnost uzrokovana sterilizacijom

Opis
Navlake od lateksa za penis koje imaju za cilj da mehanički spreče odlazak sperme u ženske polne organe. Najnoviji kondomi su od poliuretana, a kondomi koji se proizvode od ovčijih creva - odgovaraju muškarcima koji su alergični na lateks.
Mehanizam delovanja
Muška barijerna kontracepcija sprečava spermu na putu u ženske polne organe. Neki kondomi povrh toga sadrže spermicid (obično nonxynol-9), dakle materiju koja oštećuje i uništava spermatozoide.
Prednosti
Metod praktično nema nikakvih zdravstvenih kontraindikacija, jeftin je, normalno dostupan bez lekarskog recepta, čak u automatima. Do izvesne mere štiti od prenošenja nekih polnoprenosivih infekcija.
Terapeutski se kondom može koristiti pri lečenju prerane ejakulacije, ili u nekim slučajevima imunološkog steriliteta.
Rizici
Metod nema zdravstvenih rizika. Neke parove uznemirava neophodnost manipulisanja s kondomom pre početka polnog odnosa. Neki muškarci navode umanjenje osećaja prilikom kontakta. Glavni nedostatak kondoma je relativno slaba pouzdanost (30-100x manja nego kod modernih metoda). Preporučuje se zato dopuniti upotrebu kondoma nekim drugim kontraceptivnim metodom, npr. pilulom. Danas se ističe pre svega higijenski i epidemiološki aspekt kondoma, kontraceptivni efekat je u drugom planu.
Kontraindikacije
Jedina kontraindikacija je alergija na lateks.
Podela preparata
Jedini preparat muške kontraceptivne barijere je kondom (prezervativ). Razlikujemo kondome bez spermicida i lubrikancije i kondome koji ove materije sadrže.
Pregled preprata dostupnih u Srbiji
Na tržištu postoji veliki broj tipova i veličina kondoma, uključujući kondome šaljive i ukrasne.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Nehormonska kontracepcija    

Nazad na vrh Ići dole
 
Nehormonska kontracepcija
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Kontracepcija
» "Shtelovanje ciklusa" u Jevremovoj
» fleke od solarijuma na licu

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: ZENSKI SVET... :: Kontracepcija-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.goodoolz.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.