Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

  Hormonska kontracepcija

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13661
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Hormonska kontracepcija    Ned Apr 08, 2012 4:13 pm

Hormonske metode kontracepcije (hormonski kontraceptivi) su posebno efikasan metod planiranja porodice. To je potpuno reverzibilni metod, što znači da žena može da zatrudni odmah po prestanku uzimanja tableta.

Hormonski kontraceptivi sadrže polne hormone koji deluju slično prirodnom estrogenu i progesteronu koje proizvodi telo. Postoje razne forme hormonske kontracepcije.

Hormoni se mogu uzimati u formi tablete. Kada ljudi govore o "piluli" obično misle na kombinovanu pilulu ili kombinovani oralni kontraceptiv (KOK) koji sadrži estrogen i progesteron - što je i najčešće korišćena forma kontracepcije. Ali, postoji i "mini pilula" koja sadrži samo progestin.

Dugo delujući hormonski preparati vrlo sporo otpuštaju hormone u telo u toku dužeg vremenskog perioda. Kontraceptivi ovog tipa su intrauterini sistemi, injekcioni kontraceptivi, implanti, kontraceptivni flasteri i vaginalni prsten.

Pilula za "jutro posle'' (postkoitalna kontracepcija) takođe može sprečiti trudnoću ali bi trebalo da se koristi samo u hitnim slučajevima.

Hormonske kontraceptive obično propisuje lekar, ginekolog.

Trenutno tržište nudi tri osnovne vrste kontraceptiva:

1.Kombinovana hormonska oralna kontracepcija. Ona sadrži ženski polni hormon (estrogen) i hormon žutog tela (progestin). Ovim hormonima ona blago utiče na mehanizam povratnih sprega između jajnika i moždanih centara i na taj način blokira ovulaciju. Tu spadaju sve uobičajene pilule i kontraceptivni flasteri. U svetu postoji i u vidu injekcija, a priprema se uvođenje i vaginalnih hormonalnih uložaka.

2.Gestagena kontracepcija koja koristi isključivo hormon žutog tela i utiče pre svega na sluz u kanalu grlića materice koja tako postaje neprohodna za spermatozoide (samo neki metodi blokiraju i ovulaciju). Dostupna je u formi tableta (tzv. minipilule), injekcija i potkožnih uložaka. Tu spada i postkoitalna kontracepcija.

3.Intrauterina kontracepcija je metod kontracepcije kojim se u matericu postavlja uložak koji ometa kretanje spermatozoida na putu ka jajašcetu, tako da ne dolazi do njihovog spajanja. Najmodernije vrste ovih uložaka su hormonalno aktivni (sadrže hormon žutog tela) i kombinuju na taj način prednosti oba pristupa.


_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA


Poslednji izmenio UN@ dana Ned Apr 08, 2012 4:28 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13661
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Re: Hormonska kontracepcija    Ned Apr 08, 2012 4:14 pm

Opis metoda
U ovu metodu spadaju kombinovane pilule. Ako se kombinovana pilula koristi ispravno ona je 99.97% efikasna. (0.3 od 1000 žena koje koriste pilulu će ostati trudne svake godine).
Kombinovana pilula sadrži dva hormona, estrogen i progestin koji sprečavaju ovulaciju, odnosno mesečno oslobađanje jajne ćelije.

Obično se koristi u ciklusima od 28 dana. U tom smislu postoje 2 režima korišćenja. Tradacionalna pilula 21/7, što znači da se tablete koriste 21 dan i pravi 7 dana pauze i pilula 24/4 koja se koristi 24 dana i pravi 4 dana pauze za koje vreme se piju placebo tablete.

U periodu pauze javlja se krvarenje. Sa sledećim pakovanjem se počinje nakon pauze, što kod tradicionalne pilule znači 8-og dana, a kod pilule 24/4 nakon poslednje placebo tablete. Moguća je i upotreba u dužem periodu, bez pauza između pakovanja (čak u trajanju od 60 dana, izuzetno i duže).
U kombinovanu hormonalnu kontracepciju spadaju i kontraceptivni flasteri, kontraceptivne injekcije i kontraceptivni vaginalni prstenovi.

Mehanizam delovanja
Mehanizam delovanja se pre svega sastoji u blokiranju ovulacije, (što se postiže tako što "tuđ" hormon šalje lažnu informaciju u centre mozga koji regulišu rad jajnika, tako da oni beleže drugačiju fazu menstrualnog ciklusa i ne šalju signal za ovulaciju).
Dodatni mehanizam, koji povećava sigurnost, jeste uticaj na sluz u kanalu grlića materice koja je lepljiva i samim tim neprohodna za spermatozoide.

Prednosti
Glavna prednost je pouzdanost i povoljni uticaji na zdravlje. Kombinovana hormonalna kontracepcija je pogodna je za većinu žena. Nije pogodna samo za zaboravne žene i za žene koje pate od određenih bolesti.
Povoljni zdravstveni uticaji kombinovane hormonalne kontracepcije podrazumevaju: uredan menstrualni ciklus, eliminisanje bolnih menstruacija, poboljšanje predmenstrualnog sindroma, izrazit pad rizika kasnijeg razvoja raka endometrijuma, raka jajnika (opadanje rizika sa cca 20% po godini upotrebe, pri čemu zaštita kako izgleda ostaje doživotno), kao i raka debelog creva i anusa i najverovatnije i pluća, izraziti pad rizika nastajanja cisti na jajnicima, snižavanje pojave tzv. fibrocističnih oboljenja dojke i fibroadenoma dojke, snižavanje pojave endometrioze, poboljšanje stanja akni i pojave maljavosti muškog tipa, nestanak bolova u karlici, snižavanje rizika od upale materice i jajovoda, snižavanje pojave anemije i osteoporoze. Kontraceptivne pilule se mogu koristiti u lečenju nekih ženskih i kožnih oboljenja, pre svega hirsutizma (preterane maljavosti), akni, sindroma policističnih jajnika, endometrioze, bolnih menstruacija, premenstrualnog sindroma. Koristi se i kao hormonalna supstitucija kod žena s nedostatkom ženskih polnih hormona.

Rizici
Zdravstveni rizici modernih preparata kombinovane hormonalne kontracepcije su minimalni, praktičan značaj danas ima samo blago povišen rizik od duboke venske tromboze (mnogo manje nego u trudnoćama).
Eventualno može da se pojavi mučnina, napetost u dojkama, smeđi sekret mimo menstruacije.
Retko može da se pojavi migrena ili tzv. holestatična hepatopatija (reguliše se posle prekidanja kontracepcije).
Moderna pilula ne utiče značajno na jetru (vršenje "testova jetre" nije potrebno) i nema nikakav uticaj na razvoj ili pogoršanje stanja unutrašnjih vena (to je tipična zabluda).
Što se tiče uticaja na telesnu težinu, samo izuzetno se možemo složiti s time da kod posebno osetljivih žena pilula može da neznatno pojača apetit a stariji tipovi pilula mogu imati neznatno anaboličko dejstvo. Kombinovana hormonalna kontracepcija ne utiče na povećanje telesne težine - što je dovoljno pouzdano dokazano na osnovu čitavog niza naučnih studija. Prosečni porast telesne težine kod žena koje koriste pilulu je otprilike 0,5 kg godišnje, što je isto kao kod žena koje ne koriste pilulu. I broj žena koje su se naglo ugojile isti je u obe grupe.

Kontraindikacije
Apsolutne kontraindikacije (tj. zdravstveno stanje koje ne dozvoljava upotrebu ovog metoda) jesu: lična anamneza duboke venske tromboze ili tromboembolija, ponavljana pojava duboke venske tromboze ili tromboembolije u porodici i istovremeno prisustvo povišene koagulacije krvi, akutno oboljenje jetre i hronična oboljenja jetre vezana s poremećajem funkcije jetre, nelečena ili uz lečenje nepromenjena hipertenzija, primarna plućna hipertenzija.
Relativne kontraindikacije: kada se planira operacija većeg obima, prisustvo više faktora koji utiču na povećanje rizika od duboke venske tromboze (ali ne i kod pojave površinskih unutrašnjih vena), kod ostalih oboljenja jetre (ali ne i Gilbertova hiperbilirubinemija), komplikovanog dijabetesa,vaskularne migrene, oboljenja srčanih zalistaka.

Podela preparata
Kombinovane kontraceptivne pilule mogu se podeliti na osnovu nekoliko kriterijuma:

Prema upotrebljenom estrogenu. Sve pilule trenutno registrovane u Srbiji sadrže isti estrogen (etinilestradiol-EE).

Prema upotrebljenom progestinu. Upotrebljavani progestini su sintetički hormoni čije je glavno dejstvo jednako s dejstvom hormona žutog tela - progesterona. Najpraktičnije je njihovu podelu izvršiti prema tome da li poseduju zaostalu aktivnost androgena. Možemo ih podeliti u tri grupe.
hormoni sa slabim androgenim dejstvom.
hormoni s minimalnim androgenim dejstvom.
hormoni koji blokiraju dejstvo androgena.

Prema količini hormona. Danas su doze hormona koje se nalaze u kontraceptivnim pilulama veoma niske, u opsegu 15-50 mikrograma estrogena. Većini žena odgovaraju preparati sa 20-35 mikrograma, koji se najčešće i najradije koriste.

Prema ciklusu. Pilula je jednofazna, kada je sastav svih pilula isti. Ukoliko se tokom ciklusa odnos oba hormona menja, pilula je dvofazna (njena posebna varijanta je pilula kombifazna) ili trofazna. Motiv za uvođenje ovih tipova nalazi se u podržavanju hormonalnih promena menstrualnog ciklusa. U poslednje vreme je upotreba drugih preparata, osim jednofaznih, u opadanju. Nemaju nikave prednosti i ne može se uz njihovu upotrebu pomerati menstrualno krvarenje kao kod jednofaznih preparata.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13661
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Re: Hormonska kontracepcija    Ned Apr 08, 2012 4:14 pm

Opis
Kontraceptivni metodi koji koriste neprekidnu upotrebu progestina, sintetičkih hormona s dejstvom hormona žutog tela. Progestini se mogu upotrebljavati u formi tableta, injekcija ili potkožnih uložaka (implantata) (na tržištu su još i hormonalni vaginalni prstenovi). Progestin mogu da sadrže i unutarmaterični ulošci (Intrauterina kontracepcija).

Mehanizam delovanja
Glavni mehanizam delovanja je uticaj na sluz u kanalu grlića materice. Ona je lepljiva (slično kao u neplodnoj fazi normalnog ciklusa) i ometa kretanje spermatozoida na putu u matericu. Eventualno dodatno dejstvo je blokiranje ovulacije.

Prednosti
Gestagena kontracepcija ne sadrži ženske polne hormone estrogene. Stoga je ona pogodna za žene kojima se ne preporučuje upotreba estrogena (npr. žene sa povećanim rizikom od duboke venske tromboze). Ima i neke dodatne povoljne uticaje na zdravlje.
Izrazito štiti od upale materice i jajovoda, od raka endometrijuma, a izgleda i jajnika.

Rizici
Gestageni metod nema nikakve značajnije rizike i pogodan je za žene kojima se kombinovana pilula ne preporučuje. On ima i izvesne nepovoljnosti. Poremećaj menstrualnog ciklusa je redovna pojava, pojavljuje se neredovno krvarenje, smeđi sekret mimo menstruacije, potpuni gubitak menstruacije. Ovi poremećaji nemaju negativne posledice po zdravlje žene (naprotiv, npr. gubitak menstruacije znači smanjenje gubitka gvožđa i snižavanje rizika od anemije). Dopušta se da se kod malog procenta žena može pojaviti povećan apetit i iza toga povećanje telesne težine, smanjenje libida ili pogoršanje stanja akni.

Kontraindikacije
Gestagena kontracepcija nema nikakvu apsolutnu kontraidikaciju, tj. ne postoji zdravstveno stanje kod kojeg ne bi mogla da se koristi. Opreznost je neophodna pri prisustvu relativnih kontraindikacija, kao što su karcinom dojke, ishemično oboljenje srca i ozbiljni slučajevi povećanog nivoa holesterola, ponovljene ili operisane ciste janika, ranija vanmaterična trudnoća (minipilule), visoka telesna težina (potkožni ulošci), bojazan od povećane telesne težine (injekcije), ozbiljna oboljenja jetre, depresija, epilepsija (minipilule), uticaj na smanjenje libida ili poremećaji vlazenja vagine, sklonost ka stvaranju akni, osteoporoza, hronična upotreba mukolitika.

Podela preparata
Najpreglednija je podela gestagenih metoda prema načinu upotrebe, tj. tablete (tzv. minipilule), injekcije i potkožni ulošci.
U grupu gestagene kontracepcije može se uvrstiti i intrauterine system (IUS) koji postepeno oslobađa progestin.
U ovoj grupi se nalazi i postkoitalna kontracepcija.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13661
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Re: Hormonska kontracepcija    Ned Apr 08, 2012 4:15 pm

Intrauterini sistem (IUS) je jedan od najefikasnijih metoda kontracepcije. Zaštita koju pruža uporediva je sa efikasnošću sterilizacije žene i počinje odmah po postavljanju IUS u matericu.

Opis
Intrauterini sistem (IUS) je unutarmaterična spravica T-oblika unutar koje je rezervoar sa progestinom. Ona se insertuje u matericu, gde kontinuirano otpušta male količine hormona tokom 5 godina.
Vrlo efikasna kontraceptivna zaštita koju pruža IUS bazira se na direktnim lokalnim efektima sistema i progestina na matericu.
IUS je pogodan metod za žene koje žele efikasan , nisko-dozni, dugo-delujući kontraceptiv. Posebno je pogodan za žene koje su, bar za sada, završile sa rađanjem.
Posle uklanjanja IUS, žena vrlo brzo ponovo može da zatrudni. IUS je odlično rešenje i za žene posle porođaja.
IUS je jednostavan i pogodan za upotrebu. Doktor ga insertuje u materičnu šupljinu. Kada se jednom postavi, više se ne oseća.
IUS ima, osim kontraceptivnog dejstva, još neke pozitivne efekte. Posebno je pogodan za lečenje obilnijih i bolnih krvarenja. Jako se dobro toleriše i neželjeni efekti su vrlo retki.

Mehanizam delovanja
Kontraceptivna zaštita koju nudi IUS bazirana je na lokalnim efektima sistema i progestina na matericu.

Sluzna barijera grlića materice postaje gušća i lepljivija. Ovo onemogućava spermatozoide da dođu do materice, a dodatno štiti i od upalnih bolesti male karlice.
Ciklično debljanje sluznice materice je smanjeno. Ovo čini nemogućim da se oplođeno jajašce ugnezdi u sluznicu materice.

IUS ne obezbeđuje zaštitu protiv HIV ili drugih polno prenosivih bolesti.
Ako želite da imate polni odnos sa partnerom o kome ne znate baš puno, koristite i kondom.

Prednosti
IUS je pogodan za žene koje žele dugoročnu kontracepciju. Ne mora se razmišljati o kontracepciji 5 godina, što daje značajnu spontanost vašem ljubavnom životu.

IUS ima, osim kontraceptivnog dejstva, još neke pozitivne efekte.
Pogodan je za lečenje obilnijih i bolnih krvarenja
Sve dok je IUS na svom mestu, umanjeno je ciklično debljanje sluznice materice. Iako su tačkasta i probojna krvarenja česta u prvih nekoliko meseci, daljom upotrebom ciklusi postaju manje obilni i manje bolni. Mnoge žene čak potpuno prestaju da imaju krvarenje.
Kada se IUS izvadi, obnavlja se ciklično debljanje sluznice materice. Ponovo počinju regularni ciklusi, sa normalnim krvarenjima i žena može ponovo da zatrudni.
Pošto sa IUS sluz grlića materice postaje gusta i lepljiva, onemogućava se prolazak mikroorganizmima, pa su tako i upalne bolesti male karlice mnogo ređe.

Rizici
Hormonalno aktivni ulošci prouzrokuju nakon uvođenja slabo krvarenje koje traje u proseku otprilike 3 meseca. Zatim nestaje i kod većine žena menstruacija sasvim izostane ili je veoma slaba. Ovaj gubitak menstruacije je u vezi s direktnim delovanjem hormona na sluzokožu materice - funkcija jajnika ostaje sačuvana (nije reč o riziku, zdravstveni učinak ove promene je pozitivan). Hormonalno aktivni ulošci, snižavaju rizik od pojave upalnih bolesti male karlice i vanmateričnih trudnoća, isto kao i oralna gestagena kontracepcija.

Kontraindikacije
Apsolutne kontraindikacije, tj. stanje kada se intrauterina kontracepcija ne primenjuje, predstavljaju samo neobjašnjivo krvarenje iz materice i urođene mane materice. Praktično se tu ubrajaju i stanja prilikom kojih je za uvođenje uloška bila neophodna narkoza (zatvoren grlić materice).
Relativne kontraindikacije (tj. stanja kada je neophodna pojačana opreznost) su: hronične ili ponovljene infekcije materice i jajovoda, promiskuitet, veliki miomi materice, neobjašnjivi bolovi u karlici, imunosupresivno lečenje, ponavljane lečene ciste janika, ozbiljna oboljenja jetre.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13661
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Re: Hormonska kontracepcija    Ned Apr 08, 2012 4:15 pm

Spirala sa hormonom - IUS (intrauterini sistem) je jedan od novijih oblika kontracepcije.
U zaštiti od trudnoće pouzdana je gotovo kao sterilizacija.
IUS se u čitavoj Evropi već više od deset godina smatra idealnom metodom kontrole rađanja za žene koje ne žele svakodnevno da uzimaju kontaceptivne pilule, a sterilizacija im nije prihvatljivo rešenje.
Osim što onemogućava trudnoću, IUS osigurava slabija, kraća i manje bolna menstrualna krvarenja. Uklanjanjem spirale sa hormonom, sposobnost začeća vraća se odmah (u periodu od 30 dana).
Spirala sa hormonom je mali plastični sistem u obliku slova T, koji na vertikalnom kraku ima depo hormona. Postavlja se u šupljinu materice gde se oslobođa mala doza hormona u trajanju od pet godina.
IUS može ostati u materici do pet godina. Za razliku od sterilizacije, predstavlja reverzibilnu metodu kontrole rađanja. Ukoliko postoji želja za trudnoćom, sposobnost začeća vraća se odmah nakon uklanjanja IUS-a.
IUS postavlja lekar koji je obučen za pravilni postupak postavljanja. Samo postavljanje IUS-a traje svega nekoliko minuta i uglavnom je bezbolno i bez komplikacija.
IUS sprečava trudnoću na sledeće načine:
Hormon dovodi do zgušnjavanja cervikalne sluzi, što otežava prolaz spermatoida u matericu
Smanjuje pokretljivost spermatoida
Dovodi do promena unutar materice i jajovoda što onemogućava spajanje jajne ćelije i spermatozoida
Sprečava proliferaciju sluznice maternice koja se javlja u normalnom menstrualnim ciklusu.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Hormonska kontracepcija    

Nazad na vrh Ići dole
 
Hormonska kontracepcija
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Kontracepcija
» "Shtelovanje ciklusa" u Jevremovoj
» fleke od solarijuma na licu

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: ZENSKI SVET... :: Kontracepcija-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.goodoolz.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.