Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Odnosi u porodici: svekrva – snajka

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13696
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Odnosi u porodici: svekrva – snajka   Ned Apr 08, 2012 10:01 am

Odnosi u porodici su neiscrpan izvor stresa, anegdota, nerviranja, pa i nezadovoljstva. Naše podneblje i običaji su takvi da bračni par i kada hoće, ne može u potpunosti da se oslobodi roditelja (i sa jedne i sa druge strane). Finansijska situacija je takva da u domaćinstvima uglavnom živi više generacija, što nikako nije dobro, ali je, s druge strane neizbežno.

Prirodno je da porodica ima jednu vodeću mušku figuru i istu takvu žensku. Ukoliko živite u zajednici, posmatramo dve ili više porodica, koje imitiraju jednu porodicu (porodica podrazumeva supružnike i njihovu decu). Možda Vaš suprug nikako ne može doći do izražaja od svog oca (njegovi poslovni uspesi nisu tako veliki kao očevi; njegov otac zna sve bolje; njega otac i dalje vidi kao svoje dete, a ne odraslog čovek sebi ravnog…), možda Vas svekrva vidi kao konkurenciju (Vi ste neko ko krade njeno dete; niste dovoljno dobri za njenog sina; ona zna sve bolje od Vas…). Postoje i obrnuti slučajevi – kada bračni par živi kod njenih roditelja. Ovakav život može uzdrmati i najjaču bračnu zajednicu. Zato ne smete držati u sebi frustracije, već sa bračnim drugom morate otvoreno pričati o njima. Vodite računa da prilikom razgovora ne krivite njega/nju, već da što smirenije objasnite u kakvoj ste situaciji, šta Vam smeta, zašto Vas to boli, da ste povređeni, uvređeni…Otvoreni razgovori će Vam pomoći da odnosi među Vama ostanu dobri.

Kako se izboriti sa problemom?

Najbolje rešenje je da samostalno svijete porodično gnezdo i postaviti pravila. No, ako niste u mogućnosti za to, onda morate pribeći izvesnim trikovima ukoliko želite mir u kući. To ne znači da ćete trpeti svako mešanje u život ili, još gore, u vaspitanje Vaše dece. To samo znači da ćete benigne stvari da pustite, a od bitnih da ne odustajete. Kada su bitne stvari u pitanju ne smete odstupiti ni za milimetar, jer kada jednom popustite onda je gotovo…

Odnos snajke i svekrve je najkomplikovaniji odnos u našem društvu. Ima primera i gde je taj odnos skladan. Međutim, idealan odnos ne postoji. Svekrva nije Vaša majka i Vi je ne vidite tako (kao što ni ona Vas ne vidi kao svoje dete). I u skladnom odnosu ima sitnog nezadovoljstva, ali ga obe strane vešto skrivaju zarad skladnih odnosa. Međutim, tamo gde odnosi nisu skladni, život može ličiti na pakao. Na raznim mestima možemo pročitati da postoji ovaj ili onaj tip svekrve ili snajke. Zapravo ne postoji tip. Svi tipovi i sve ostale klasifikacije se na kraju svedu na jedno: borba za prevlast. Prirodno je da odrasla žena teži svom redu, svojim pravilima, svojim načinima obavljanja posla. Kada druga žena dođe i stavi pod sumnju način ili pravilo dolazi do konflikta.

Ukoliko Vaša svekrva ima zamerke na Vas i Vaše ponašanje (vaspitanje dece, održavanje kuće, ponašanje…), nemojte se jediti previše. Zapravo ona Vas vidi kao nekoga ko joj otima dete. Ovo je naročito izraženo kod onih žena koje nisu imale brak pun ljubavi i poštovanja, pa su svu svoju ljubav prenele na sina kompenzujući tako nedostatak bračne ljubavi. Ovakve žene sebe vide kao heroinu: one su se žrtvovale za svoje dete, one su tu uvek bile za njega, one znaju najbolje šta on voli, one jednostavno ne dozvoljavaju svome sinu da diše punim plućima. Verovatno su se trudile da ga vežu za sebe. Ni jednog trenutka ne pomišljajte da je problem u Vama. Da je i neka druga na Vašem mestu, priča bi bila ista. Vas takva žena vidi samo i isključivo kao otimačicu njenog deteta. Vi kvarite skladan odnos sa njenim sinom i sve bi bilo bolje da niste tu. Tako će Vaša deca isključivo ličiti na njeno dete ili nju ili njenog oca/majku. Najbolji savet Vam je da se držite na odstojanju. Nikako nemojte biti previše otvoreni sa njom i trudite se da budete maksimalno samostalni. To znači da, ukoliko je moguće, odvojeno kuvate za Vašeg supruga i decu; da se sami brinete o deci, a da se ona poigra sa njima; da sami sređujete Vaš deo kuće; da sami birate nameštaj i ostale sitnice za Vaš deo (pa makra Vaš deo bila i samo jedna soba). Ovo jeste težak način, ali njime kupujete delimični mir (kažemo delimični, jer potpuni sa ovakvim ženama ne postoji).

Naročita je bitna stavka vaspitanje Vaše dece. Tu morate biti uporni da se poštuju Vaša pravila. Već smo rekli da bi Vi trebalo da se bavite decom, a ona da se igra. Ne dozvolite da remeti ritam Vaše dece. Ukoliko želi da se igra kada je deci vreme za ručak ili spavanje, ljubazno recite da Vaša deca imaju svoj ritam i da je sada vreme za spavanje, a kada se probude da može da se poigra sa njima. I kada se igra sa Vašom decom, uputite je kako da se igra, koje pesmice deca vole, šta nikako da ne radi…

Potrudite se i da jasno postavite granice što se upadanja na Vašu teritoriju tiče. Stavite do znanja da ne može da dođe kada ona to hoće i kada misli da treba. Obzirom da živite u istoj kući, možete dogovoriti kada ćete se skupa družiti, a kada ne. Ukoliko ne živite zajedno, insistirajte da najavi svaki svoj dolazak (i to ne 30 minuta pre nego što će Vam doći, već bar dan unapred).

Vrlo je verovatno da će svi Vaši uljudni pokušaji za kakvim-takvim mirom pasti u vodu. U tom slučaju pronađite u sebi dugme „ignore“. Verujte, ignorisanje će je pogoditi više od bilo kakve prepirke, pa i ozbiljne svađe. Ne dajte joj materijala za kukanjem i ne dajte joj do znanja da Vas je povredila. Kada izgledate ravnodušno, onda će ona padati u vatru i besneti, jer Vas nije pogodila njena otrovna strelica.

U celoj ovoj priči morate imati podršku supruga. I to neopozivu podršku. Kada shvati da će zaista izgubiti sina zbog svog ponašanja, prestaće da bude neprijatna. Ne, neće Vas voleti, šta više verovatno će početi da gaji još neprijateljskija osećanja prema Vama, ali će se uzdržavati od napada na Vas. Tu i tamo će pokušati da Vas isprovocira, ali Vi ćete je staviti na „ignore“.

Kako je Vama suprug velika podrška, tako morate i Vi biti njemu. Budite uvek otvoreni prema njemu i bezuslovno ga podržavajte. Uvek imajte na umu da je on čovek koga volite i sa kojim ste odlučili da provedete život.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13696
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Re: Odnosi u porodici: svekrva – snajka   Ned Apr 08, 2012 10:02 am

U kakvim ste vi odnosima sa svekrvom?

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
 
Odnosi u porodici: svekrva – snajka
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: Bračni kutak :: Veza i brak-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.goodoolz.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.