Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Mladi i mame o intimnim temama

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14896
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Mladi i mame o intimnim temama   Čet Apr 05, 2012 12:27 am

Citat :
Ako ste mislili da je kratak odgovor na dečija pitanja o seksu gotov kada objasnite kako dolaze bebe prerano ste se poradovali. Razgovor o seksualnosti tada tek počinje. Savladavanje lekcije o spermi i jajnim ćelijama ne znači da dete zna kako da se zaštiti ili kako da savlada svoje emocije i osećanja. Dečacima i devojčicama su osim lekcija iz biologije potrebni saveti o komunikaciji sa vršnjacima i jasnom izražavanju sopstvenih potreba. Evo nekoliko stvari koje nikako ne treba izostaviti u pravom trenutku „sledeće runde razgovora“.

Odnos se ima samo kad se zeli


Ovo važi kako za prvi put tako i za svaki drugi put u životu. Seksualan odnos nije nikada obaveza i ne treba se nikada stideti pokazivanja nezainteresovanosti, odbojnosti ili predomišljanja prema partneru. Dete takođe treba odmah da nauči da “ne” znači ne i da nikada ne treba da tera drugu osobu da učestvuje u seksualnom odnosu ako ona to ne želi ili nije sigurna da želi.


Oralni i analni seks se ne nazivaju “polnim odnosom” ali svakako spadaju u seks sa svim rizicima koji podrazumeva i vaginalni odnos. Uzdržavanje od seksa znači uzdržavanje od “upošljavanja” svih erogenih zona.

Mladi moraju da znaju da i u situaciji u kojoj je devojka zaštićena npr.pilulom prezervativ ne sme da izostane u odnosu. Kondom će u toj situaciji povećati bezbednost od neželjene trudnoće ali i štititi od polnih bolesti. Ovu činjenicu treba naglasiti i mladim pripadnicima LGBT zajednice koji mogu pomisliti da kondom nije potreban ako ne postoji rizik od trudnoće.

Novine i filmovi sa eksplicitnim scenama nisu poverljivi izvori lekcija o seksualnosti. Koliko god bili zanimljivi oni ne prenose ništa istinito o seksualnom iskustvu ni za žene ni za muškarce.

Budite sigurni da će deca rupe u znanju na temu seksualnog obrazovanja potražiti na internetu ubeđena da Google ima sve odgovore. Koliko god ovaj pretraživač bio koristan, rezultati pretraživanja mogu biti varljivi odvlačeći decu u najmračnije ćoškove interneta gde „normalno“ može biti definisano na čudan način.

Za dobar seksualni život potrebno je pronaći osobu koja seks vidi na isti način kao i mi. Da bi osoba uopšte mogla da bude “ona prava” treba da je „na istom koloseku“ sa nama. Ovo, međutim, samo donekle garantuje zadovoljstvo jer nikada ne možemo potpuno isključiti polomljena srca ili npr.nepoštovanje.

Budite otvoreni i prisutni kada su vašem detetu potrebni odgovori. Zaboravite na stidljivost već dajte iskrene odgovore. Ono će vam biti veoma zahvalno a vi ćete moći mirnije da spavate.


_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14896
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Re: Mladi i mame o intimnim temama   Čet Apr 05, 2012 12:30 am

Citat :
Pomisao da dete odrasta i postaje seksualno aktivno nije laka ni za jednu majku. San svake mame je da njena deca što duže apstiniraju, ali: “Koliko je to realno?!“. Seks je deo života i samo je pitanje vremena kada će vaše dete početi da ga upražnjava. Mama ima dve opcije: da se suoči sa realnošću i počne sa detetom da priča o seksu ili da zažmuri na jedno oko i čeka šta će dalje da se desi. Međutim, važno je znati da je veća verovatnoća da će dete upasti u probleme ukoliko je neinformisano.


Po pravilu, što ranije majka počne sa decom da priča o seksu, to vremenom postaje sve lakše. Tinejdžer bi već trebalo da ima otvoren odnos na ovu temu sa bar jednim od roditelja. Po svim statistikama deca koja znaju sve činjenice o seksu i koja imaju sa kim o tome da razgovaraju manje zapadaju u probleme kao što su neželjena trudnoća i seksualno prenosive bolesti. U svetu godišnje 25% tinejdžera dobije neku seksualno prenosivu bolest. Procenat onih koji upražnjavaju oralni i analni seks se povećava iz godine u godinu. Iako vaš tinejdžer još uvek ne upražnjava seks, ne znači da o tome ne razmišlja. Ukoliko u kući imate tinejdžera vaša je dužnost da obavite taj “neprijatan“ razgovor.

U suprotnom, ako dozvolite da vas strah od razgovora parališe, to može biti kobno po zdravlje vašeg deteta. Zapamtite – većina tinejdžera kreće u seksualne odnose bez roditeljskog znanja. Deca koja znaju činjenice o seksu imaju manje šanse da se uspuste u isti i da krenu da eksperimentišu “na slepo“. Čak i kada se ne radi o samom seksu, deca treba da budu informisana i bar da znaju šta sve može da im se desi. Tom prilikom, decu treba naučiti da o svojim polnim organima vode računa isto kao i o bilo kojim drugim delovima tela.
Do 15-te godine deca obično znaju već dosta o polnim odnosima, ali ne znaju koliko odgovornosti oni nose sa sobom. Kao roditelj treba pre svega da naučite dete kako da se zaštiti. Pre toga, najveći izazov je objasniti detetu da se milioni tinejdžera prerano upuštaju u odnose radi pritiska okruženja: biti nevin nije “kul“. Iako deca ne treba da žure, sa druge strane, isto tako ne želite da vaše dete izraste u odraslu osobu a da nikada nije iskusilo seks.

Nakon toga, važno je da objasnite detetu da seks nije nešto što se radi mehanički zato što svi ostali to isto rade, već najveći životni užitak koji je pre svega čin ljubavi. Iako za mnoge seksualne bolesti ima leka, sa druge strane emotivni ožiljci se mnogo teže leče. Iz tog razloga, deca, a pogotovo devojčice, treba da budu upozorena koliko boli izgubiti nevinost sa osobom kojoj ne veruješ i koja posle toga može da prestane da ti se javlja i da krene u potragu za novom “žrtvom“.

Kada su u pitanju moguće opasnosti kao trudnoća i različite polne bolesti, pomisao svakog tinejdžera je da ono sigurno baš nije “taj baksuz“ kome će to da se desi. Ali činjenica je da baš ono može biti “taj baksuz“. O opasnostima neželjene trudnoće treba da se priča kako sa devojčicama tako i sa dečacima jer se odgovornost deli na pola. Prema istraživanjima, seksualno aktivan tinejdžer koji ne koristi nikakvu zaštitu ima šanse 90% da ostane u drugom stanju ili da prouzrokuje isto.

izvor: najbolja mama na svetu

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14896
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Re: Mladi i mame o intimnim temama   Čet Apr 05, 2012 12:32 am

Citat :
Iako se tinejdžeri stalno bore za samostalnost, oni još uvek gledaju svoje roditelje kao uzore i od njih očekuju da ih nauče kako da idu kroz život. Očekivanja su ista kada se radi o tinejdžerskim vezama. Vi i vaš partner treba da se trudite da budete dobar uzor. Na primer, smanjite svađe, poboljšajte komunikaciju i nikada ne pričajte iza leđa jedno o drugom. Pokažite detetu značaj dobre veze kroz uzajamno razumevanje, podršku i ljubav. Evo osnovnih smernica za razgovor:
Pre nego što započnete razgovor budite sigurni u svoje stavove. Razmislite o tome šta vi realno možete da očekujete od vašeg deteta. Na primer, koje su to godine kada vi smatrate da je primereno da tinejdžer počne da upražnjava seks i kakvu vezu očekujete da vaše dete ima sa suprotnim polom. Pored toga, razmislite o vašim generalnim stavovima povodom seksa – da li ste vi konzervativni ili liberalni tip osobe?

Razgovor treba da započnete opušteno dok, na primer, zajedno gledate neki film koji govori o odnosima i vezama. Tinejdžerski filmovi najbolje provociraju diskusiju o tome kada je primereno početi sa seksom. Razgovor uvek možete početi rečenicom tipa: “Ukoliko imaš bilo kakva pitanja povodom seskualne zaštite i kontacepcije, ja ću ti rado odgovoriti. Ukoliko ni ja ne znam sve što tebe interesuje možemo zajedno da potražimo odgovore.“.

Razgovor sa detetom ne treba da bude predavanje koje ćete jedanput obaviti. Umesto toga, to treba da budu učestali razgovori koji će, pre svega, biti otvoreni i iskreni. Nemojte pridikovati, već delite stavove, mišljenja i trudite se da slušate šta vaše dete ima da kaže tim povodom. Osnovno pravilo je da duplo više da slušate nego što pričate!

Vaše dete je već odavno preraslo priče kao što su objašnjenja tipa pčela sleti na cvet i tako dalje. Potrebno je da se jasno izražavate. U suštini, dete od malena treba naučiti da se ne stidi da izgovara i da čuje reči kao što su vagina i penis. Tim povodom, najbolje je da mama priča sa ženskim detetom a tata sa muškim.

Sa druge strane nemojte biti suviše stručni. Ukoliko naučite enciklopediju napamet i to počnete da predajete mala je verovatnoća da će tinejdžeri bilo šta razumeti i zapamtiti. Razgovor o seksu ne treba da bude predavanje iz biologije!


Kao što smo već pomenuli, deca najbolje uče na primerima. Ukoliko su roditelji u skladnom odnosu velika je verovatnoća da će dete tražiti i pokušavati da neguje istu takvu vezu sa suprotnim polom. Neke porodice imaju čvrste verske stavove i to se prenosi na decu koja onda imaju jasno ukorenjene vrednosti. Međutim, deci treba dati prostora da oni odluče šta misle u okviru vrednosti koje neguje i deli cela porodica.

Prilikom razgovora trudite se da razmišljate i o drugoj osobi koja će biti partner vašeg deteta. Dete treba naučiti, posebno dečaka, da ne sme da zanemari osećanja suprotnog pola. Mnogi dečaci ne shvataju koliko su u tim godinama moćni da emotivno povrede devojčice. Prvi seksualni odnos treba da se razvije iz kvalitetne veze sa suprotnim polom i ne treba da se desi tokom pijanstva!

Sasvim je prirodno da vam u početku bude neprijatno da vodite ovakve razgovore. Iz tog razloga udahnite duboko i pokušajte da se opustite. Ukoliko shvatite da vaše dete odrasta, hteli vi to ili ne, i da takvo odrastanje podrazumeva upražnjavanje seskualnih odnosa, moćićete da vidite dete kao ravnopravnu osobu koja je pre svega vredna vašeg truda. Tom prilikom nemojte izbegavati da detetu priznate da ni vama nije lako da započinjete takve teme. Treba da se opustite i sa detetom podelite sve svoje brige i nedoumice. Iskrenost se uvek najviše isplati!
izvor: najbolja mama na svetu

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Mladi i mame o intimnim temama   

Nazad na vrh Ići dole
 
Mladi i mame o intimnim temama
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: Dete :: Dete 9-12 god.-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.forumotion.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.