Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Pripremite predskolca za skolu

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13696
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Pripremite predskolca za skolu   Sre Apr 04, 2012 8:00 pm

polazak u školu predstavlja veliki preokret u životu deteta ali i čitave porodice. Verovatno ćete biti i uzbuđeni i pomalo uplašeni. Ne brinite, to je sasvim normalno, naročito uzimajući u obzir da se detetov život menja u potpunosti a samim tim i dotadašnje porodične navike. Predskolsko drustvo Srbije vam savetuje da iskoristite godinu pred polazak u školu na pravi način i tako i dete i sebe pripremite za ono što vas očekuje
Pričajte mu o vašem školovanju, istaknite vrednosti prijateljstava koje će steći, učiteljicu koja će postati važna osoba u njegovom životu, značaj učenja i sticanja novih veština.

Teško da će biti motivisano za školu i sa zadovoljstvom prihvatiti nove obaveze ako mu se ona prikazuje kao mesto gde prestaje igra i gde ga čeka samo rad. Ne pokazujte vaše dileme i strahove. Čak i komentar, upućen drugome “kad ono ne sluša”, može biti presudan u stvaranju slike o nečemu što još ne poznaje.

Ukoliko još nije savladalo veštine kao što su samostalno korišćenje toaleta, svlačenje i oblačenje, vezivanje pertli, korišćenje pribora za jelo, svakako se morate potruditi da dete to učini pre polaska u školu. Nesnalaženje u situacijama koje zahtevaju ove radnje može biti uzrok neprihvatanja škole.

Odredite mu prostor za rad i učenje u njegovoj sobi ili nekoj zajedničkoj prostoriji gde će u određeno doba dana imati mir i druge uslove za neometano učenje i izradu zadataka. Važno je da taj prostor bude definisan, da ga dete doživljava kao svoj i da na njemu nema sadržaja koji mogu skretati pažnju sa onoga što radi. Prostor je bitan u procesu razvijanja radnih navika deteta.

Tada možete “isprobavati” radni kutak, odnosno razgovarati o proteklom danu, crtati, čitati, pregledati radove donete iz vrtića, igrati se bojama ili plastelinom, itd. Takve aktivnosti su od velikog značaja za dete jer su zabavne, stvaraju dobre preduslove za čitanje i pisanje, i … jer ste vi tu.

, naročito društvenih igara jer one podrazumevaju učenje i poštovanje pravila, poštovanje redosleda igranja… Ne popuštajte mu uvek, jer je za njega dobro da nauči da na pravi način prihvati i pobedu i poraz.

Imajte u vidu njegova razvojna ograničenja – visinu u odnosu na automobil (vozač ne može da uoči dete koje stoji iza parkiranog automobila), nedovoljnu pažnju, nemogućnost procene udaljenosti automobila kao i njegove brzine i sl. Budite mu dobar model. U zajedničkoj šetnji, strogo se pridržavajte svih pravila!

Dete upoređujte, pre svega, sa njim samim – pronađite njegove nekadašnje crteže i uporedite ih sa današnjim. Neka dete vidi koliko je “poraslo”. Pohvalite ga svaki put kada primetite da je nešto bolje uradilo nego prethodni put – bolje složilo svoje igračke, obuklo se bez ičije pomoći i sl. Govorite pozitivno o različitostima među decom – neko je viši, neko je plavokos, neko bolje crta, neko bolje igra fudbal … ali svako je u nečemu uspešan! Važno je da dete bude sigurno da roditeljska pažnja i ljubav nisu uslovljeni zahtevom da bude najuspešniji u odeljenju.

Ako radite po čitav dan, raspitajte se da li neka škola u vašem okruženju ima celodnevnu nastavu ili produženi boravak. Ako nema, dobro je da pronađete osobu koja će brinuti o detetu do vašeg povratka. Ukoliko to nije neko iz porodice, dete treba da ga upozna pre nego što krene u školu.

Ukoliko ste se dogovorili da dete ostaje samo neko vreme, obezbedite nekog odraslog ko će moći, po potrebi, da pritekne u pomoć. Maksimalno osigurajte bezbednost deteta tako što ćete mu, na vidnom mestu, zapisati važne brojeve telefona, naučiti ga kome može da se obrati ako mu je potrebna pomoć, kako da zaključa vrata i sl. Važno je da sve ovo “provežbate” pre prvog dana u školi.

Ako ima poteškoća, ne čekajte da se same od sebe isprave, već obavezno posetite logopeda. Dokazano je da je čak 20-40% poteškoća u savladavanju čitanja i pisanja u vezi sa ovim problemima a oni se mogu, uz stručnu pomoć, relativno lako otkloniti ako se na vreme identifikuju._________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA


Poslednji put izmenio UN@ dana Čet Apr 05, 2012 12:36 am, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13696
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Re: Pripremite predskolca za skolu   Čet Apr 05, 2012 12:34 am

Citat :
Nedelju dana pre početka nove školske godine treba uspostaviti ritam koji bolje odgovara detetovim školskim obavezama. Za početak, na svaka dva dana pomerajte odlazak u krevet za četvrt sata kako bi dete steklo naviku da ranije ide na spavanje.

Ono ne mora da zaspi čim legne, ali sama činjenica da leži u krevetu (makar i sa knjigom u ruci) pomoći će mu da se navikne na đački život. Isto važi za ustajanje: postepeno pomerajte i vreme ustajanja sve dok ne postignete ono što želite.

Polazak u prvi ili peti razred osnovne škole predstavlja važnu etapu u životu svakoga od nas. Isto važi za polazak u srednju školu. Deca su zato prvog dana obično nervozna. Pitaju se kako će se snaći, da li će biti u stanju da prate nastavu, da li će u razredu zateći isto društvo…

Popričajte sa njima o njihovim strahovima, sumnjama… Nipošto nemojte da ih minimizirate. Ako dete polazi u prvi razred, trudite se da stekne pozitivnu predstavu o tome šta ga čeka: kažite mu šta će sve naučiti, pričajte o aktivnostima koje će tamo otkriti, o novim drugarima koje će upoznati…

Dete se do juče igralo po ceo dan, a sad odjednom mora da se baci na učenje! To nije nimalo lako. Podstičite ga da ponovo počne da se bavi “intelektualnim” aktivnostima: da čita, igra društvene igre, piše dnevnik…

Ako ima “rupe” iz nekih predmeta, nije na odmet da obnovi gradivo koje baš nije najbolje savladalo. Idealno bi bilo da to uradi sa svojim drugarima – deca lakše uče ako postavljaju jedna drugima pitanja, pošto to doživljavaju kao igru, piše “Blic”.

Dete baš i nije oduševljeno idejom da uskoro počinje školska godina? To je normalno. Treba da promeni dnevni ritam, navikne se na novu učiteljicu ili nove nastavnike, sedi mirno u školskoj klupi, da bude satima koncentrisano…

Sve su to obaveze koje nije lako ispuniti. Ukažite mu na pozitivne strane škole i zadovoljstvo koje ona pruža, objasnite mu da će upoznati nove drugare (za one najmlađe) ili da će dobiti nove, zanimljive predmete (za one starije).

Trudite se da mu što češće ukazujete na vezu između onoga što uči u školi i svakodnevnog života. Ako zna istoriju, lakše će pratiti neke emisije na televiziji, ako zna matematiku, bolje će kontrolisati trošenje džeparca…

Izvor: MONDO

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13696
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Re: Pripremite predskolca za skolu   Čet Apr 05, 2012 12:37 am

Da li smo nešto zaboravili? Imate drugačiji predlog ili iskustvo? Podelite to sa nama.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Pripremite predskolca za skolu   

Nazad na vrh Ići dole
 
Pripremite predskolca za skolu
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: Dete :: Skolsko dete :: Pripreme za skolu-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.goodoolz.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.