Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Povijanje i siroki povoj

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14711
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Povijanje i siroki povoj   Sre Apr 04, 2012 8:28 am

Citat :
Mnoge bebe vole kada su povijene u dekicu. To im daje osjećaj sigurnosti. Međutim, povijanje na krivi način može uzrokovati probleme u razvoju kukova.

Ugodan osjećaj deke ili pokrivača omotanog oko bebinog tijela podsjeća na majčinu utrobu. Ipak, pedijatri upozoravaju roditelje da prilikom povijanja bebe u dekice vode računa o tome da su im noge i bokovi slobodni na način da mogu praviti sve pokrete donjim dijelom tijela.

Studije su otkrile da čvrsto zamotavanje i povijanje baba može dovesti do iščašenja ili displazije kukova (abnormalno formiranje zgloba kuka, gdje gornji dio bedrene kosti ne naliježe ispravno u udubljenje kuka).

Kada umotavate ili povijate bebu, preporučuju se slijedeće tehnike:

Umotavanje u deku četvrtastog oblika. Stavite bebinu glavu iznad sredine ruba jedne stranice, i držeći desnu ručicu prema dolje, presavijte desnu stranu deke preko bebe i umotajte je ispod lijevog dijela tijela. Zatim, držeći lijevu ručicu prema dolje, savijte lijevi rub pokrivača preko bebe i umotajte ga sa desne strane. Donji dio dekice samo lagano preklopite, tek toliko da bebi bude toplo, a ostavljajući dovoljno prostora da miče nožicama nesmetano.

Umotavanje u deku dijamantnog oblika. Presavijte jedan ugao deke i stavite bebu na deku tako da joj glava bude iznad presavijenog ugla. Nakon toga ponovite isti postupak kao i kod povijanja bebe u četvrtastu deku. Nožice, ponovno, moraju biti slobodne, i treba ih tek lagano omotati, nipošto stezati. Deka ili prekrivač također treba biti labava oko bebinih kukova.

Kako bi se smanjio rizik sindroma iznenadne dojenačke smrti, bebe bi trebalo stavljati da spavaju u položaju na leđima, sa dobro zategnutim plahtama i prekrivačem namještenim tako da ne ometa disanje.

Izvor: Roditeljstvo

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14711
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Re: Povijanje i siroki povoj   Sre Apr 04, 2012 8:31 am

Citat :
[i]U svetu, a sve više i kod nas, i među samim lekarima podeljena su mišljenja o tome da li je široki povoj potreban.

Sa bebom, u kuću stiže i dilema roditelja: kako povijati novorođenče? Neretko, ova nedoumica višestruko se umnožava, jer jedno kaže baka, drugo tetka, treće babica, četvrto pedijatar...Zabrinuti za pravilan razvoj kukova svog deteta, majka i otac ne znaju koga da poslušaju i neretko imaju osećaj da su „upali“ u tamni vilajet i da će se kajati - šta god da urade.

U svetu, a sve više i kod nas, i među samim lekarima podeljena su mišljenja o tome da li je široki povoj potreban. Doktori širom Amerke, Velike Britanije i drugih evropskih zemalja, kumovali su izbacivanju širokog povoja iz upotrebe.

- Naše podneblje je, međutim, takvo da imamo relativno veliki broj iščašenih kukova - kaže, u razgovoru za „Novosti“, dr Aleksandra Sekulić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Klinici za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“. - Jedan broj pedijatara, ortopeda i fizijatara, među kojima sam i ja, savetuje da se u cilju preventive, to jest boljeg razvijanja kukova, praktikuje široki povoj. Međutim, bilo kakav poremećaj ili ozbiljniji problem neće se izlečiti širokim povojem, jer to, ističem, nije metod lečenja.

Ovakav vid povijanja, koji podrazumeva tetra i švedsku pelenu preko „pampersa“, prema rečima naše sagovornice, povećava šanse da se kukovi bolje razviju. Ukoliko se ultrazvučnim pregledom ustanovi neki od razvojnih poremećaja kukova, primenjuju se različite ortopedske mere, kao što su kaiševi, gaćice i slično.

- Uzroci poremećaja u razvoju kukova, najčešće su idiopatski - kaže dr Sekulić. - Različite anomalije, dislokacije i ostale varijante poremećaja, nepoznatog su porekla. Koreni nepravilnosti leže u genetici, kao i u embrionalnom razvoju. Zbog činjenice da je za naše podneblje karakterističan veći broj razvojnih poremećaja, savetujem da se bebama do šest meseci drži široki povoj. Ako je veoma toplo, on može da se skine tokom dana, ali ga treba ostaviti barem noću. Mada, smatram je je najbolje da to bude neprekidno.

Povoj, koji je prethodio širokom - „kifla“ - nije bio dobar, ističe naša sagovornica. Otkako se praktikuje široki povoj, broj razvojnih poremećaja kukova znatno je smanjen.

- Ne mogu da kažem da je široko povijanje obavezno, ali je korisno, jer stvara optimalne uslove za razvoj zgloba kuka - naglašava dr Sekulić. - Glavica butne kosti bolje ulazi u čašicu karlične kosti, takozvani acetabulum, više je dubi. Kao posledica toga, glava butne kosti (femura) bolje naleže. Kod devojčica je ovo naročito bitno, jer i minimalni poremećaji u razvoju kuka mogu kasnije, usled dodatnih opterećenja kakvo donosi trudnoća, da prerastu, na primer, u koksartrozu kuka.

Dr Zoran Paunović, specijalista dečje hirurgije i ortopedije, i načelnik Službe ortopedije i traumatologije Instituta za majku i dete, kaže da je stav njihove ustanove da se široko povijanje beba, bez obzira na ultrazvučni nalaz kukova, primenjuje do šestog meseca:

- Široko povijanje obezbeđuje normalan razvoj kukova, jer sam položaj nogu u širokom povoju stimuliše razvoj čašica. Ne postoji razlog da se široko povijanje izbaci, kad je do sada kod nas dalo tako dobre rezultate u prevenciji deformacija kukova.

Trend u Americi i nekim zemljama je da se široko povijanje više ne primenjuje, a da ultrazvučno snimanje kukova nije neophodno. To se dešava, prema rečima dr Paunovića, zbog toga što bebe na tim podnebljima nikada nisu imale problem sa kukovima kao naša deca, pa im je redovna kontrola ultrazvukom predstavljala trošak.

Od kada je uvedeno kod nas, osamdesetih godina prošlog veka, široko povijanje je doprinelo većem procentu izlečenja kukova neoperativnim putem. To je, prema rečima našeg sagovornika, doprinelo da se danas u Srbiji vrlo retko operišu deca sa urođenim iščašenjem kukova.

Za širokim povijanjem nema potrebe ukoliko na rođenju nije potvrđena nestabilnost bebinog kuka, mišljenje je docenta dr Veselina Vušurovića, neonatologa i pedijatra Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj:

- Deset dana nakon rođenja, kada prođe dejstvo majčinih hormona na bebu, lekar specijalista može posebnim testovima da utvrdi da li je bebin kuk nestabilan, odnosno da li „iskače“, ispada iz ležišta. Samo ukoliko se takav poremećaj u prvim danima otkrije, treba primeniti široko povijanje, ali najduže u narednih mesec do dva.

To bi, prema njegovim rečima, trebalo da predupredi moguće iščašenje kuka, koje se može otkriti tek u trećem mesecu pomoću ultrazvuka.

Široki povoj

- Kukovi beba su hrskavičave strukture, pa je teško utvrditi do tog perioda da li su se pravilno formirale jabučice i ležišta kuka, kao i ugao butne kosti - kaže dr Vušurović. - Široko povijanje je jedan vid terapije poremećaja kuka, i ono se primenjuje duže kod beba kod kojih je poremećaj otkriven, dok se u težim slučajevima bebama stavljaju kaiševi ili se, na sreću, sve ređe ovaj problem rešava operacijom. Mnoga svetska istraživanja su, prema rečima dr Vušurovića, pokazala i da položaj bebinih nogu u širokom povoju može da poremeti pravilan protok krvi, što je možda razlog zbog koga se mnoge zemlje odriču ovog načina povijanja beba.

Izvor: Novosti[
/i]

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14711
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Re: Povijanje i siroki povoj   Sre Apr 04, 2012 8:32 am

Široki povoj i vrućina

Da li bebama sme da se skine široki povoj kada su velike vrućine?
U slučaju velikih vrućina, bebama do šest meseci može da se skine široki povoj, više puta u toku dana. Ali, samo radi rashlađivanja, u toku prepovijanja, i kada beba leži na leđima. Izuzetak su bebe kod kojih je fizijatar odredio obavezno nošenje širokog povoja. Inače, široki povoj može sasvim da se skine samo ako je pedijatar tako savetovao nakon ultrazvučnog pregleda.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14711
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Re: Povijanje i siroki povoj   Sre Apr 04, 2012 8:35 am

Uzroci poremećaja u razvoju kukova mogu da budu različite anomalije, ali i da nastanu usled dislokacija zgloba kuka.
ZDRAVLJE kukova kod beba jedna je od stvari na koju roditelji posebno treba da obrate pažnju. Uzroci poremećaja u razvoju kukova mogu da budu različite anomalije, ali i da nastanu usled dislokacija zgloba kuka. Neretko, razlog leži u poremećajima nepoznatog porekla.

Nepravilnosti se začinju u embrionalnom razvoju. Za naše podneblje, karakterističan je veći broj razvojnih poremećaja.

Postoje nesigurni znaci da je možda došlo do poremećaja u razvoju kukova - kaže dr Aleksandra Sekulić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Klinici za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ u Sokobanjskoj ulici.- To su, recimo, asimetrične brazde na guzi i nabori na nogama, asimetrična karlica, to jest, karlične kosti koje nisu u istoj ravni. Ništa od svega toga, međutim, ne znači da je do razvojne bolesti kukova zaista i došlo. Jedini pouzdan pokazatelj je ultrazvučni nalaz.

Pregled ultrazvukom, ističe naša sagovornica, treba uraditi između bebinog drugog i trećeg meseca života. Najčešće se rade dva snimanja, pri čemu je drugi između četvrtog i šestog meseca, u zavisnosti od procene lekara. Ključan je prvi ultrazvučni pregled, jer ako se tom prilikom utvrdi anomalija, dete se upućuje specijalisti i počinje lečenje.

Svetujem da se bebama do šest meseci stavlja široki povoj. Ako je veoma toplo, on može da se skine tokom dana, ali ga treba ostaviti barem noću. Mada, smatram je najbolje da to bude neprekidno zaključuje dr Aleksandra Sekulić.

Izvor: Novosti

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Povijanje i siroki povoj   

Nazad na vrh Ići dole
 
Povijanje i siroki povoj
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: Dete :: Nas mali čovek :: Razvoj i nega deteta-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.forumotion.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.