Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Auto sedista

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14566
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Auto sedista   Sre Apr 04, 2012 8:14 am

Autosedišta za decu imaju jasno određenu svrhu – da zaštite dete u slučaju udesa. Ipak, i posle uvođenja novog zakona o saobraćaju, previše je roditelja koji sedište pogrešno (pogrešna veličina, pogrešno nameštanje, odsustvo homologacije) ili uopšte ne koriste. Roditelji još uvek nisu dovoljno svesni rizika kojem izlažu svoju decu tokom prevoza u automobilu. Evo šta treba da znate da bi vaš najvredniji prtljag bio siguran.

Saobraćajne nesreće su prvi razlog smrti dece između 5 i 13 godina u Evropi. Svetska zdravstvena organizacija naglašava da pravilno upotrobljena dečija sedišta umanjuju za 70% verovatnoću smrtnih povreda u slučaju sudara.

Kod nas ne postoje zvanični podaci o broju porodica koje koriste sedišta ali je nezvanična slika veoma zabrinjavajuća jer se govori o procentu ispod 10%. Zabrinjava i činjenica da starija deca takođe ne vezuju pojas jer smatraju da je bespotreban.

Deca treba da budu uvek vezana u odgovarajućem sedištu jer u suprotnom mogu da budu ozbiljno povređena čak i u blažem udesu ili pri naglom kočenju. Najveći rizik je snažan udarac u prednja sedišta ili u šoferšajbnu. Za dete koje putuje bez sedišta rizik ozbiljnih povreda je 7 puta veći.

Neophodnost sedišta pokazuju i brojevi. Naime, prilikom frontalnog sudara pri brzini od 56 km/h dete od 15kg dobija snagu od čitavih 225kg, a mala beba od samo 5 kg postaje 20 puta teža, znači 100kg.


“Opravdanja” i razmišljanja roditelja koji ne vezuju decu su obično sledeća:

“Nisam još kupio sedište”. Ova izjava pokazuje da roditelj nije svestan rizika kao i da ne poznaje zakon.

“Idemo samo do prve prodavnice, na 3 min”. Koliko god da je put kratak uvek postoji rizik sudara. Činjenica je da je najčešći put kojim se prevoze deca u kolima onaj do jaslica, obdaništa ili škole. Taj “transfer” se obavlja skoro svakodnevno, po svim vremenskim prilikama i obično po najgušćem saobraćaju.

“Vezao sam dete sigurnosnim pojasom”. Sigurnosni pojas se može koristiti samo kada dete pređe visinu od 1,5m. Suprotno od toga pojas za spasavanje postaje veoma opasan!

“Držim ja dete čvrsto u rukama”. Ovo razmišljanje je veoma rasprostranjeno, posebno kod starijih generacija, ali ovakav način putovanja, čak i na zadnjem sedištu, nije uopšte siguran. U slučaju sudara, čak ni ruke sa najviše ljubavi, ne bi nikako uspele da zadrže dete.

“Dete ne voli to sedište i stalno kuka”. Plač deteta često može da izazove gubitak strpljenja kod roditelja ali je ipak bolje biti uporan i naučiti dete da se u kolima uvek putuje vezani. Vremenom će se dete navići na ovo pravilo pa će vezivanje postati normalna i očekivana radnja.

Homologacija


ECE R44 nalaže da sedište pre nego što ode u prodaju mora da bude testirano i homologovano.
Dokaz je etiketa narandžaste boje koja predstavlja jednu vrstu lične karte proizvoda i pokazuje njegove osnovne karakteristike.

Koji modeli sedista postoje?

Grupa 0: od 0 do 10 kg

Grupa 0+: od 0 do 13 kg

Grupa 0+/1: od 0 do 18 kg

Grupa 1: od 9 do 18 kg

Grupa 2/3: za decu od 15 do 36 kgPostavite dečije sedište uvek pozadi. Dajte prednost srednjem zadnjem sedištu ukoliko ima pojas sa 3 tačke (normalan pojas za vezivanje). U suprotnom bolje je koristiti zadnje desno sedište koje je pri parkiranju okrenuto trotoaru.
Nemojte koristiti polovna sedišta ako niste 100% sigurni kako su korišćena. Dečije sedište koje je bilo uključeno i u najmanji sudar treba odmah zameniti. Naime, možda je struktura pretrpela štetu (čak i nevidljivu) koja može da dovede u pitanje sigurnosne karakteristike proizvoda.
Pratite detaljno uputstva postavljanja sedišta jer veliki broj sedišta nije uopšte pravilno namešten. Samo pravilna upotreba smanjjue rizike po dete uslučaju nezgode.
Ne popravljajte sami sedište i nemojte mu dodavati nikakve delove koji nisu predviđeni od strane proizvođača.
Pazite koje igračke dajete detetu tokom vožnje. One ne treba da budu metalne ili šiljate jer bi u slučaju iznenadnog kočenja postali opasni. Isto tako dete ne treba da ima reflektujuće igračke koje mogu da smetaju vozaču ili drugim učesnicima u saobraćaju.
Ne naslanjajte teške predmete na zadnji deo automobila jer bi oni mogli da pogode dete u slučaju naglog kočenja.
Ne oblačite dete previše da ga ne biste pregrejali i zaštitite ga od sunčevih zraka specijalnim zavesicama za prozore automobila.
Ne ostavljajte nikada dete samo u automobilu.
Sedišta grupe 0 moraju biti pozicionirana suprotno od pravca kretanja automobila da bi garantovala veću bezbednost deteta u slučaju udesa. Ako sedište stavite na suvozačevo mesto OBAVEZNO isključite vazdušni jastuk (air-bag).

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14566
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Re: Auto sedista   Sre Apr 04, 2012 8:15 am

Kakvo je vaše iskustvo sa sedištima? Da li ih vi i ljudi koje poznajete redovno upotrebljavate? Kako se vaše dete ponaša u sedištu?

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
 
Auto sedista
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Auto sjedalica
» Pismene izjave osiguranika Croatia osiguranja
» Imunologija- sterilitet i subklinicki pobacaj- Level 1-br.2
» SIRIJUS-prvo pa žensko :)
» Najobičniji strahovi budućih majki, i onih koje to već jesu

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: Dete :: Oprema za decu-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.forumotion.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.