Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Informišite vašeg tinejdžera o seksu

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13966
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Informišite vašeg tinejdžera o seksu    Pon Apr 02, 2012 10:04 pmLetovanja, ekskurzije, žurke najčešće su prilike kada tinejdžeri stupaju u seksualne odnose. Da li roditelji u to vreme treba da strepe ili pojačaju nadzor?

Specijalista kliničke psihologije profesor doktor Ljiljana Klisić smatra da ne postoje gotovi recepti za vaspitanje tinejdžera jer je svaki slučaj poseban. I uz tu ogradu napominje da je pogrešno stalno nadzirati dete. Umesto toga, postavite odgovarajuće granice i upoznajte prijatelje vašeg tinejdžera.
- Da bi se odgajilo dete koje samo o sebi vodi računa, nije potrebna stroga kontrola već uspostavljanje granice, na osnovu stalnog kontakta sa detetom i razgovora - kaže ona i ocenjuje da decu o promenama na telu, reprodukciji, trudnoći i zaštiti treba informisati pre nego nastupi doba kada postaju seksualno aktivni.
Mladi osećaju potrebu da stupe u seksualne odnose najčešće u periodu između 15 i 18 godina. Ipak, devojčice češće izgube nevinost pre svojih vršnjaka zato što brže sazrevaju.
- Neke devojke izgube nevinost zbog pritiska koji im nameću vršnjaci iako nisu osećale potrebu za seksom. To je velika greška i guranje sebe u prosečnost - upozorava profesor doktor Klisić. Ona ističe da je najvažnije da pojedinac prati sebe i u odnose stupi tek kada za tim oseti potrebu, bez obzira da li će se to dogoditi pre ili posle punoletstva.
Pre „prvog puta“ mladi treba da se informišu o seksu na razne načine, preko interneta, u školi, a prve i osnovne informacije, pre svega o zaštiti, treba da dobiju od roditelja.
- Roditelji treba da informišu decu o seksu, ali je najvažnije da to bude sa merom - kaže profesor doktor Klisić. Kako ona ističe, pravovremene i razumne informacije o seksualnim odnosima i zaštiti, roditelji deci mogu da pruže samo ako imaju dobar kontakt s njima i ako su svesni njihovih potreba.
- Roditelji nekada prelaze granicu, pa umesto informisanja počnu da zastrašuju tinejdžerke - ističe ona i objašnjava da su majke najčešće u panici i žele da zaštite kćerke. Međutim, često izaberu pogrešan pristup koji izaziva prekomeran strah.
- Linija između realnog upozorenja i zaplašivanja veoma je tanka. Posebno je pogrešno govoriti devojci da svi muškarci hoće da je iskoriste. Jer je inače pritisak na devojkama veći nego na mladićima i zbog toga što mogu da zatrudne.
Ipak, doktorka Klisić naglašava da roditelji ne treba da zaborave ni činjenicu da njihovi sinovi mogu da se zaraze nekom polnom bolešću i da o tome treba racionalno da razgovaraju sa svojom decom.
- Kada je reč o upozorenjima, uvek je strah od trudnoće u prvom planu, a roditelji kao da zaboravljaju na polno prenosive bolesti - objašnjava dr Klisić. Ona smatra da do takvog ponašanja dolazi zato što se roditelji u vreme kad su bili tinejdžeri nisu susretali sa opasnim bolestima poput side i da zato sada funkcionišu po svom modelu ne uzimajući u obzir šta se u međuvremenu dogodilo u svetu. Zaštita od polno prenosivih bolesti je podjednako važna kao zaštita od trudnoće.
Prof. dr Klisić kaže da se o izboru kontraceptivnih sredstava koja su najpogodnija za tinejdžere treba posavetovati sa ginekologom.
- Mislim da je u periodu kada se deca i dalje razvijaju najsigurnije sredstvo zaštite istovremena mehanička i hemijska zaštita, ali kondom je u svakom slučaju obavezan - ocenjuje prof dr Klisić.
Dok je na tinejdžerkama veći pritisak, u našoj zemlji roditelji u mnogoj manjoj meri razgovaraju sa sinovima. Prof. dr Klisić ističe da roditelji ne treba da stvaraju mačo muškarce od svojih sinova već obzirna ljudska bića. Ona ukazuje da muškarac ima veću muškost ukoliko je u stanju da brine o partnerki. Ipak, mladi o tome uglavnom uče od roditelja i ako sin vidi da otac u svakoj prilici brine o majci i on će se tako ponašati. U suprotnom, ukoliko se otac bahato ponaša prema majci, i dete će misliti da tako treba da se ponaša prema svojoj devojci i u uobičajenim životnim situacijama, a i u krevetu.

Kontracepcija u statistikama
- „Dureksov“ izveštaj o seksu u svetu pokazuje da danas tinejdžeri od 16. do 19. godine kod prvog seksualnog odnosa osam puta više koriste kontracepciju nego što su to činili mladi pre pola veka
- Tinejdžeri mlađi od 17 godina češće upotrebljavaju kontracepciju prilikom prvog odnosa, dok procenat mladih iznad 18 godina u istom slučaju opada
- Žene u 25 odsto više slučajeva u odnosu na muškarce preduzimaju mere opreza kada gube nevinost
- Četvrtina ispitanika nije koristila nikakvu zaštitu prilikom prvog polnog odnosa
- Pritisci vezani za polni odnos, konzumiranje alkohola ili strah od polno prenosivih bolesti nemaju nikakv uticaj na odluku mladih da koriste kontracepciju kod prvog seksualnog odnosa

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
 
Informišite vašeg tinejdžera o seksu
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Tinejdzeri i cigarete
» Razgovori o seksu "Doba puberteta"
» Seksualni odnosi u trudnoći
» (Pripreme za) tinejdžerstvo

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: Dete :: Vaspitanje od kolevke do školske klupe :: Saveti za roditelje-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.goodoolz.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.