Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Varičela ( ovčije boginje )

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14581
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Varičela ( ovčije boginje )   Pon Apr 02, 2012 10:14 am

Citat :
Varičela ( ovčije boginje ) je infektivno oboljenje koje spada u grupu osipnih groznica, a prouzrokuje je Varicella Zoster Virus.

Nakon preležanih boginja, ovaj virus ostaje „uspavan“ u našem organizmu, tako da, u stanjima oslabljenog imuniteta, može dovesti do oboljenja koje se naziva Herpes Zoster. Za razliku od varičele, koju preko 90% dece preleži do petnaeste godine, Herpes Zoster se retko javlja u dečijem dobu ( može se javiti ako je majka tokom trudnoće imala ovčije boginje ). Sezona oboljevanja od ovčijih boginja je tokom zime i proleća, i bolest uglavnom zahvata decu predškolskog uzrasta. U razvijenijim zemljama, kao što je SAD, epidemiološka slika je dosta izmenjena otkada je vakcina protiv varičele ušla u rutinsku vakcinaciju, tako da se beleži značajno manja incidenca oboljenja, a najviše obolelih je medju decom završnih razreda osnovne škole.
Varicella Zoster Virus je vrlo zarazan, i prenosi se direktnim kontaktom sa obolelom osobom, kao i preko respiratornih sekreta i tečnosti sa promena na koži. Oboleli su zarazni 24-48h pre izbijanja ospe, pa sve dok se promene na koži ne sasuše, što se obično dešava 3-7 dana nakon pojave ospe. Osoba se može zaraziti i bliskim, direktnim kontaktom sa promenama na koži osobe sa Herpes Zosterom, ali u praksi se to retko dešava.
Klinička slika
Inkubacioni period varira od 10-21 dan. Pre izbijanja ospe, moguća je pojava nespecifičnih simptoma kod deteta – povišena temperatura, malaksalost, gubitak apetita, glavobolja ( što je dete starije, pojava ovih simptoma je češća ). Temperatura retko prelazi 39˚C, mada može rasti i do 41˚C, a obično traje 2-4 dana od pojave ospe.
Ospa je izrazito pruriginozna ( svrbi ), najčešće se prvo javlja na kosmatom delu glave, licu ili trupu, prvo kao crvena „fleka“ ( macula ), koja se ispupči ( papula ), onda se na vrhu pojavi „mehurić“ ispunjen u početku bistrom tečnošću ( vesicula ), zatim zamućenog sadržaja ( pustula ), i, naposletku, prsne i sasuši se formirajući krustu. Ospa, dakle, ima svoju evoluciju kroz više stadijuma, a, obzirom da izbija u nekoliko naleta, u istom trenutku na koži se mogu videti promene u različitim stadijumima, što je specifičnost ovčijih boginja. Promene se javljaju i na sluzokoži, a broj promena na koži znatno varira, prosečno oko 300, mada ima dece kod kojih se pojavi i manje od 10, što može otežati postavljanje dijagnoze. Deca koja imaju osetljivu kožu ili neko kožno oboljenje, npr.ekcem, često imaju znatno veći broj promena. Nakon što krusta otpadne, obično još nekoliko dana ili nedelja zaostanu „flekice“, koje mogu biti svetlije ili tamnije od okolne kože. Ukoliko dete raščeše neku od promena, bakterije sa kože je mogu inficirati, i na tom mestu često ostanu ožiljci.
Varičela je obično oboljenje blagog toka, koje samo prolazi, ali moguć je razvoj teške kliničke slike, čak i kod potpuno zdrave dece. Predispoziciju za teži oblik bolesti imaju adolescenti, odrasli i imunokompromitovane osobe ( npr.deca sa urođenim deficijencijama imuniteta, malignim oboljenjima, deca kojima su transplantirani organi itd ). Tada može doći do rasejavanja virusa krvotokom i zahvatanja različitih organa:
- pluća ( pneumonia – ozbiljna komplikacija praćena pojavom kašlja, otežanog disanja, bolovima pri disanju...),
- jetre ( hepatitis- vrlo čest, ali najčešće blag i bez simtoma ),
- mozga ( često kod mlađih od 5 i starijih od 20 godina; encephalitis – manifestuje se poremećajima svesti i konvulzijama; cerebelarna ataksija- poremećaj hoda i nerazgovetan govor; oporavak je vrlo brz i najčešće potpun );
- pojava krvarenja ( u koži, a ređe i u mokraći ili stolici )...
U česte komplikacije spada i bakterijska superinfekcija ( kada se promene na koži dodatno inficiraju nekom bakterijom ), koja se javlja kod 5% obolele dece. Najčešći uzročnici su streptokoke, naročito grupe A, i zlatni stafilokok ( S.aureus ), a infekcija može ostati lokalizovana ( impetigo ), ili se može proširiti ili čak generalizovati, što predstavlja vrlo ozbiljnu komplikaciju bolesti, koja zahteva intenzivan nadzor i terapiju u bolničkim uslovima.
Kada se javiti pedijatru?
Najbolje je posetiti pedijatra odmah po izbijanju ospe, kako bi se izbegle dijagnostičke dileme i pribavili pravi, savremeni saveti koji se tiču terapije i postupka sa bolesnim detetom.
Pedijatra treba posetiti i ukoliko dete postane izrazito pospano, počne nestabilno da hoda i usporeno da govori, ukoliko se javi uporan kašalj, otežano disanje, bolovi pri disanju, ukoliko se pojavi krvarenje po koži ili krv u mokraći ili stolici, ukoliko koža oko promene postane crvena, otečena, bolna, i, uopšte, ukoliko je dete lošeg opšteg stanja.
Varičela u trudnoći
Ovčije boginje u trudnoći, kod majki koje nisu preležale ove boginje, mogu biti izuzetno ozbiljno oboljenje, što u najvećoj meri zavisi od perioda trudnoće u kom do infekcije dodje.
Ukoliko do infekcije majke dodje u prvoj polovini trudnoće, pojava klinički manifestnog oboljenja ploda, tzv. kongenitalni varičela sindrom, beleži se kod manje od 2% fetusa. Ova embriopatija karakteriše se pojavom ožiljaka na koži, atrofijom i malformacijom ( „loše“ formiranje ) ekstremiteta, kataraktom, kalcifikacijama u tkivu mozga itd. Deca sa kongenitalnim varičela sindromom često imaju ozbiljne neurološke probleme.
Ukoliko se majka razboli krajem trudnoće, to takođe može biti vrlo rizično za novorođenče. Najteži oblik bolesti novorođenčeta javlja se ukoliko se ospa kod majke pojavi u periodu od 5 dana pre do 2 dana posle porođaja, zato što virus prolazi posteljicu i inficira fetus ( a tada je koncentracija virusnih partikula kod majke bila najveća!), a do porođaja ne stigne da se stvori dovoljno velika količina specifičnih antitela koja bi, prelaskom iz majčinog u krvotok fetusa, zaštitile novorođenče od teškog oblika bolesti.
Majke koje su ranije tokom života preležale ove boginje, već poseduju specifična antitela, koja prolaze posteljicu i opstaju u krvotoku bebe otprilike do šestog meseca, što bebu čini otpornom na infekciju ili bar na teške oblike bolesti. Dakle, antitela se sa majke na fetus prenose krvotokom, a ne dojenjem, što znači da dojenje, iako neprocenjivo za razvoj imuniteta, ne štiti bebu od infekcije!
Dijagnoza
Postavlja se klinički, a kod atipičnih i teških oblika, moguća je i laboratorijska potvrda raznim metodama detekcije virusa ( PCR metoda, direktna fluorescentna mikroskopija razmaza kožnih promena itd ) ili merenjem porasta titra antitela. Bitno je razlikovati varičelu od osipa u sklopu drugih infekcija, zatim od reakcija na lekove, ujeda insekata i kontaktnog ekcema.
Dijagnoza kongenitalnog varičela sindroma postavlja se na osnovu anamnestičkog podatka o pojavi varičele tokom trudnoće i prisustvu promena specifičnih za kongenitalnu varičelu kod fetusa ( tzv. stigmata ), a, ukoliko je potrebno, može se potvrditi i određenim laboratorijskim analizama.
Terapija
Kod blagih oblika bolesti, terapija je simptomatska – primenjuju se lekovi za snižavanje temperature i preparati za lokalnu obradu promena na koži koji umanjuju osećaj svraba i ubrzavaju sušenje promena, a takođe i sprečavaju razmnožavanje bakterija na koži.
U našoj sredini duboko je ukorenjena zabluda da dete sa boginjama ne treba kupati, što je pogrešno, jer omogućava prekomerno razmnožavanje bakterija, koje mogu inficirati promene na koži. Dete treba kupati kratko, koristeći malo blagog sapuna, a zatim ga posušiti mekim peskirom i to tapkanjem, da se koža ne bi dodatno nadražila.
Kod težih oblika bolesti, daje se antivirusni lek, aciklovir, koji je za sada jedini registrovan za primenu kod dece. Bitno je da se sa primenom leka započne što ranije, u prvih 72h, jer je tada efekat terapije najbolji. Primena aciklovira u trudnoći nije dovoljno ispitana, i mora se razmotriti za svaki slučaj posebno. Ukoliko je osetljiva trudnica bila izložena oboljenju, mogu se primeniti specifična antitela, čime se sprečava pojava teškog oblika bolesti kod majke, ali, nažalost, nema dokaza da se time smanjuje rizik od kongenitalnog varičela sindroma.
Novorođenčad majki obolelih u rizičnom intervalu ( 5 dana pre i 2 dana posle porođaja ) obavezno primaju dozu specifičnih antitela protiv Varicella Zoster virusa, što kod polovine sprečava pojavu oboljenja, a kod druge polovine ublažava kliničku sliku. Pored antitela, novorođenče koje razvije kliničku sliku ovčijih boginja, dobija i terapiju aciklovirom. Uz pravovremenu i odgovarajuću terapiju prognoza je odlična.
Prevencija
Kada se varičela već pojavi u nekom kolektivu, nije lako sprečiti njeno širenje, naročito zato što je osoba najzaraznija 24-48h pre izbijanja ospe, dakle, kada niko i ne sluti šta se sprema. Kada je bolest već manifestna, izolacija bolesnika sve dok ne prestane izbijanje ospe i dok se sve promene ne sasuše u kruste, sprečava dalje širenje na osetljive osobe.
Ukoliko do izloženosti infektivnoj osobi ipak dođe, u određenim slučajevima se preporučuje primena specifičnih antitela protiv ovog virusa ( u roku od 96h ): kod imunokompromitovane dece, trudnica koje nisu preležale varičelu i kod novorođenčadi čija majka je obolela u ranije navedenom periodu. Zdrava deca izložena infekciji mogu primiti vakcinu protiv varičele, koja će stimulisati stvaranje antitela ( inkubacioni period je dovoljno dug! ), čime se može sprečiti oboljevanje ili, bar, ublažiti klinička slika.
Vakcina protiv varičele u rutinskoj je upotrebi u SAD već duže od 10 godina. Primenjuje se sama ili zajedno sa MMR vakcinom ( vakcina protiv zaušaka, malih boginja i rubeole ), u uzrastu od 12-18 meseci. Njena efikasnost je veća od 95% u sprečavanju teških oblika bolesti, što znači da je pojava oboljenja moguća iako je dete vakcinisano ( naročito ako je bilo mlađe od 15 meseci ), ali je klinička slika izuzetno blaga, i dete je manje zarazno. Kod nas ova vakcina još uvek nije ušla u kalendar obaveznih vakcinacija.
izvor:moj pedijatar

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14581
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Re: Varičela ( ovčije boginje )   Pon Apr 02, 2012 10:16 am

Citat :
Varičela i sunčanje

Da li sme dete koje je upravo dobilo varičelu da se sunča Odgovor je jednostavan – ne može!

U prvih sedam dana možemo očekivati nekoliko naleta ospe - promena na koži koje imaju nekoliko faza. Prvo se javlja crvenilo, potom se boginje napune "vodom" (zato se ponegde zovu "vodene kozice"), a zatim "puknu" i nastane krasta. Sve se ovo dešava zbog virusa varičele koje je dete dobilo i koji se "uvalio" u kožu i napravio boginje. Zna se da izlaganje sunčevim (UV - ultraljubičastim) zracima pogoršava virusno zapaljenje kože (to su u stvari boginje) pa je potpuno neprimereno sunčati dete koje ima varičele.
Sa druge strane, letnja vrućina nimalo ne prija detetu koje ima ovčje boginje, a da ne govorimo o znojenju koje pogoršava ionako neprijatan svrab. Ako dete ima povišenu temperaturu, pa ga još izložimo suncu - katastrofa! Naravno, posle dve nedelje od početka bolesti dete može i treba da prošeta, ali je sunčanje i dalje zabranjeno! Zato nema sunčanja dok se promene na koži ne "sasuše" i kraste otpadnu. I tada se treba kloniti jakog sunca, ali to važi za sve nas!
Može li sunce da pomogne u smanjenju ožiljaka koje je iza sebe ostavila varičela
Kada varičela prođe ponegde se mogu videti i "ožiljci" koje su boginje ostavile za sobom. To su one velike i ružne boginje koje su zahvatile dublje slojeve kože pa je nastalo ožiljavanje posle odpadaja kraste. Umereno izlaganje suncu može da pomogne u prevazilaženju ovog, ipak kozmetičkog, a ne zdravstvenog problema. Naravno, treba izbegavati prekomerno izlaganje suncu, a lekar će preporučiti kreme koje takože mogu pomoći.
Da li sunčanje posekotine ubrzava njeno izlečenje
Prejako sunce nije lek za posekotinu!
Nju treba lepo obraditi - očistiti i držati čistom (manje posekotine se lako rešavaju povidonom i sterilnom gazom) pa će ranica lepo zarasti sama.
Umereno izlaganje sunčevim zracima ne može da škodi (može i da pomogne), ali "prženje" rane na suncu treba izbegavati. Oko posekotine se uvek javlja jedna vrsta normalne zapaljenske reakcije tkiva kože (uobičajena reakcija na povredu). Prekomerno izlaganje suncu je može pojačati, a to nam ne treba.
[u]

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14581
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Re: Varičela ( ovčije boginje )   Pon Apr 02, 2012 10:20 am

Citat :
Varičela i vakcina

Varičela je akutna zarazna bolest izazvana varicela-zoster virusom (VZV). Varičela je najčešće blaga dečija bolest koja se manifestuje lako povišenom temperaturom i pojavom karakterističnog vezikuloznog osipa, bez značajnijeg poremećaja opšteg stanja.

Varičela je akutna zarazna bolest izazvana varicela-zoster virusom (VZV).
Varičela je najčešće blaga dečija bolest koja se manifestuje lako povišenom temperaturom i pojavom karakterističnog vezikuloznog osipa, bez značajnijeg poremećaja opšteg stanja.
Varičela je činjenica. Do 12 godine života 90% dece oboli od varičele. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, u 2009. godini prijavljeno je 36 619 slučajeva varičele u Srbiji.
Komplikacije varičele su retke i nastaju najčešće u osipnom stadijumu bolesti, a mogu biti izazvane samim uzročnikom - Varicella-Zoster virusom (VZV) ili sekundarnom bakterijskom infekcijom.

Najčešće komplikacije su na koži, respiratornom traktu i centralnom nervnom sistemu. Ostale komplikacije opisane kod varičele su trombocitopenijska purpura, nefritis, retinalna hemoragija, Guillain-Barre (GB) sindrom, hepatitis i miokarditis. Na koži se najčešće viđa sekundarna infekcija vezikula koju izazivaju Streptococcus pyogenes i Staphilococcus aureus, zatim celulitis, a ređe flegmona i nekrotizirajući fasciitis.
Nažalost, razvoj komplikacija nije moguće predvideti. Iako se smatra da su imunokompromitovane osobe ugroženije - 90% komplikacija javlja se kod inače zdravih osoba.5
Primarna varičela infekcija nije bila pouzdano razlikovana od velikih boginja sve do kraja 19 veka. 1875. Steiner je pokazao da je varičela izazvana infektivnih agensom, tako što je dobrovoljce inokulisao tečnošću poreklom iz vezikula pacijenata obolelih od akutne varičele.
Nakon primarne infekcije, virus varičele ostaje u organizmu. Njegovom reaktivacijom u ganglijama senzornih neurona, nastaje herpes zoster - praćen veoma bolnim senzacijama u zahvaćenoj regiji kože. Povezanost varičele i herpes zostera klinički je uočena 1888. od strane fon-Bokaja, kada su deca bez istorije varičela infekcije, obolevala od varičele nakon kontakta sa herpes zosterom.
Česta komplikacija herpes zostera je postherpetična neuralgija, posebno komplikovana kod starijih osoba, zbog mogućeg trajanja čak i do nekoliko meseci.

Čak 15-30% populacije doživi barem jednu epizodu herpes zostera tokom svog života, a rizik od ponavljanih epizoda je veći kod osoba koje imaju poremećaje imunog sistema.
Ko je u riziku od varičele?
Rizik od komplikacija varičele zavisi od starosti kada je došlo do prve infekcije, kao i od posebnih stanja organizma. Grupe u povišenom riziku su:
Trudnice zbog rizika od sindroma kongenitalne varičele (najveći u drugoj polovini trudnoće, od 13. - 20. nedelje gestacije1)
Novorođenčad majki obolelih u periodu 5 dana pre porođaja do 2 dana nakon porođaja zbog rizika od teškog oblika varičele u 17 - 30 % slučajeva usled nedovoljnog broja zaštitnih antitela majke
Deca do prve godine života zbog 6 puta većeg rizika od hospitalizacije u odnosu na decu starosti 5 - 9 godina1. Dodatno, rana infekcija povećava rizik za epizodu herpes zostera.
Imunokompromitovane osobe (osobe sa oštećenim imunitetom) zbog mogućnosti nastanka težih kliničkih oblika varičele i ponavljanih epizoda herpes zostera.
Adolescenti i odrasli zato što posle 13. godine života varičela ima težu kliničku sliku i komplikacije su češće.
Rizik od hospitalizacija osoba ≥ 20 godina je 13 x veći u odnosu na decu starosti 5 - 9 godina. Smrtnost varičele kod zdravih, odraslih osoba je 30 - 40 x veća u odnosu na populaciju dece starosti 5 - 9 godina.
Postoji li zaštita od varičele?
Varičela zoster virus je izolovan iz vezikularne tečnosti lezija i varičele i herpes zostera od strane Tomasa Velera 1954. Godine. Naknadna laboratorijska ispitivanja virusa dovela su do razvoja žive atenuirane vakcine protiv varičele u Japanu 70-ih godina prošlog veka. U Evropi, prva vakcina protiv varičele postaje dostupna 1984. godine, a u masovniju upotrebu se kreće polovinom devedesetih godina.
Iako mnogi lekari u početku nisu prepoznali potrebu da se vakcinom prevenira varičela, podaci o broju obolelih, komplikacijama, troškovima za njihovo lečenje i mogućem nepovoljnom ishodu doveli su do uvođenja vakcine u mnoge zemlje. Od 1995. vakcina se primenjuje u SAD, Kanadi, Australiji, kao i u Evropi (Nemačka, Engleska).
1998. Svetska zdravstvena organizacija izdaje preporuke za vakcinaciju kojima se preporučuje:
a) Rutinska vakcinacija protiv varičele u zemljama gde bolest predstavlja važan socioekonomski i problem javnog zdravlja, a koje mogu da priušte vakcinu i gde je moguće postići visok obuhvat imunizacijom (85 - 90 %).
b) Individualna imunizacija adolescenata i odraslih bez istorije varičele, a posebno:
- osoba koje su u riziku da obole i
- osoba koje mogu biti prenosioci infekcije
Vakcina efikasno prevenira bolest kod 85-90%, a tešku bolest kod 97%. Vakcina se pokazala veoma uspešnom i kod imunokompromitovanih bolesnika. Vakcinacija u SAD do 2004. obuhvatala je skoro 90% dece od 12 do 18 meseci, kao i neimunih adolecsenata i odraslih.
Vakcina protiv varičela dostupna je u Srbiji je od 2010. godine. Njena primena je moguća od navršene prve godine života, a primenjuje se u dve doze uz vremenski razmak od barem 6 nedelja između doza. Od momenta stavljanja u upotrebu, vakcina protiv varičele se primenjivala u jednoj dozi. Međutim, decenijsko iskustvo u primeni ove vakcine pokazalo je da postoji potreba da se uvede i druga doza vakcine, jer je bilo slučajeva pojave varičele kod vakcinisane populacije, ali se uvek radilo o veoma blagim slučajevima bolesti,koji su proticali bez komplikacija.
Pored vakcinalne zaštite ostvarene pre infekcije varičelom, vakcina se pokazala efikasnom i u slučajevima kada je već došlo do konkakta sa virusom varičele, ukoliko je prva doza primenjena u roku dva dana nakon infekcije.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14581
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Re: Varičela ( ovčije boginje )   Pon Apr 02, 2012 10:22 am

Citat :
Letovanje posle varičela

Kada prođu dve nedelje od početka bolesti možete na more, naravno, ako nije bilo značajnijih komplikacija. Potreban je oprez u tri aspekta letovanja na moru:
Prvi je izbegavanje jakog sunca jer je koža još uvek u fazi oporavka od boginja. Blago jutarnje i "predvečernje" sunce je dobro došlo, a sve ono između je neprihvatljivo.
Drugi je redovno tuširanje po izlasku iz mora, kao i redovno večernje tuširanje. Ovo je važno da bi se izbegla iritacija i kasna infekcija na mestima gde su bile veće boginje koje su skoro otpale.
Treća važna mera opreza je izbegavanje kontakta sa bolesnima. Vaše dete ima oslabljen imunitet posle varičele i osetljivije je za brojne letnje infekcije. Ovo je bitno u prve tri do četiri nedelje od početka bolesti.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Varičela ( ovčije boginje )   

Nazad na vrh Ići dole
 
Varičela ( ovčije boginje )
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Ovčije boginje-varičele
» Varičelle / Pljuskavice / Boginje ili vodene koze

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: Dete :: Nas mali čovek :: Mala klinika-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.forumotion.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.