Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Kongenitalne malformacije respiratornog sistema

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13981
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Kongenitalne malformacije respiratornog sistema    Uto Mar 13, 2012 1:03 am

Anomalije respiratornog sistema vitalno ugrožavaju život deteta s obzirom da je u grudnom košu na malom prostoru smešteno mnogo vitalnih struktura (srce i veliki krvni sudovi, pluća, jednjak). Pravovremena dijagnostika, adekvatna priprema deteta i brza hirurška intervencija su posebno važni u lečenju ovih anomalija. Najčešće anomalije su agenezijea, aplazija i hipoplazija pluća, kongenitalna cistična bolest pluća. U ovu grupu bolesti možemo ubrojiti i kongenitalne dijafragmalne kile jer je njihova simptomatologija usko vezana uz kompresiju plućnog tkiva.

Kongenitalna cistična bolest pluća je grupni naziv za bronhijalne ciste, kongenitalne ciste pluća i kongenitalni lobarni emfizem.

Bronhijalna cista je najčešća cista medijastinuma, smeštena u srednjem medijastinumu, obično na bifurkaciji traheje ili u području glavnih bronha. Iako se retko manifestuje kod novorođenčadi, velike ciste kompresijom okolnih struktura ili rupturom i razvojem ventilnog pneumotoraksa mogu vitalno ugroziti dete.

Kongenitalne ciste pluća su česta hirurška bolest. Prema patološkom nalazu delimo ih u dve grupe, intralobarnu sekvestraciju i kongenitalnu cističnu adenomatoidnu malformaciju.

Intralobarna sekvestracija je kongenitalna malformacija u koje se embrionalno plućno tkivo snabdeva krvlju iz sistemskih arterija. U sklopu ove malformacije mogu se naći i druge malformacije poput hipoplazije pluća, dekstropozicije srca i drugih. Ovde se patohistološki nalazi cistična degeneracija ili ređe normalno tkivo sa velikim krvnim prostorima i znakovima upale, a proces je oštro ograničen od okolnog normalnog tkiva.

Kongenitalna adenomatoidna malformacija pluća predstavlja patološki promenjeno plućno tkivo koje normalno komunicira sa traheobronhijalnim stablom i po pravilu ima urednu cirkulaciju. Oba se stanja manifestuju vrlo rano i to često kao posledica "ventilnog" mehanizma u bronhu, koji dovodi do naglog rasta ciste. Pri tome može doći i do tenzionog pneumotoraksa, a u slučaju infekcije ciste i do kliničke slike slične apscesu pluća. U svim slučajevima lečenje je hirurško i sastoji se u ekstirpaciji patološkog procesa.

Kongenitalni lobarni emfizem je stanje u kome u delu plućnog tkiva zbog mehaničkih razloga ne dolazi do adekvatne ventilacije pa se u tim prostorima nakuplja vazduh koji pritiska susedne prostore i tako dovodi do poremećaja ventilacije u većim delovima pluća. U krajnjim je stadijumima ovu bolest teško razlikovati od kongenitalne ciste pluća, a još je i teže ako se superponira infekcija pa apsces.Ovo stanje zahteva hitan hirurški zahvat, često u prva 24 sata života i radi se hitna lobektomija. Smrtnost operisane dece nije visoka.
Dijafragmalna kila - trbušni organi ispune grudni koš i komprimuju plućno tkivo što dovodi do respiratorne insuficijencije. Urođene hernije se odlikuju trijasom: dispneja (otežano disanje), cijanoza (modrilo) i dekstrokardjia (desno lokalizovano srce). Novorođenče najčešće umire nekoliko dana posle rođenja zbog disajnih, želudačnih i cirkulacijskih poremećaja. S toga aspekta gledano, dijafragmalna kila nije isključivo hirurški problem, nego zahteva vrhunsku intenzivnu neonatološku negu kojom se nastoji stabilizovati opšte stanje deteta i tek tada hirurški intervenisati, reponirati trbušne organe i uraditi plastiku defekta.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
 
Kongenitalne malformacije respiratornog sistema
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT)
» ASTRONAUTIKA
» Kongenitalna adrenalna hiperplazija (KAH)
» 05-ASTRONOMSKA FOTOGRAFIJA DANA - MAJ 2014.

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: Dete :: Nas mali čovek :: Mala klinika-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.goodoolz.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.