Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Tetanus novorođenčeta

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13811
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Tetanus novorođenčeta    Uto Mar 13, 2012 12:54 am

Tetanus je teška akutna infektivna i nekontagiozna bolest koju karakterišu tonični i klonični grčevi muskulature, teški elektrolitni i metabolički poremećaji, autonomna disfunkcija i često respiratorna disfunkcija.
Uzrok nastanka
Prouzrokovač tetanusa je bakterija Clostridijum tetani, pokretan, Gram pozitivan, anaeroban, nekapsuliran bacil. Spore su veoma otporne u spoljašnjoj sredini. Prirodni rezervoar je digestivni trakt domaćih životinja (konj, goveče, ovca), preko fekalnih masa klice dospevaju u zemlju i prelaze u spore. Infekcija novorođenčadi nastaje presecanjem pupčane vrpce nesterilnim makazama, srpom i slično.

Tetanusni toksin – tetanospazmin je najjači biološki otrov posle botulinskog i samo 1 mg može da ubije sto ljudi. Toksin se resorbuje na nivou rane gde se vezuje za ganglioozide nervne ćelijske membrane i ulazi u akson, putem kojeg dospeva do motornih jedara kičmene moždine i mozga.
Klinička slika
Bolest se manifestuje grčevima, postoje dva tipa grčeva: tonični - stalni, neprekidni, ne popuštaju danima i klonični - povremeni, kratkotrajni, traju par sekundi do jednog minuta. Tetanus novorođenčeta se odlikuje kratkom inkubacijom, 3 - 7 dana, a prvi znak bolesti je pojava otežanog sisanja (dete odbija dojku) zbog pojave trizmusa ( grč muskulature donje vilice). Bolest se skoro uvek generalizuje (ukočenost muskulature lica, kontrakcija leđne muskulature, zahvaćenost muskulature grudnog koša i trbuha što dovodi do smetnji u disanju, dok su na ekstremitetima jače pogođeni mišići bliži trupu, reflektorni grčevi celokupne muskulature). Kako se javlja grč respiratorne muskulature dolazi do prestanka disanja sa pojavom cijanoze (plava, modra prebojenost) i smrti. Smrtnost je preko 80%.
Dijagnoza
Postavlja se isključivo na osnovu kliničke slike, jer ne postoji serološka reakcija za dijagnostiku bolesti.
Lečenje
Terapija je veoma složena i sprovodi se u centrima za respiratornu reanimaciju. Osnovni terapijski principi u lečenju tetanusa podrazumevaju sprečavanje dalje intoksikacije organizma (primena specifične imunoterapije), lečenje grčeva (apaurin, meprobamat, librium). Za suzbijanje pojačane mišićne napetosti daju se preparati diazepama, a u najtežim slučajevima mišićni relaksansi (pankuronijum ili sukcinilholin). Uz sve spomenuto se još daju kardiotonici, beta-blokatori, analgetici i sredstva za regulaciju acidobaznog statusa. Moraju se hitno rešavati smetnje disanja (intubacija, traheotomija i veštačka respiracija) i problemi gutanja (želudačna sonda).

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
 
Tetanus novorođenčeta
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Zasto oci kod beba krmeljaju?
» retka stolica kod beba.gljivice u stolici

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: Dete :: Nas mali čovek :: Mala klinika-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.goodoolz.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.