Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Syphilis congenitalis tarda (pozni kongenitalni sifilis)

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13966
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Syphilis congenitalis tarda (pozni kongenitalni sifilis)    Uto Mar 13, 2012 12:52 am

Ishod trudnoće, u zavisnosti od stadijuma bolesti majke, može biti: kasni pobačaj, mrtvorođenost, bolesno dete sa znacima kongenitalnog sifilisa (syphilis congenitalis praecox), rađanje prividno zdravog deteta kod koga se manifestacije bolesti mogu javiti u pubertetu ili kasnije (syphilis congenitalis tarda) i zdravo dete.
Uzrok nastanka
Treponema pallidum je spiroheta, ima tanak i dugačak oblik, veličine do 15 μm. Kreće se karakterističnim pokretima oko zamišljene osovine bakterije. Sigurno je da Treponema pallidum stimuliše parametre, kako humoralnog tako i ćelijskog imunskog odgovora. Izazivač je jedne od najtežih polnih bolesti i striktni je parazit čoveka.

Da bi nastala infekcija ploda, neophodno je da se spiroheta nalazi u krvi majke te prema tome, plod će sigurno oboleti ako je bolest majke u I ili II stadijumu. Iz krvi fetusa spiroheta se rasejava po ostalim organima.
Klinička slika
Syphlis congenitalis tarda karakterišu promene koje odgovaraju tecijarnom stadijumu. Promene su po svojim osobinama destruktivne. Česte su na koži i sluzokožama u vidu tuberoznih sifilida, guma, perforacija nepca, sedlastog nosa, osteoporotičnih zadebljanja, lučno iskrivljenih tibija, nedostatka ksifoidnog nastavka grudne kosti, promena na očima (keratitis profunda parenchymatosa), gotskog nepca i dr.

Naglašava se postojanje Hutchinsonovog trijasa:
oštećenost akustičnog živca sa gluvoćom
Parrotove brazde ( ožiljci koji nastaju posle perioralnih dubokih prskotina)
polumesečasti zubi sekutići
Mogu se javiti juvenilni tabes dorsalis i progresivna paraliza, usporen fizički i psihički razvoj.
Dijagnoza
Postavlja se direktnom mikroskopijom kožnih lezija, placente i amnionske tečnosti, kao i serološkim testovima majke i deteta. Pri proceni rezultata seroloških reakcija novorođene dece, naročito u odsustvu simptoma mora se biti oprezan, zbog mogućeg pasivnog prenosa antitela od majki u krvotok deteta.
Lečenje
Lečenje se sprovodi penicilinom, a kod postojanja alergije, eritromicinom, tetraciklinima.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
 
Syphilis congenitalis tarda (pozni kongenitalni sifilis)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Gonoreja, sifilis, sida

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: Dete :: Nas mali čovek :: Mala klinika-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.goodoolz.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.