Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Hiperaktivni poremećaj sa poremećajem pažnje (ADHD)

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 13966
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 29

PočaljiNaslov: Hiperaktivni poremećaj sa poremećajem pažnje (ADHD)   Uto Mar 13, 2012 12:36 am

Stručnjaci to opisuju kao hronični poremećaj koji se javlja u ranom detinjstvu, u trećoj ili četvrtoj godini, pri čemu se tri puta češće javlja kod dečaka.

Osnovne karakteristike ADHD poremećaja su hiperaktivnost, poremećaj pažnje i impulsivnost.

Ukoliko se simptomi ne leče na odgovarajući način, najčešće posledice koje se mogu videti su loš uspeh u školi, socijalno i emocionalno loše funkcionisanje, kao i neadekvatan bihejvioralni razvoj (razvoj u ponašanju).
Hiperkinetski poremećaj ima od tri do deset odsto školaraca
Takvo dete se isto ponaša i kod kuće i sa vršnjacima. Roditelji često ne primećuju problem. Najčešće, to pokaže polazak u školu koja zahteva kognitivno angažovanje od 45 minuta, disciplinu, pažnju.
...................

Poremećaj se ne „gubi“ sa godinama, ali se klinička ispoljavanja menjaju. Tako, u adolescenciji je izraženija dezorganizovana hiperaktivnost, rizično ponašanje, a u odraslom dobu poremećaj pažnje, što ometa radno funkcionisanje.
......................

Ukoliko se hiperkinetski poremećaj ne leči adekvatno, posledice su dugoročne. Gotovo svako treće ovakvo dete ponavlja razred, a 46 odsto sa nelečenim simptomima biva izbačeno iz škole, a 35 odsto je napusti. Rizik od zloupotrebe supstanci je dva puta veći u ovoj grupi, a veći je i rizik od povređivanja. U odraslom dobu, javljaju se problemi pri zapošljavanju, u emotivnim vezama, kao i nizak stepen samopoštovanja. Trpi i porodica: povećan je stres, učestalija je depresija i razvodi. Kada je reč o lečenju, prof. Lakić ističe da je terapijski pristup multimodalan. Lečenje umnogome zavisi od izraženosti poremećaja, stepena ometanja svakodnevnih aktivnosti deteta, a uključuje bihejvioralnu terapiju i medikamentne.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
 
Hiperaktivni poremećaj sa poremećajem pažnje (ADHD)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» imam dijagnozu opsesivno-kompulzivni poremećaj prejedanja

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: Dete :: Nas mali čovek :: Mala klinika-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.goodoolz.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.