Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Inkontinencija nakon porodjaja

Ići dole 
AutorPoruka
UN@
Admin
avatar

Broj poruka : 960
Points : 14691
Reputation : 0
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 30

PočaljiNaslov: Inkontinencija nakon porodjaja   Pon Mar 05, 2012 10:07 pm

Oko 30% žena iskusi inkontinenciju nakon porodjaja, ali samo jedna trećina ovih slučajeva ostanu hronični.
S obzirom na broj rodjene deceh problem inkontinencije pogadja oko 90 hiljada žena godišnje. Simptomi se obično otkrivaju na prvoj lekarskoj kontroli, sest meseci nakon porodjaja.

_________________

NOVAC NAS NE ČINI SREĆNIM, VEĆ BRAK I DECA
Nazad na vrh Ići dole
http://maminsvet.forumsr.com
Majček
Admin
avatar

Broj poruka : 373
Points : 12936
Reputation : 0
Datum upisa : 03.02.2012
Godina : 31
Lokacija : U maminom svetu :)

PočaljiNaslov: Re: Inkontinencija nakon porodjaja   Pon Mar 05, 2012 10:13 pm

Pošto nisam znala da za šta je stručni naziv *Inkontinencija* izgooglala sam i pronašla ovo:

URINARNA INKONTINENCIJA

Pod urinarnom inkontinencijom podrazumeva se nevoljno isticanje urina. Ona se javlja u sledećim oblicima :

1. STRES INKONTINENCIJA

Stres inkontinencija nastaje zbog slabljenja mišića karlice usled čega fizičko naprezanje, kijanje, kašljanje kao I drugi pokreti dovode do povećanog pritiska unutar abdomena , pa samim tim I do iste pojave u bešici, I tada mokraća ističe. Ova pojava se može javiti I nakon trudnoće usled fizičkih promena prouzrokovanih njom, porođaja, menopauze, a kod muškaraca nakon odstranjivanja prostate . Ona predstavlja najuobičajeniju formu inkontinencije kod žena I može se izlečiti .

Ureter podupire elastična ovojnica koja u raznim stanjima , kao što su trudnoća I porođaj , više ne može dovoljno da je podupire usled čega se ureter spušta naniže kada pritisak u abdomenu poraste . Tada nastaje stres inkontinencija .

Stres inkontinencija se ume da se pogorša nedelju dana pre menstruacije zbog sniženog nivoa estrogena što umanjuje pritisak mišića oko uretera te dovodi do curenja. Njen uzrok kod menopauze je u osnovi isti.

TERAPIJA : vežbe mišića karlice, elektroterapija, operacija , terapija estrogenom, primena pomagala za inkontinenciju.

2. NAGONSKA INKONTINENCIJA

Nagonska inkontinencija nastala je zbog oštećenja nervnog sistema, kičmene moždine, mišića bešike, infekcije ili ginekoloških problema. Ona se sastoji u prevelikoj aktivnosti bešike koja se prazni na najslabiji podsticaj – malu količinu tečnosti, dodir tečnosti, šum tečnosti, tokom sna, od čega ističe od nekoliko kapljica urina pa do celokupnog sadržaja bešike . Pražnjenje je obično praćeno nagonom za mokrenje, ali ne uvek, I ume biti praćeno slabijim I jačim bolovima, bez mogućnosti predviđanja kada će se to desiti . Kod težih oblika pacijent mokri I po 40 puta dnevno.

Multipla skleriza, Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest, povreda usled operacije kao I druge povrede, moždani udar – takođe mogu prouzrokovati nagonsku inkontinenciju.

TERAPIJA : trening bešike kako bi se povećao njen kapacitet, farmakoterapiuja koja se može kombinovati sa treningom bešike I davanjem estrogena, stimulacija strujom I akupunktura.

3. FUNKCIONALNA INKONTINENCIJA

Funkcionalna inkontinencija nastaje zbog neprepoznavanja nagona za mokrenje, nemogućnosti da se stigne do toaleta na vreme ili nemogućnosti da se toalet pronađe. Nailazimo na nju kod senilne demencije, zbunjenosti, slabe pokretljivosti, slabog vida ili nevoljnosti da se na nagon odreaguje zbog anksioznosti, besa ili depresije. Isticanje mokraće može biti znatnije. Jedan deo ovakvih slučajeva sreće se u staračkim domovima.

4. PRELIVNA INKONTINENCIJA

Prelivna inkontinencija podrazmeva kostantan gubitak urina ( prelivanje )povezan sa fizičkom aktivnošću I pokretima što podjednako pogađa I muškarce I žene. Uzroci : nepotpuno pražnjenje usled slabosti mišića bešike, blokirani ureter, autonomna neuropatija od dijabetesa koja smanjuje nervne signale iz bešike, tumori I kamen u bubregu koji blokiraju ureter, hipertrofija prostate, fibroidni tumori I tumori jajnika, povrede kičmene moždine I nervnog sistema, vaginalni prolaps, pa čak I procedura koja je trebala da izleči inkontinenciju. Antialergici takođe mogu pruzrokovati ovo stanje.

Što se tiče prelivne inkontinencije prouzrokovane uvećanjem prostate, ona se javlja kod 50 % muškaraca između 50 I 60 godina, a u dobu od 80 godina kod 80 % . Uvećavanje prostate uslovljeno je starenjem. Smetnje pri mokrenju koje se tada javljaju su sledeće :

- problem sa početnim ispuštanjem urina

- slab mlaz

- osećanje da bešika nije sasvim ispražnjena

- često dnevno I noćno pražnjenje

TERAPIJA : povećanja prostata se leči lekovima ili operativno, vežbanje mišića bešike, pomagala, otklanjanje primarnog uzroka inkontinencije kao što je kamen u bubregu, tumor I dr.

DRUGE VRSTE INKONTINENCIJE

Ovo je kombinacija stres I nagonske inkontinencije, gubitak urina povezan je sa stresom I počinje naglim I jakim nagonom za mokrenje.

Prolazna inkontinencija je privremena. Nastaje zbog zatvora, infekcija urinarnog trakta, nepokretnosti , medikamenata, oštećenih mentalnih funkcija, kao I pokušaja da se usredsredi na neki zadatak od čega se ignoriše potreba za mokrenjem.

TERAPIJA

1.VEŽBE

Kegelove vežbe koriste se za mišića karlice I sfinktera kod stres inkontinencije I dostupne su pacijentima svih životnih doba. O njima više u zasebnim tekstovima.

Kod žena moguće je vežbati pomoću malih vaginalnih tegova kojima se povećava težina . Postupak je sledeći : pacijentkinja stavlja mali plastični teg u vaginu gde ga drži blagom kontrakcijom mišića dna karlice, a pošto je u pitanju refleksna kontrakcija, od osobe se ne zahteva mnogo naprezanja. Ova vežba se radi dvaput dnevno petnaest do dvadeset minuta za vreme stajanja ili hodanja , na primer tokom obavljanja kućnih poslova. Težina tegova se postepeno povećava kako mišići dna karlice jačaju.

Prednost ove metode je u tome što mišići od nje brže jačaju, za prvih nekoliko nedelja, a blaža I srednje teška stres inkontinencija na ovaj način može se izlečiti za osam do dvanaest nedelja.

2.ELEKTRIČNA STIMULACIJA

Električna stimulacija može stimulisati slabe mišiće slično vežbama, a takođe I regulisati mišiće bešike koja je previše aktivna. Elektrode se stavljaju na vaginu I rektum ; ovim se može lečiti I stres I nagon inkontinencija.

3. BIOFIDBEK

Biofidbek podrazumeva merenje reakcija tela pomoću elektronskih uređaja I vođenja I dnevnika , što pomaže pacijentu da bolje prati rad bešike I time kontroliše njeno pražnjenje. Ovaj metod se može kombinovati sa električnom stimulacijom I vežbama u lečenje stres I nagonske inkontinencije.

4.PLANIRANO PRAŽNJENJE I TRENIRANJE BEŠIKE

Ova tehnika koristi biofidbek na takav način da pacijent zapisuje vreme pražnjenja bešike I nevoljnog curenja urina. Po obrascu koji se tako pojavi pacijent može naučiti da prazni bešiku pre nego što iz nje procuri tako da biofidbek I uslovljavanje bešike menjaju tajming po kojem bešika skladišti I ispušta urin. Ovo se može koristiti kod nagon I prelivne inkontinencije.

5.LEKOVI

Neki lekovi zaustavljaju kontrakcije preaktivne bešike . Druge ih opuštaju što dovodi do potpunijeg pražnjenja . Neki ukoče mišiće uretera I time sprečavaju curenje . A pojedini hormoni , kao što je estrogen , omogućavaju mišićima koji učestvuju u mokrenju da funkcionišu normalno.

Kod vaginalne atrofije : estrogen, tolterodin, oksibutinin, propantelin , darifenacin, solifenacin.

Nagon inkontinencija : trospium.

Stres I mešana inkontinencija : imipramin.

Stres inkontinencija : pseudoefedrin I duloksetin.

Produžena upotreba nekih od lekova prouzrokuje neželjenje efekte, npr. za estrogen se smatra da povećava rizik od raka dojke. Stoga je neophodno uzimati ih samo uz nadzor lekara.

6.PEZARIJE

Pezarije su medicinski instrument, obično u obliku prstena, koji se stavlja u vaginu kako bi regulisao vaginalni prolaps. Ponekad prouzrokuje stres inkontinenciju. Ukoliko se koristi treba redovno ići na kontrole zbog mogućnosti infekcije.

7. OPERACIJE

U slučajevima kada stres inkontinencija nastaje zbog spuštanja bešiuke prema vagini, može biti indokovana operacija kojom kojom se ona podiže, pričvršćujući se žicom za ligament ,kost ili mišić. Kod težih slučajeva stres inkontinencije bešika se osigurava omčom koja je time podiže, istovremeno pritiskajući dno bešike ka vrhu čime se sprečava curenje.

U najtežim slučajevima može se primeniti ugradnja veštačkog sfinktera.

8. KATETERIZACIJA

Kod prelivne inkontinencije, slabosti mišića bešike ili oštećenja kičmene moždine, može se koristiti kateter, plastična cevčica kojka se kroz ureter smešta u bešiku. Ona se završava plastičnom kesom u koju se bešika prazni. Kateter može biti privremeni ili trajni.

U slučaju njegovog korišćenja treba obraćati pažnju na moguću infekciju urinarnog trakta .

_________________
Nazad na vrh Ići dole
 
Inkontinencija nakon porodjaja
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Mirovanje posle abortusa
» Nakon dijete...
» O hormonima i problemima- predavanje prof. Vojvodic
» Normalno je...
» Utrogestan - primjena

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: POROĐAJ :: Nakon porodjaja-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.forumotion.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.