Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Prijava bebe

Ići dole 
AutorPoruka
SuperMom
Admin
avatar

Broj poruka : 75
Points : 12515
Reputation : 0
Datum upisa : 01.03.2012
Godina : 34
Lokacija : Faro

PočaljiNaslov: Prijava bebe   Sub Mar 03, 2012 12:46 pm

Kada se beba rodi, potrebno je da roditelji prijave rođenje i prebivalište svog deteta. Informišite se i na vreme obezbedite dokumenta koja su vam potrebna.
Prvih dana po dolasku bebe iz porodilišta kući, svi roditelji se osećaju radosno, ushićeno, a ponekad i zabrinuto zbog svega novog što u njihove živote donosi još jedan mali ukućanin. U takvoj situaciji, većina njih zaboravi da se na vreme informiše o nekim formalnim procedurama koje prate rođenje deteta. Zato kasnije moraju da sve rade na brzinu - da «jure» za tačnim adresama na koje bi trebalo da se jave, kako bi što pre sakupili neophodna dokumenta.


PRIJAVA ROĐENJA DETETA U OPŠTINI

* Rok za prijavu rođenja deteta u opštini je 30 dana od dana rođenja. Prilikom prijavljivanja - određuje se ime, prezime i državljanstvo deteta. Tehnička lica zaposlena u porodilištima, tokom boravka mame i bebe, na osnovu informacija dobijenih od porodilje - popunjavaju prijave beba. Prijave se u roku od nekoliko dana dostavljaju Matičnim evidencijama u opštinama koje su nadležne po mestu i adresi porodilišta. U Beogradu se prijave dece rođene u porodilištima vrše u sledećim opštinama: Savski Venac, Zvezdara i Zemun. Dalja procedura i potrebna dokumentacija zavise od toga da li je dete rođeno u bračnoj zajednici ili ne.

* Ukoliko je dete rođeno u bračnoj zajednici roditelja, a brak traje duže od devet meseci, i supružnici imaju isto državljanstvo i isto prezime, dovoljno je da dođe jedan roditelj i tom prilikom ponese: otpusnu listu iz porodilišta, izvod iz matične knjige venčanih, uverenje o državljanstvu za oba roditelja, svoju i ličnu kartu drugog supružnika.

Ista dokumentacija se donosi i ako su roditelji u braku kraće od devet meseci, ili imaju različita prezimena ili različita državljanstva, ali je potrebno prisustvo oba roditelja.

* Ukoliko dete nije rođeno u braku roditelja, potrebno je da dođe majka i tom prilikom donese: svoj izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu i ličnu kartu. Ako prirodni otac deteta želi da prizna očinstvo, doći će kod matičara zajedno sa majkom. Priložiće sledeću dokumentaciju: uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih i ličnu kartu. Izjava o priznanju očinstva se daje i overava kod matičara.

Izvodi iz matične knjige rođenih i venčanih, kao i uverenja o državljanstvu koja dostavljaju roditelji - ne smeju da budu stariji od šest meseci.

Nakon popunjavanja podataka potrebnih za prijavu deteta, matičar šalje nepotpun izvod nadležnoj upravi MUP-a, gde se izvod kompletira određivanjem jedinstvenog matičnog broja (JMBG) za dete. U roku od četiri do deset dana, kompletirani izvodi se vraćaju nadležnoj opštini, i tada roditelji mogu da ih preuzmu.


PRIJAVA DETETA ROĐENOG U INOSTRANSTVU

* Dete rođeno u inostranstvu, čiji je jedan od roditelja u trenutku rođenja državljanin Republike Srbije, prijavljuje se najbližem konzulatu naše zemlje - na osnovu izvoda iz matične knjige rođenih, na međunarodnom obrascu. Odmah nakon izvršene prijave, dete se upisuje u pasoš jednog od roditelja (po njihovom izboru), ili mu se izdaje sopstveni pasoš.

* Ukoliko dete nije rođeno u braku, a otac je poznat i želi da prizna očinstvo, to može da učini u našem konzulatu - ukoliko je državljanin Republike Srbije. Otac koji nije naš državljanin, izjavu o priznavanju očinstva daje pred organima svoje države. Tom prilikom je potrebno prisustvo oba roditelja.


PRIJAVA PREBIVALIŠTA DETETA

* Sve novorođene bebe moraju da budu prijavljene u MUP-u, odnosno njihovim područnim policijskim upravama, nadležnim po mestu prebivališta roditelja. Tom prilikom se izdaje uverenje o prebivalištu deteta. Ova procedura se sprovodi nakon dobijanja izvoda iz matične knjige rođenih za dete, a procedura zavisi od toga da li su roditelji deteta u braku ili ne.

* Ukoliko je dete rođeno u braku, a roditelji prijavljeni na istoj adresi, dovoljno je da dođe jedan od roditelja sa svojom ličnom kartom, izvodom iz matične knjige rođenih za dete, čitko popunjenim zahtevom za prijavu/odjavu prebivališta (može da se kupi u bolje snabdevenim knjižarama) i dokazom o plaćenoj administrativnoj taksi. Informacije o visini takse i brojevima žiro računa za plaćanje, dobijaju se direktno u policijskim upravama u kojima se vrši prijava prebivališta deteta.

* Ista dokumentacija se dostavlja i ukoliko dete nije rođeno u bračnoj zajednici, ili roditelji nisu prijavljeni da žive na istoj adresi, ali je neophodno prisustvo oba roditelja i lične karte za svakog od njih.
Uverenje o prebivalištu se dobija odmah.
Nazad na vrh Ići dole
 
Prijava bebe
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Pokreti bebe u trudnoci
» Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće
» Iznošenje bebe iz porodilišta
» Lazarov dnevnik
» Pelenski ojed

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: Pravne zavrzlame i saveti :: Bebina prva dokumenta-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.forumotion.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.