Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Delite | 
 

 Obavezni lekarski pregledi

Ići dole 
AutorPoruka
SuperMom
Admin
avatar

Broj poruka : 75
Points : 12720
Reputation : 0
Datum upisa : 01.03.2012
Godina : 34
Lokacija : Faro

PočaljiNaslov: Obavezni lekarski pregledi   Sub Mar 03, 2012 8:19 am

l. PREGLED - treba obaviti u 7-8 nedelji gestacije tj 15-20 dana posle kašnjenja ciklusa. Tada se ultrazvučno dijagnostikuje gestacijski mešak, njegova veličina i lokalizacija, strukture unutar njega - žumančana kesa i njen promer i trazi se eho embriona kod koga se meri njegova dužina i srčana frekvenca. Srčanu akciju treba dobro uočiti ali je i verifikivati na kolor dopleru i odrediti njenu frekvencu. Odrediti verovatni termin porođaja.

U narednim danima potrebno je uraditi analize koje su predviđene protokolom za trudnoću i to :
- Osnovne biohemijske analize
- krvna slika, glikemija, urin, određivanje krvne grupe i Rh faktora.
- Ispitivanje infekcije u genitalnom traktu
- određivanje grupe vaginalne čistoće, bris grlića na bakterije i to Chlamidiju, Mycoplasmu i Ureaplazmu. Zatim uraditi PAPA test i kolposkopiju.
- Ispitivanje infekcije u krvi
- određivanje HBsAg i TORCH-a tj određuje se u krvi prisustvo virusa žutice, citomei flm Uaemes virusa,virusa rubele i toksoplasme. Potrebno je uraditi i prvi vaginalni pregled

2. PREGLED - se obavlja u 13 nedeiji gestaciie i najvažniji je pregled u trudnoći. Tada se obavlja ULTRAZVUČNI I BIOHEMUSKI SKRINING NA HROMOZOMOPATIJE.

Pregled se sastoji od dva dela i to :
- Ultrazvučni pregled - gde se meri pod velikim uvećanjem nuhama translucenca t.j. zadebljanje vratnog nabora, uočava se nosna kost, meri se dužina gornjje vilice i uva, meri se protok kroz duktus venosus, jedan krvni sud u jetri i meri se protok kroz trikuspidainu valvulu u desnoj polovini srca. Uraditi i prvi četvorodimenzionalni ultrazvučni pregled .
- Biohemijski deo - iz krvi se određuje slobodni 3 HCG i PAPP. Ukoliko sva ova merenja pokažu normalne vrednosti može se tvrditi da embrion nema hromozomske bolesti i anomalije sa sigurnoscu od 95 %.

3. PREGLED - se obavlja u 18-19 nedeiji gestacije kada se pored rutinskih merenja ploda traze i tzv " soft markeri! " za hromozomopatije. U meke markere spadaju proširene bubrežne časice ploda, ciste u pleksusu horioideusu, hiperehogeni odjeci na srcu, skraćena natkolenica itd. Ponoviti analize krvne slike i urina.

4. PREGLED - obaviti u 24-25 nedelji gestacije. Pored rutinskih merenja treba uraditi i color dopler merenje protoka kroz uterinu arteriju i kompletni 4D pregled pri kome naročitu pažnju treba obratiti na lice, ekstremitete i kičmeni stub ploda. Ponoviti cervikaini bris na bakterije i uraditi vaginalni pregled.

5. PREGLED - se obavlja u 30-31 nedeiji gestacije. Pored rutinskih merenja radi se KOLOR DOPLER pregled sa određivanjem protoka krvi kroz pupčanu vrpcu, kroz fetainu aortu i krvni sud u glavici ploda -a.cerebri mediju. Ovim pregledom se utvrđuje stanje ploda i najranije otkriva eventualna patnja ploda.

6. PREGLED - se obavlja u 35-36 nedeiji gestacije. Radi se rutinski ultrazvučni pregled, vaginalni pregled čime se određuje definitivno postavljanje ploda, vrši se procena veličine ploda i procena o načinu završavanja porođaja. Nakon toga radi se CTG -kardiotokografija kojom se na osnovu snimanja srčane frekvence ploda i aktivnosri materice vrši procena o stanju ploda i o eventualnoj njegovoj ugroženosti. LCTG snimanja treba vršiti u zadnjem mesecu trudnoće na 7 dana. Uraditi koprokulturu sa antibiogramom t.j. ispitivanje stolice na prisustvo bakterija.
Nazad na vrh Ići dole
 
Obavezni lekarski pregledi
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mamin Svet :: POSTAĆU MAMA :) :: Pregledi u trudnoći-
Skoči na:  
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.forumotion.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.