Mamin Svet
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Mamin Svet

Forum za mame, tate i njihove unikate :)
 
Veselo, raspoloženo i dobronamerno društvance Vas poziva da nam se pridružite da zajedno delimo tajne, želje, iskustva, da se radujemo uspesima i neobavezno ćaskajmo u našem malom-velikom Maminom svetu!

Obavezna vakcinacija u Srbiji
Svi dvanaestogodišnjaci dobili su nedavno poziv da prime MMR revakcinaciju u svojim domovima zdravlja. Istu vakcinu primili su i mališani koji su ove godine krenuli u prvi razred. To je izazvalo konfuziju, posebno kod onih roditelja koji u kući imaju prvačića i petaka.

Doktorka Milena Kanazir iz Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Milan Jovanović Batut", objasnila je da nije reč o uvođenju nove vakcine, već je samo promenjen kalendar stare.

- Prema novom Pravilniku o imunizaciji, koji je stupio na snagu ove godine, MMR revakcinacija više se ne daje deci od 12 godina, već je primaju mališani pred polazak u prvi razred. Izbačena je i revakcinacija protiv tetanusa, koja se do sada primala sa 18 godina, a četiri revakcinacije se primaju u 30, 40, 50 i 60. godini. Od ove godine u kalendar o obaveznoj imunizaciji, uvedena je HIB- vakcina protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip Be. Do sada se ova vakcina davala samo prema kliničkim indikacijama, dok se sada obavezno daje bebama u trećem mesecu života, zajedno sa di-te-per vakcinom - objašnjava dr Kanazir.

Program imunizacije u Srbiji sličan je programima u ostalim evropskim zemljama i ni po čemu ne zaostaje za njima. Postoje samo manja odstupanja u kalendaru, odnosno u kom se uzrastu daju. Tako se tuberkulozni meningitis, difterija, tetanus, pertusis (veliki kašalj), poliomijelitis (dečja paraliza), oboljenja izazvana hemofilusom influence tip Be, morbile (male boginje), parotitis (zauške), rubela i hepatitis Be, mogu se sprečiti rutinskom vakcinacijom.

- Kalendar svake zemlje zavisi od nacionalne patologije, a naš je usklađen sa evropskim kalendarom. Ne postoji vakcina koja je obavezna u drugim zemljama a da je naša deca ne primaju. Neke vakcine kod nas su uvedene kasnije. Tako, recimo, vakcina protiv malih boginja kod nas je uvedena od 1971. godine, a u SAD mnogo ranije, tako da svi naši stariji građani, koji nisu primili ovu vakcinu, a odlaze u SAD obavezno moraju da se pre puta vakcinišu. Svi ti njihovi zahtevi za obaveznom vakcinacijom su da bi se zaštitila populacija - kaže dr Kanazir.

Iako zakon obavezuje svakog roditelja da odvede svoje dete u dom zdravlja da se vakciniše, dešava se i da roditelji namerno preskaču zakazane termine.

- Prema zakonu, svako je obavezan da dovede svoje dete na vakcinaciju, u protivnom takvi roditelji bi trebalo da budu kažnjeni. Kako se to ne dešava, lekari da bi na neki način zaštitili sebe, traže da im roditelji potpišu da ne žele da im deca prime vakcinu. Međutim, ako se roditelju objasni koliko je to važno za njihovo dete, onda obično ne postoje problemi - dodaje dr Kanazir.

Obavezna vakcinacija je besplatna, obavlja se u domovima zdravlja i porodilištima. Pojedine vakcine, kao što su HIB, protiv hepatitisa Be i MMR se uvoze, a ostale se proizvode kod nas.

S. Tanasić
HTML Comment Box is loading comments...
Sve informacije i saveti na http://maminsvet.forumotion.com/ služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze. Ukoliko brinete za svoje i zdravljesvoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.